Kullankeltainen hernekeitto

Ruokatyyppi: 
Ainekset: 
  • 3 dl tai noin 250 g keltaisia kuivattuja herneitä
  • 1 l vettä
  • 1 laakerinlehti
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl (mustia) sinapinsiemeniä
  • 2 tl curryjauhetta  
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynttä
  • 1 omena (talvella puolikas maustekurkku)
 
Pinnalle
  • tuoretta korianteria tai -jauhetta

Valmistus: 
  1. Huuhtele herneet ja laita ne veteen likoamaan yön yli. Voit käyttää vihreitä, ellet löydä keltaisia kaupasta.
  2. Keitä herneitä liotusvedessään laakerinlehden kera kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes herneet ovat soseutuneet eli noin 1 h 15 min - 1,5 tuntia. Jos haluat, voit vaihtaa välillä veden. Sekoita herneitä varsinkin loppuvaiheessa ja lisää tarvittaessa vettä. Mausta herneet suolalla.
  3. Kuori sipuli, valkosipulin kynsi ja omena. Murskaa valkosipuli ja pilko sipuli ja omena pieniksi tasakokoisiksi paloiksi.
  4. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sinapinsiemenet. Kuumenna, kunnes siemenet alkavat pomppia, ja lisää sitten curryjauhe, sipuli, valkosipuli ja omena. Talviversion kurkkua ei tarvitse kypsentää. Kuullota, kunnes sipulit ovat pehmenneet, ja kaada seos hernekeiton pinnalle.
  5. Leikkaa vielä tuoretta korianteria keiton pinnalle.

Lähde: 

Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi: Härkäpapua sarvista - Herkullista kasvisruokaa läheltä. Moreeni 2010.

Vegaaniliitto Facebookissa