Tee tempeä!

Asiasanat: 

 

Tempe valloittaa ruokapöytiä nyt jo Suomessakin. Tempe on jämäkkä papukakku,
jonka täyteläinen maku vie mennessään. Aasiassa tempeä valmistetaan soijasta. Yhtä
lailla raaka-aineiksi käyvät pohjolan palkokasvit.
Haluaisitko tehdä tempeä itse? Valmistaminen vaatii tarkkuutta, mutta ei ole kovin
vaikeaa. Tarvittava välineistö löytyy yleensä kotoa jo valmiiksi. Parilla ensimmäisellä
kerralla kannattaa tehdä pieni erä. Kun perusperiaatteet ovat tulleet tutuiksi, voit
siirtyä isompiin määriin. Lataa valmistusohje tästä.
Itse tehdyssä tempessä näkyy ja tuoksuu sieni. Kotitekoinen tempe on rakenteeltaan
vähemmän jämäkkää kuin kaupassa myytävä Jalofoodsin tempe, joka on vakumoitu ja
lämpökäsitelty. Ennen syömistä tuore tempe on syytä kypsentää jollain tavalla: paista,
mikrota, höyrytä tai keitä.
Tempen valmistamiseen tarvittavaa startteria voi ostaa esimerkiksi ruotsalaiselta Så
Fungyltä. http://sofungy.se Så Fungyn myymä Rhizopus oligosporus -sieni sopii
esimerkiksi herneen, sinilupiinin, härkäpavun ja soijan fermentointiin.