Mutta entäs lannoitteet? Kasvisten viljelyhän ei onnistu ilman lantaa, eihän? Kirsi Maria Meriläinen päätti valmistumisensa jälkeen testata asiaa omalla maatilallaan.
lähiruoka
Voit hakea sisältöä myös tekstihaulla.
Reseptejä voit hakea tarkemmin täältä.
Proteiinipitoisten palkokasvien kasvattaminen on hauskaa ja palkitsevaa puuhaa. Lisäksi palkokasvit sitovat ilmasta typpeä ja lannoittavat maata. Ei-niin-vihreäpeukaloisen kannattaa aloittaa helpoista herneistä ja härkäpavuista. Sitten voi siirtyä kokeilemaan erilaisia pensas- ja salkopapuja. Lajikevalikoimaa ja värejä riittää violeteista keltaisen kautta vihreisiin.
KASVISSYÖNTIÄ ALOITTELIJOILLE - JA VÄHÄN KONKAREILLEKIN. Vegaaniliitto ry 2006. 32 sivua.
Yleisesite kasvissyönnistä ja veganismista. Käsittelee kasvissyöntiä ravitsemuksen, raskausajan ja lasten, urheilun ja fennoveganismin osalta. Esitteessä annetaan myös yleisiä vihjeitä matkustamisesta ja ruuanlaitosta. Sisältää paljon reseptejä!
Luettavissa PDF-muodossa.
KASVISRUOKAA LÄHELTÄ. Vegaaniliitto ry 2013. 2.painos, 4 sivua.
Sisältää lähiruokareseptejä.
Luettavissa PDF-muodossa.
Joutomaat ja puistot tarjoavat purtavaa aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Ota haaste vastaan: opettele tänä suvena ainakin yksi uusi syötävä kasvi kuukaudessa!
TOUKO-KESÄKUU
Kevät ja alkukesä ovat yltäkylläistä lehtien ja kukkien aikaa. Jokaisella viheralueella kasvaa kymmeniä maukkaita kasveja, joten tässä esitellään niistä vain aavistus.
Talikoin ja traktorein varustautunut kovaääninen joukko liikuskeli Helsingin kaduilla 19. syyskuuta vaatien parempaa ruokaa. Mukana oli maanviljelijöitä, kaupunkiviljelijöitä ja ruokajärjestelmästä huolestuneita kuluttajia. Sateisesta säästä huolimatta väkeä oli paikalla reilusti yli sata päätä. Nälkäiset mielenosoittajat marssivat Narinkkatorilta maa- ja metsätalousministeriölle, missä luomuviljelijä ja Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila kertoi mielenosoittajien terveiset ministeriön ylijohtaja Heimo Hanhilahdelle.
Kun kuuntelee hampusta (Cannabis sativan huumeettomat lajikkeet) innostuneita ihmisiä, tuntuu siltä, että tässä on nyt se uuden vuosisadan pelastaja. Hamppu ei olekaan suotta eräs vanhimmista viljelyyn otetuista kasveista. Sille voi ennustaa yhtä uljasta tulevaisuutta kuin sen menneisyyskin on ollut. Vegaanitkin alkavat vasta aavistella, mihin kaikkeen öljysiemenhamppua voi keittiössä hyödyntää.
Ei riitä, että tuote on vegaaninen, vaan on hyvä myös miettiä, mitä seurauksia tuotteen ostamisella on. Työllistätkö Suomessa vai Aasiassa? Suositko kemikaalien käyttöä vai luonnonmukaisia viljelymenetelmiä? Rikastuuko yritysjohto vai saako kehitysmaan lapsi mahdollisuuden koulunkäyntiin?
Kirjaesittely: Härkäpapua sarvista – fennovegaaninen keittokirja. Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus 2006.
Syksyllä ilmestyvä fennovegaaninen keittokirja tarjoilee ympäristötietoiselle kotikokille kokeiltavaksi yli 250 lähiruokareseptiä. Kirja pyrkii ottamaan huomioon vegaanin ravitsemustasapainon ja eettisesti kestävän ruokakulttuurin makuelämyksiä uhraamatta.
