reilu kauppa

Voit hakea sisältöä myös tekstihaulla.

Reseptejä voit hakea tarkemmin täältä.

Vegaaniliiton julkaisu

VEGAANISIA REILUN KAUPAN RESEPTEJÄ. Vegaaniliitto ry ja Maailmankauppa Tasajako 2012. 12 sivua.

Sisältää maukkaiden reseptien lisäksi myös tietoa reilusta kaupasta ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta.

Luettavissa PDF-muodossa.

Artikkeli

Syöminen pitää meitä hengissä ja tuottaa elämän suuria nautintoja. Lisäksi ruoka on yhteiskunnallisesti merkittävä asia. Päivällisemme on monin tavoin osa valtakamppailuja.

Vastareaktiona globaalin elintarvikekaupan rakenteiden epäkohtiin yhä useampi on herännyt siihen, että jos kahvihammasta kolottaa, täytyy sitä paikata reilun kaupan kahvilla. Reilun kaupan merkkijärjestelmä pyrkii takaamaan, että viljelijän oikeudet on huomioitu tavallista paremmin. Raaka-aineet ostetaan suoraan tuottajilta ja maksu on parempi kuin normaaliostajilla. Lisäksi viljelijät saavat halutessaan etukäteismaksua, eli heidän on helpompi suunnitella arkeaan, kun palkka ei tule, karkeasti todeten, vain kerran vuodessa.

Artikkeli

Tuotepakkaukset peittyvät merkkeihin. Harva kuitenkaan tietää, mistä kaikki merkit kertovat. Osa merkeistä on virallisia, ulkopuolisen tahon myöntämiä, ja niillä on selkeä sanoma. Osa merkeistä taasen johtaa kuluttajan tahattomasti – ja osa tahallisesti – harhaan ulkoasullaan.

Artikkeli

Ei riitä, että tuote on vegaaninen, vaan on hyvä myös miettiä, mitä seurauksia tuotteen ostamisella on. Työllistätkö Suomessa vai Aasiassa? Suositko kemikaalien käyttöä vai luonnonmukaisia viljelymenetelmiä? Rikastuuko yritysjohto vai saako kehitysmaan lapsi mahdollisuuden koulunkäyntiin?

Tilaa syöte reilu kauppa