Uutiset ja tiedotteet

Jouluruokakurssi Tampereella 28.11.2019

Vegaaniliiton Tampereen paikallisryhmä järjestää jouluisan kokkauskurssin.

Kurssilla kokkaillaan seitankinkkuja joulupöydän kruunuksi. Jokainen osallistuja tekee oma seitankinkun, jonka saa viedä kotiin. Kurssilla myös maistellaan etukäteen tehtyjä seitankinkkuja ja samalla valmistetaan myös muita jouluherkkuja kuten jouluisa salaatti, vegaanisella mätitahnalla maustettuja alkupalaleipiä ja jälkkäriksi puolukka-kinuskipiirakka (puolofee).

 

Vegaanin ravitsemus -luento Vaasassa 17.10.2019

Torstaina 17.10. Vaasan pääkirjaston draamasalissa, osoitteessa Keskustori 4, järjestetään luento vegaanin ravitsemuksesta. Luennoitsijana Vegaaniliiton ravitsemusasiantuntija Johanna Kaipiainen ja paikalla Vegaaniliiton Vaasan paikallisryhmän aktiiveja jotka tilaisuuden järjestävätkin. 

Luento kestää noin tunnin kello 17.30 alkaen ja sen jälkeen on aikaa vielä kysymyksille ja kirjaostoksille - Kaipiaisen uutukaisteos "Vegaanin ravitsemus" on täynnä painavaa asiaa illan aiheesta! Kirja maksaa 21 euroa ja sen voi ostaa ainoastaan käteisellä.

Vegaaniruokavalio ja erityisruokavaliot Tampereella 9.10.

Animalian Tampereen paikallisosasto järjestää luentotilaisuuden jossa puhujana toimii Vegaaniliiton ravitsemusasiantuntija Johanna Kaipiainen. Tilaisuus on kello 19-20 Kulttuuritalo Laikussa osoitteessa Keskustori 4. Luennon aiheena vegaaniruokavalio ja erityisruokavaliot, miten esimerkiksi allergian tai ärtyvän suolen kanssa pärjää vegaaniruokavaliolla. 

 

 

Ravitsemusluento Jyväskylässä 2.10.2019

Vegaaniliiton ravitsemusasiantuntija Johanna Kaipiainen luennoin urheilevan vegaanin ravitsemuksesta lokakuun alussa, 2.10. kello 16.30. Tilaisuuden järjestää Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja tapahtuma on osa ylioppilaskunnan ympäristöviikkoa. 

Luento kestää noin tunnin ja lopussa aikaa kysymyksille. Tilaisuus on maksuton. 

Osoite: Keskussairaalantie 4, liikunnan rakennus. 

Vegaaniravitsemuksen ABC Kuopiossa la 5.10.

Miten koostaa täyspainoinen vegaaniruokavalio? Pitkän linjan vegaaniravitsemuksen asiantuntija Johanna Kaipiainen kertoo vegaanin tärkeimmät ravintoaineet ja ajankohtaista tutkimustietoa aiheesta. 

Luento ja kysymyshetki pidetään klo 14-16 Kulttuuriareena 44.ssä (Kauppakatu 44, 70110 Kuopio). 
Paikalla myös pientä purtavaa ja paikallisia Vegaaniliiton aktiiveja esitteineen.

Luennoitsija Johanna Kaipiaisen omat sivut: vegaaniravitsemus.fi
 
Vegaaniliiton Kuopion paikallisryhmän toimintaa voi seurata somessa:

Päivitimme odottavien, imettävien ja lasten ravitsemustekstit

Vegaaniliitto on päivittänyt raskaus-, imetys-, ja lapsuusaikaa koskevat ravitsemustekstit. Päivityksessä on huomioitu laajasti vegaanien ravitsemuksesta tehdyt tutkimukset, niin suomalaiset kuin kansainvälisetkin suositukset sekä kansainvälisesti tunnettujen vegaaniravitsemusasiantuntijoiden asiantuntemus. Keskeisimpiä muutoksia ovat DHA-lisän käyttösuositus odottaville ja imettäville äideille sekä B12- ja jodilisän anto vegaanilapsille jo ennen vuoden ikää, lisäruokiin siirryttäessä.
 

Lautasella messuilla puhetta myös veganismista

Huhtikuun alussa järjestettävät Lautasella messut kerää yhteen gluteenittomien, kasvis- ja vegaaniruokien sekä raakaravintotuotteiden valmistajia ja edustajia. Tapahtumassa pääsee tutustumaan tuotteisiin ja maistelemaan niitä, sekä kuuntelemaan tietoiskuja ja näkemään näytöskeittiön esityksiä. 
 
Lautasella messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa Pasilassa 5.-6.4.2019, osoitteena Messuaukio 1, 00520 Helsinki.
 
Vegaaniliitto on mukana tapahtumassa antamassa tietoiskuja. Paikalla laillistettu ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiainen puhumassa täyspainoisesta vegaaniruokavaliosta, ja Vegaaniliiton vapaaehtoisia kertomassa miten ja miksi he itse ovat ryhtyneet vegaaneiksi.
 
Vegaaniliiton jäsenet saavat tapahtuman lipuista alennusta, jäsenkortti mukaan siis!
 
Yhden päivän aikuistenlippu jäsenhintaan:
Ovelta 12 € (norm. 19 €)

Vegaaniravitsemus-luento Joensuussa 24.1.2019

Joensuussa järjestetään torstaina 24.1. ravitsemusluento, jossa puhuu elintarviketieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiainen. Tapahtuma järjestetään yleisötila Aavassa osoitteessa Rantakatu 23 A. Luento alkaa kello 18 ja kestää noin puolitoista tuntia, jonka jälkeen on aikaa vielä kysymyksille. 
 
Järjestäjinä Vegaaniliitto Joensuu, Animalia, ja Oikeutta eläimille Joensuu.
 
Vapaa pääsy!
 
Facebook-tapahtumalinkki:

Turussa luento vegaaniravitsemuksesta ke 21.11.2018

Ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiainen puhuu vegaanin ravitsemuksesta Turussa keskiviikkona 21.11.2018 klo 17-18 nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa osoitteessa Aurakatu 16. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sen järjestää Vegaaniliiton Turun paikallisryhmä. Tervetuloa!

Ruokaoivallus-kilpailu etsii uusia kasvisruokia ja välipalatuotteita

Kokoa kasvikset pöydälle ja kehittele niistä lounasruoka. Lounaan toteutustavan voit valita itse. Entä millaisia välipaloja haluaisit nauttia, kun nälkä yllättää kesken koulupäivän? Nuorille suunnatussa Ruokaoivallus-kilpailussa etsitään uusia lounasruokia vegaaninuorille ja take away -välipalatuotteita.

Taloustutkimuksen syksyllä valmistuvan Suomi Syö -tutkimuksen ennakkotietojen mukaan huoli ympäristöstä alkaa vähitellen näkyä suomalaisten asennoitumisessa ruokaan. Kasvisruoka ja lyhyet kuljetusketjut ovat vaihtoehtoja ympäristökuormituksen vähentämiseksi. Yhä useampi kiinnittää huomiota pakkausten ympäristöystävällisyyteen.

Vantaalla vireillä aloitteet vegaaniruoan saamiseksi kaupungin päiväkoteihin ja kouluihin

Vantaalla on vireillä kuntalaisaloitteet vegaaniruoan saamiseksi kaupungin kouluihin ja päiväkoteihin. Tällä hetkellä Vantaan varhaiskasvatuksessa ja kouluissa ei ole mahdollisuutta vegaaniseen ruokailuun.

Aloitteisiin voivat osallistua kaikenikäiset Vantaan asukkaat sekä ne, jotka hallitsevat tai omistavat kunnassa sijaitsevaa kiinteää omaisuutta.

Vegaaniruoka Vantaan päiväkoteihin: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/5910

Vegaaniruokavaihtoehto Vantaan kouluihin: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/5945

Tanskalainen FoodNetwork: Veganismi matkalla valtavirtaan

Ruokasektorin kasvua, kehitystä ja innovaatioita Tanskassa edistävä FoodNetwork kokosi yhteen kasviproteiinin tutkijoita, kuluttajakäyttöön suunnattujen tuotteiden kehittäjiä ja aiheesta kiinnostuneita Aarhusin Yliopistolla 25.4.2018 järjestettyyn seminaariin ”Kasvipohjaiset proteiinipitoiset tuotteet on uusi musta”.

Seminaarin keskeisenä antina ja puheenaiheena oli terveellisen ravinnon ja ruokakulttuurin edistäminen kehittämällä kasviperäisiä, proteiinirikkaita ja kestävän kehityksen mukaisia ruokatuotteita.
Kasvisruokamyönteisten kuluttajien näkökulma oli vahvasti esillä seminaaripuheissa.  Kasvipohjaisten proteiinipitoisten tuotteiden kuluttajakohderyhmää edustavat vegaanien ja vegetaristien lisäksi lihaskeptikot eli kuluttajat, jotka eivät ole vegaaneja eivätkä vegetaristeja, mutta skeptisiä lihansyöjiä. Heidät nosti esille kuluttajakäyttäytymistä ruokasektorilla tutkivan MAPP Centerin johtaja Klaus Grunert.

Vegaaniliitto kannustaa kouluja tarjoamaan vegaanista kouluruokaa

Kansallisissa ravitsemussuosituksissa vegaaninen ruoka on todettu soveltuvaksi raskaana oleville, imettäville sekä lapsille ja nuorille. Myös opetushallituksen uusissa kouluruokasuosituksissa on huomioitu kasvisruokavaliot, lueteltu kasviperäisiä proteiininlähteitä ja lisukkeita sekä suositultu papuja proteiininlähteeksi myös sekasyöjille. Vegaaninen kouluruoka sopii myös kasvavassa iässä oleville lapsille.

Kasvisruoan saatavuuden edistäminen on hyödyksi niin terveyden, ympäristön kuin eettiseltäkin kannalta. Kouluruokasuosituksessa mainitaan vapaasti valittavissa oleva kasvisvahtoehto, joka totuttaa oppilaita kasvispainotteiseen syömiseen. Tämä edistää sekä terveyttä että ympäristövastuullista syömistä.

Neljäsosa Helsingin kaupunginvaltuutetuista sitoutunut ilmastokestävän kasvisruoan saatavuuden edistämiseen

Helsingin vasta valituista valtuutetuista yli neljäsosa on sitoutunut edistämään ilmastokestävän kasvisruoan parempaa saatavuutta kunnallisissa ruokapalveluissa tekemällä Vegelupauksen.

Valtakunnallisen Vegelupaus-kampanjan ensisijaisena tavoitteena on, että ilmastokestävää kasvisruokaa on tarjolla yhtenä pääruokavaihtoehtona kaikissa kunnan järjestämissä ruokailuissa. Vapaaehtoisvoimin toteutettavan kampanjan avulla pyritään pienentämään ruoan ilmastopäästöjä. Kuntapolitiikassa käytettävien keinojen avulla voidaan vaikuttaa ruokailutottumuksiin ja -kulttuuriin liittyviin asenteisiin.

Helsingin kaupungin ilmastopoliittisena päätavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Kesällä 2017 asetetaan uudet ilmastotavoitteet vuodelle 2030.    

Vegaaniliiton ravitsemustiimi tiedottaa päivitetyistä ravitsemusteksteistä

Vegaaniliiton nettisivuilta löytyvistä ravitsemusteksteistä suurin osa on päivitetty keväällä 2017. Päivitystyön on tehnyt Vegaaniliiton ravitsemusvastaava, laillistettu ravitsemusterapeutti Lotta Pelkonen ja työssä on avustanut ravitsemustiimin toinen laillistettu ravitsemusterapeutti, Hilla Martikainen.

Vegaaniliitto haluaa tarjota jäsenilleen ja kaikille vegaaniravitsemuksesta kiinnostuneille luotettavaa ja asiantuntevaa ravitsemustietoa. Uusien  ravitsemustekstien tarkoitus on tarjota lukijalle selkeää ja tutkittuun tietoon perustuvaa tietoa ravitsemuksesta ja antaa myös konkreettisia ruoka-ainetason vinkkejä monipuolisen ja täysipainoisen vegaaniruokavalion koostamiseen. Ravitsemustekstien päivittäminen on osa ravitsemustiimin toimintasuunnitelmaa.

Eettisempi ja ekologisempi kouluruoka on kasvispitoista – suomalaisen lihan lähiruokamyytti

HKScan reagoi uusiin kouluruokasuosituksiin tiedotteella, jossa huolenaiheena olivat esimerkiksi hummus tuontiruokana sekä lasten suosiman liharuoan vähentäminen. Vegaaniliitto ilahtui kasvispainotuksesta ja terveydestä sekä ympäristövastuullisuudesta huolehtimisesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan julkaisemissa uusissa kouluruokasuosituksissa on huomioitu hienosti kasvisruoka sekä myös vegaaninen ruokavalio lautasmalleineen. Suosituksissa mainitaan vapaasti valittavissa oleva kasvisvahtoehto, joka totuttaa oppilaita kasvispainotteiseen syömiseen. Tämä edistää sekä terveyttä että ympäristövastuullista syömistä.

Vegaanihaasteessa ennätysmäärä osallistujia – ravintolatkin mukana

Tammikuussa neljättä kertaa starttaavaan Vegaanihaasteeseen on ilmoittautunut ennätysmäärä osallistujia. Mukana on paljon julkisuudesta ja eri aloilta tunnettuja kasvoja, kuten yrittäjä Jari Sarasvuo, muusikot Maija Vilkkumaa, Vilma Alina, Risto Ylihärsilä ja Mikko Sarjanen, toimittajat Anna Perho, Suvi Ahola ja Stina Mäntyniemi, koomikko ja tuottaja Lotta Backlund, ohjaaja-käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa sekä kirjailija ja feministi Rosa Meriläinen. Vegaanihaasteen vastaanottanut Maija Vilkkumaa kertoo, että veganismi on kiehtonut häntä jo pidemmän aikaa.
– Uskon että Vegaanihaaste opettaa minulle asioita omasta syömisestäni ja antaa uusia näkökulmia maailmaan, Vilkkumaa pohtii.

Sivut

Vegaaniliitto Facebookissa