Artiklar på svenska

Veganism den nya normen?

Jag har precis kommit hem från Vegomässan i Göteborg. Fantastiskt mysig stämning, intressanta föreläsningar och mumsiga matprover.

Mitt grova antagande är att majoriteten av mässdeltagarna redan var veganer eller vegetarianer. Det som är slående är att de flesta deltagarna var till synes väldigt lika. Det är en viss typ av människor, så där ytligt sett i alla fall. Jag vet att jag själv passar in i den dammiga veganstereotypen: ”mager hippie”. Inget fel med det, men problemet är att folk som inte identifierar sig på det sättet kanske inte är så bekväma med det. Veganismen är en livsstil och veganer har ofta skapat en tydlig identitet omkring den. Så till den grad att veganism lätt i folks sinnen kopplas ihop med just en särskild ”sort” av människor.

En inblick i vegantrenden i Hollywood

Mike Tyson

”Någon sorts veganboom har kommit till Hollywood” (HS, Nyt-bilaga 2011). ”Gör som kändisarna – bli vegan” (Msn livsstil 2013). Den här typens rubriceringar har dykt upp i medierna allt oftare på sista tiden. Mer och mer rapporteras det om att kända personer övergått till veganlivsstilen.

Det kan hända att de här artiklarna har väckt just min uppmärksamhet på grund av att jag själv har blivit mer intresserad av veganism men jag blev nyfiken av att ta reda på om det verkligen är en trend att bli vegan i Hollywood. Jag beslöt mig för att reda ut vilka kändisar som är veganer, varför de har blivit det och vad de menar när de säger sig vara veganer.

Harmoni vid matbordet

Det är lätt att vara vegan till vardags. Speciellt enkelt blir det om man, som många av oss, omger sig med andra veganer. Med lite tur kanske man hittar en veganpartner också. Då kan det bildas något som kan kallas för en veganbubbla. Veganism blir till en norm inom den egna klicken och man glömmer lätt bort att det övriga samhället i allmänhet knappt känner till vad det går ut på.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa

Vegaaniliitto Instagramissa