Parempi olo herkuttelusta tinkimättä

Annika Kettunen

Kansikuvat

Kirjaesittelyt:
Raw food –  Elinvoimaa raakaravinnosta. Erica Palmcrantz Aziz ja Irmela Lilja. Kustannus-Mäkelä 2010.
Raw food –  Makeita herkkuja raakaravinnosta. Erica Palmcrantz Aziz ja Irmela Lilja. Kustannus-Mäkelä 2011.

Mansikkatäytekakkua vaniljaisella kuorrutuksella ja banaanitäytteellä, kookostäytteisiä suklaakonvehteja, omena-kaurakeksejä, suklaamoussekakkua… Kaikkia näitä saa syödä nyt täysin hyvällä omallatunnolla!

Raakaruokaherkut koostuvat pääasiassa pähkinöistä, siemenistä, marjoista, kuivatuista hedelmistä ja kylmäpuristetuista öljyistä. Ne eivät sisällä teollisia ainesosia, tyhjiä kaloreita, vehnäjauhoja tai monien välttelemää valkoista sokeria. Ne ovat siis täydellisiä herkkuja myös vegaanin ravitsemuksen kannalta. Kuulostaako tylsältä ja yliterveelliseltä?

On ihanaa voida aloittaa aamunsa omenapiirakalla, suklaavaahdolla tai leivoksella. Raakaherkut eivät välttämättä sisällä yhtään vähemmän kaloreita kuin tavanomaiset kakut ja leivokset, mutta niiden sisältämä energia on peräisin elimistölle hyödyllisistä aineksista. Niitä voi siis popsia välipalaksi tai vaikka aamupalaksi, jos siltä tuntuu.

Vegaanin ruokavalioon kuuluu olennaisena osana siemenet ja pähkinät, joten kannattaa välillä kokeilla syödä niitä hieman erilaisessa muodossa – saatat yllättyä niiden herkullisuudesta uudessa muodossa nautittuna. Itse en tykkää syödä pähkinöitä ja kuivahedelmiä sellaisenaan, vaan syön ne mieluummin kakkuna tai vaikkapa itse tehtynä pähkinäsuklaana.

Herkullisen raakapiiraan valmistuksen oppii nopeasti, ja pian voi alkaa kokeilla omia versioita. Pohja koostuu yleensä erilaisista pähkinöistä riippuen siitä, mitä makua ja koostumusta pohjalta halutaan, sekä hunajasta tai taateleista. Kuorrute voi muodostua marjoista tai hedelmäviipaleista, jolloin piirakan ohella tarjotaan vaniljaista cashewkermaa. Suklaatorttu kuorrutetaan avokadopohjaisella suklaamoussella, jonka joukkoon voi lisätä neitsytkookosöljyä saadakseen samettisen ja suklaisen koostumuksen.

Usein tavallisessa leivonnassa on käytettävä vehnäjauhoja taikinan koostumuksen vuoksi, ja makeutuksena käytetään sokeria. Sokerikin vaikuttaa esimerkiksi kakun kuohkeuteen.

Raakaleivonnassa käytetään kuivattuja hedelmiä makeutuksena, ja raakaruoan niksejä voi kokeilla soveltaa myös tavanomaiseen leivontaan esimerkiksi korvaamalla valkoisen sokerin taatelisiirapilla tai juustokakkutyyppisten kakkujen Digestive-pohjan pähkinä-taateli-muruseoksella. Esimerkiksi kuoritut mantelit ovat hyvin miedon makuisia, jos ei halua kakkuunsa pähkinäistä makua.

Raakaravintoa värikkäästi ja tyylillä

Raakaravinnon terveelliseen mutta raikkaaseen ja uskomattoman maukkaaseen maailmaan opastavat onnistuneesti Erica Palmcrantz Azizin ja Irmela Liljan kirjat Raw food –  Elinvoimaa raakaravinnosta ja Raw food –  Makeita herkkuja raakaravinnosta. Edellä mainittu keskittyy salaatteihin ja pääruokiin, kun taas jälkimmäinen on omistettu vain ja ainoastaan kakuille, leivoksille ja jäätelöille.

Kirjoissa on tarpeellinen määrä taustatietoa myös sellaiselle, jolle raakaruoka on ennestään tuntematon asia. Eri-ikäisten ja eri taustaisten henkilöiden haastattelut tuovat raakaravinnon helposti lähestyttävälle tasolle: ei tarvitse olla joogaava hippi, jotta voi korvata kahvileivät pähkinäisellä marjapiiraalla.

Ensimmäisessä Raw food -kirjassa on paljon ihania ruokaohjeita, kuten kestosuosikkini täytetyt paprikat ja tuoretacot, mutta herkkuosio on hieman vaisu. Kakkujen ulkonäkö ja monipuolisuus onkin parantunut huomattavasti Herkkuja raakaravinnosta -kirjaan mennessä.

Kirjat ovat ulkoiselta asultaan houkuttelevia ja valokuvat ovat värikkäitä sekä laadukkaita. Ohjeet ovat vegaanisia ja pääosin myös gluteenittomia. Osassa resepteistä on käytetty hunajaa, mutta sen voi huoletta korvata taatelisiirapilla.

Reseptejä

Taatelisiirappi

Annoksia: 
n. 0,5 dl
  • 8 pientä taatelia
  • n. 3 rkl vettä
 

  1. Pilko saksilla tai terävällä veitsellä taatelit pieniksi ja laita likoamaan pieneen vesimäärään 10–60 minuutiksi. Taateleiden ei tarvitse peittyä vedellä.
  2. Soseuta taatelit tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella liotusvetensä kanssa hienoksi soseeksi ja käytä makeutuksena.

Cashewkerma

  • 2 dl cashewpähkinöitä
  • 2 dl vettä
  • ½ vaniljatankoa tai 1 tl vaniljajauhetta
  • 4 taatelia

  1. Jos mahdollista, niin liota cashewpähkinöitä muutama tunti vaniljatangon ja taateleiden kanssa.
  2. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa hienoksi soseeksi.

Mansikkatorttu

Mansikkatorttu
Torttupohja
Täyte
  • 2 soseutettua banaania
  • tuoreita mansikoita tai pakastettuja kotimaisia mansikoita (ulkomaiset pitää kiehauttaa)
Kuorrute
Koristelu
  • mansikoita

  1. Hienonna mantelit monitoimikoneessa hienoksi jauheeksi.
  2. Lisää joukkoon taatelisiirappi ja suola. Hienonna edelleen tai sekoita käsin.
  3. Painele taikina piirakkavuoan, ison lautasen tai leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjalle pyöryläksi.
  4. Levitä pohjan päälle banaanisose ja puolet mansikoista.
  5. Levitä varovasti täytteen päälle cashewkerma.
  6. Koristele kokonaisilla tai viipaloiduilla mansikoilla.

Kuumentamaton omenapiiras

Omenapiiras
Taikina
  • 3-4 dl manteleita, cashewpähkinöitä tai muita pähkinöitä (ei maapähkinöitä)
  • 1 rkl rypsi- tai manteliöljyä
  • 0,5-1 dl taatelisiirappia
  • 0,5 tl kardemummaa
  • ripaus suolaa
Täyte
  • 1-2 omenaa
  • 1 banaani
  • 1 tl kanelia
Päälle
  • 1-2 omenaa viipaloituna
  • kanelia maun mukaan

  1. Hienonna pähkinät monitoimikoneessa, tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella hienoksi jauheeksi.
  2. Sekoita joukkoon loput pohjan aineista siten, että saat palloksi pyöriteltävissä olevan taikinan.
  3. Painele taikina piirakkavuoan, ison lautasen tai leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjalle pyöryläksi.
  4. Hienonna täytteen ainekset soseeksi. Levitä täyte piiraspohjan päälle.
  5. Koristele pinta viipaloiduilla omenilla. Sirottele päälle kanelia.

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 2/2011.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa