Ravintolat ja matkailu

Sademetsän oppilaana

Miten viidakko muuttaa maailmankatsomusta? Tätä pohtii kiireisen kaupunkielämänsä jättänyt suomalainen nainen.

Voitko kuvitella eläväsi täydessä harmoniassa luonnon kanssa? Herääväsi aamulla pirisevän älypuhelimen sijaan auringon ensimmäisiin säteisiin. Et avaa verhoja katsoaksesi ulos, koska huoneessasi ei edes ole ikkunoita. Ainoastaan hyttysverkkolla peitetyt aukot käsin kyhätyn palmunlehtikattoisen majan seinässä erottavat sinut ympärilläsi avautuvasta villistä luonnosta. Huomiotasi ei varasta ohi kiitävän paloauton päänsärkyä kosiskeleva sireeni taikka jäätelöauton tragikoominen melodia. Kukkivien puiden ja maahan pudonneiden hedelmien tuoksuttama ilma tulvii tuhansien siivekkäiden, kiipeävien ja kipittävien otusten toinen toistaan ihastuttavampia soidinlauluja.

Vegaaninen tarjonta tuo ruokapaikoille lisää asiakkaita myös Joensuussa

Hyve&Paheen ravintolapäällikkö Maarit Hätinen.

Kahvila-ravintola Hyve&Paheen salaattipöytä on ollut toukokuusta alkaen vegaaninen ja gluteeniton. Paikan omistajat haistoivat trendin ja päättivät kokeilla. Uudistus toteutettiin paikallisten vegaanien vinkkien avulla.

Joensuun keskustassa on nyt muutama paikka lisää, minne mennä, kun vatsa kurnii ja kahvihammasta kolottaa. Pakkopulla Oy:n omistamat ruokapaikat Hyve&Pahe, Houkutus ja Vesikioski ovat antaneet oman panoksensa valtakunnallisen vegaanibuumin syntyyn.

Aasialaisvaikutteisen kahvila-ravintola Hyve&Paheen salaattipöytä muuttui kerralla vegaaniseksi ja wok-listalta saa myös vegaanisia riisinuudeliannoksia. Kahvila Houkutuksessa tarjoillaan vegaanista mustikkajuustokakkua ja Vesikioskilla avokadolla ja vegaanisella juustolla täytettyjä vesirinkeleitä. Myös smoothie-valikoimassa on useampi vaihtoehto.

Vegaanien kasvanut määrä yllätti opiskelijaravintolan kokin

Jyväskylän musiikkikampuksella syödään tavallista parempaa vegaaniruokaa. Ammattiopiston musiikkialalla saksofoninsoittoa opiskeleva Matleena Käppi päätti selvittää, mistä kasvissyönnin suosion yhtäkkinen kasvu sai alkunsa.

Vielä viime syksynä ammattiopiston musiikkialalla oli tasan kaksi vegaania. Keväällä muusikko-opiskelijoista jo kymmenkunta pyysi vegaanista ruokaa tiskin takaa. Jyväskylän musiikkikampuksen opiskelijaravintolassa tapahtunut muutos sekä ihmetyttää että riemastuttaa.

Oona nauttii ruuasta ja ruuanlaitosta nykyisin ihan eri tavalla, kun ruuan takia ei tarvitse kokea huonoa omatuntoa.

– Olemme kukin tehneet päätöksemme samoihin aikoihin toisistamme riippumatta, kertoo pop/jazz-laulua opiskeleva Oona-Kaisa Siltanen, 22.

Oonan päätökseen vaikutti ennen kaikkea hänen näkemänsä Forks over knives -dokumentti ja sen esiin nostamat terveyssyyt.

Viisi vinkkiä Pietariin

Pietarissa ei enää kannata tyytyä ranskalaisiin ja kaalisalaattiin. Keskustan alueella on nykyään kymmenkunta kasvisravintolaa ja niissä kaikissa on otettu vegaanitkin huomioon.

Vegepaikkojen ohella myös monet perinteiset pietarilaisravintolat ovat ottaneet kasvisruokia listoilleen. Samoin tofut ja soijamakkarat ovat löytäneet tiensä suurempien markettien hyllyille. Kasvissyönti lähtee Venäjällä yhä liikkeelle omasta hyvinvoinnista, mutta eläinten oikeudetkaan eivät ole enää kummajainen. Kahden kokeneen Pietarinkävijän vinkkien avulla löydät etsimäsi viiden miljoonan asukkaan kaupungista.

Edullinen lounaspaikka Troistki Most

Nabereznaja Reki Moyki 30

http://t-most.ru/

Järvenpään ainoasta luomukahvilasta saa marenkeja

Kahvila Iivari houkutteli minut ensikäynnille mainostamalla itseään luomukahvilana, ainoana Järvenpäässä. Pitihän sitä mennä kurkkimaan, onko tarjolla mitään vegaanista. Kahvila on ollut auki reilun vuoden.

Iivari on myös ensimmäinen kahvila Järvenpäässä, joka ottaa huomioon vegaanit. Kakkuja tehdään tilauksesta myös vegaanisina tai esimerkiksi raakana tai gluteenittomana. Järvenpääläisenä vegaanina olen tottakai erityisen iloinen, että kahville mennessä tarjolla on muutakin kuin mustaa kahvia.

Niin viihtyisää tunnelmaa ei ehkä osaisi odottaa, sillä ikkunasta näkyy verovirasto ja työvoimatoimisto.

Meksikolainen pikapapuketju Chalupa

Ikkunateksti M

Ruokamacheteksi itseään kutsuva Chalupa osuu helposti silmiin, kun kiipeää Porthaninkatua ylös Kallion kirjastolle päin. Herkulliset burritot ja värikäs ruokatiski näkyvät suurista ikkunoista kadulle asti. Helsingin Kallion lisäksi Punavuoresta, Kauniaisista ja Tampereelta löytyy tämän uuden meksikolaisketjun edustaja.

Chalupa väittää myyvänsä meksikolaista katuruokaa. Se pääseekin niin pitkälle kuin Eviran kotimaassa on mahdollista päästä: Ruokaa ei tietenkään myydä kadulla vaan sisätiloissa ja keittiö kiiltää puhtaana, mutta sisustus on tarpeeksi yksinkertainen ja nuhjuinen, että sen avulla onnistutaan luomaan kadunomaista tunnelmaa. Myös sekalainen asiakaskunta sopii mielikuvaan katuvilinästä.

Neljän euron falafelista gourmetiin, eli elämyksiä Berliinistä

Berliini, tuo Euroopan Kallio, kuten olen kuullut sanottavan. Tällä viitattaneen siihen, että niin Berliini kuin Helsingin Kallio tunnetaan edistyksellisinä, vapaamielisinä, kulturelleina ja sopivasti boheemeina paikkoina. Saksan liittotasavallan pääkaupunkia ja Helsingin keskustan itäosaa yhdistää myös tietty 1900-lukulainen nuhjuisuus (kuka tykkää, kuka ei) – sekä edistyksellisille arvoille uskollisesti myös runsas vegaaninen tarjonta.

Turun VG Wokin ateriat yllättävät lihansyöjänkin herkullisuudellaan

VG Wok ulkoa

Turussa, Raunistulan ja Port Arthurin kaupunginosissa, kaksi hylättyä grillikioskia on saanut uuden elämän VG Wok -kasvisravintoloina. Kyseessä on yhden vietnamilais-thaimaalaisen suvun perheyritys.

Mausteisen ruoan tuoksu kantautuu jo korttelin päähän, kun kävelen Raunistulan puutalosokkelon läpi kohti Rauninaukiota. Siellä, vilkkaan Satakunnantien laidalla, kyyhötti vielä alle vuosi sitten ränsistynyt grillikioski – mutta nyt puuseinät ovat saaneet pintaansa uutta maalia, ikkunoihin on syttynyt jälleen valo ja niiden lomaan on ilmestynyt kyltti VG Wok.

Samoin kävi noin puoli vuotta aiemmin toisessa Turun puutalokaupunginosassa, Port Arthurissa eli Portsassa: yhtäkkiä Arvinpuiston hiljaisen kioskin edustalla mainostettiinkin kevätkääryleitä ja nuudeliwokkeja, vieläpä alle viiden euron naurettavaan hintaan. Nykyisin VG Wok -ravintoloissa pyydetään pääruoista 7,5 euroa, mikä toki ei ole paha sekään.

Neljän tuhannen kilometrin vaellus sipsien ja sisun voimalla

Kalle Rasinkangas katselee vuoria

Kalle Rasinkangas vaelsi Yhdysvaltojen erämaiden halki repussaan sipsejä, pähkinöitä ja proteiinipatukoita. Niin olosuhteet kuin vegaanisen ruoan saatavuuskin vaihtelivat reitin varrella suuresti. Rasinkangas lähetti osan ruokatarpeistaan etukäteen kohteeseen postitse, mutta jos nälkä kuitenkin yllätti vegaanivaeltajan, ainakin maapähkinävoita löytyi takuuvarmasti pienimmästäkin amerikkalaiskylästä.

VuorijonoMillä perusteella valitsit vaelluspolkusi?

Lämmin, eloisa ja kirjava Barcelona

Uimaranta

Monitahoisesta suurkaupungista voi jokainen löytää oman siivunsa. Ennakkoluuloton matkailija saattaa myös päätyä ihailemaan taidetta lähiöön tai ottamaan aurinkoa nudistirannalle. Kokkiopiskelija Petja Viittanen suuntasi huhtikuussa työharjoitteluun yhteen Barcelonan kasvisravintoloista.

En ollut käynyt kaupungissa aiemmin, ja nyt olin menossa sinne kokonaiseksi kuukaudeksi!

Olin vain etukäteen katsonut Happy Cow -sivustolta, millaisia kasvisravintoloita siellä on, ottanut yhteyttä lupaavimpiin ja saanut harjoittelupaikan Rasoterra-nimisestä ravintolasta. Muuten tiesin vain, että kaupungissa olisi lämpimämpää kuin Suomessa samaan aikaan. Päätin ottaa matkan seikkailuna; olisihan minulla töiden ohella aikaa tutustua kaupunkiin tavallista turistia syvällisemmin. Lisäksi halusin kokeilla niin monta kasvisravintolaa kuin varat ja aika suinkin sallivat.

Millaista tōfua tänään söisin? Vegaanina Japanissa

Buddha-patsaita

Japania on perinteisesti pidetty vaikeana maana kasvissyöjälle, saati vegaanille. Samalla kun matkaaja saa edelleen monessa paikassa varoa kaikkialla piileskelevää kalaliemijauhetta, suurissa kaupungeissa vegaanius on suorastaan räjähtänyt muotiin. Japanilaiset itse noudattavat harvoin mitään tiukkaa ruokavaliota – toisen tarjoamasta ruoasta kieltäytyminen kun on epäkohteliasta – mutta varsinkin nuoret naiset tekevät enemmän ja enemmän vegaanisia valintoja. Nyt on aika heittää vanhat ennakkoluulot roskakoriin ja lentää Tokioon!

Berlin – himmelriket för veganer

Mat på Kopps

I juli åkte tolv hungriga veganer iväg till Berlin när Veganförbundet ordnade sin årliga smakresa. Resan gav nya bekantskaper, härlig samvaro, sevärdheter i lämpliga mått och otroligt mycket mat i fyra sommardagar. Här kommer mina hetaste tips!

TOP 3 Skräpmatsställen

VeganusPlanet Veganus

Planet Veganus (Schenkendorfstraße 1) var en av de första restaurangerna vi besökte och vi blev inte besvikna. Förutom trevligt bemötande bjöd de bland annat på hamburgare, gyros, sallad och “vöner”, det vill säga vegansk dönerkebab. 100 % veganskt utbud.

Vöner

Turku – täynnä seikkailuja myös vegaanin kesään

Aurajoki ja tuomiokirkko

Älkää uskoko pahoja puheita ja häijyjä vitsejä Suomen vanhimmasta kaupungista. Kaikkien niiden takaa löytyy mitä mainioin kesänviettokohde niin vegaanille kuin historianrakastajalle ja kulttuurinystävällekin.

Kun saavumme Turkuun, tuohon tuhansien tarinoiden kaupunkiin ja Suomen Pariisiin, lienee viisainta aloittaa Vanhalta Suurtorilta. Ei, ei varsinaiselta Kauppatorilta – sinne palaamme myöhemmin – vaan kaupungin entisestä sydämestä. Sieltä, mitä voi tuijottaa televisiosta joka ikinen jouluaatto puolenpäivän aikaan.

Yksi kasvisravintola, monta uimarantaa

Jyväskylän valot

Jyväskylä! Matkakeskukselle saapunut reissaaja tai parkkihalliin pysäköinyt vieras suuntaa lähes automaattisesti kävelykadulle – sille joka alkaa alakaupungilta, kulkee ostoskeskusten ja Kirkkopuiston ohi ja päätyy yläkaupungin kautta yliopistolle. Jäikö sinne matkan varrelle jotain kiinnostavaa?

Jos kaupungilla on aikaa vain tovi, voi pysähtyä Kirkkopuistoon ja ostaa sen kahviosta Tofuline-jätskiä. Useimpien kaupunkien sydän on tori, mutta Jyväskylässä keskipisteeksi mieltyy juuri kirkkopuisto Kauppakadun ja Vapaudenkadun välissä; se jakaa kaupungin ala- ja yläkaupungiksi.

Tallinnan ravintolatärppejä kesäksi

Vegan Restoran V

Tallinnasta löytyy erittäin hyvää vegaanista ruokaa, kunhan viitsii tehdä vähän "salapoliisityötä”. Tässä muutama tärppi!

V on kaikille vegaaneille tuttu ja turvallinen valinta, eikä suotta. Laatu on taattua ja palvelu erinomaista. Jos kokin erikoisuutena on seitanburgeri ja jälkiruoaksi saa “suklaabanaanimaapähkinäkakkua”, niin päivä ei juuri paremmaksi voi muuttua. Suosittelen lämpimästi myös raparperilimua!

Kesäkaupunki: Historiaa ja herkkuja Hämeenlinnassa

Hämeen linna

Kesäinen Hämeenlinna on kaunis: Vanajavesi halkoo unista kaupunkia. Kuten paikallinen kirjailijatar Taija Tuominen joskus totesi, Hämeenlinnassa vallitsee tsaarinajan pysähtynyt tunnelma. Viime vuosina Hämeenlinna on tullut kuuluisaksi Markku Ritaluoman Sunny Car Centeristä. Helsinki-Tampere-moottoritien varrella törröttävä mainostolppa on edelleen pystyssä ja suosittu selfienottopaikka.

Tsaarin ajan tunnelma tiivistyy Hämeenlinnassa toriin, jota reunustavat mukulakivikadut, vuonna 1798 rakennettu kirkko ja muutaman vuosikymmenen nuoremmat raatihuone ja hallitustalo. Hallitustalon taakse pystytetystä puutarhasta on jäljellä pläntti, joka tunnetaan nykyisin Sibeliuspuistona. Puiston penkille istuminen laukaisee soimaan Sibeliuksen puusarjan pianosävellyksen.

Virossa perinteiden arvostus näkyy ruokapöydässä

Kirjaa lukemassaVegan. Hooliv ja maitsev elu. Kadri Aavik, Anniina Ljokkoi, Minna Toots. Tammerraamat, 2015. Kieli: viro.

Viron kirjakauppoja kiertäessäni olen törmännyt kasvisruokakirjoihin ja terveellisyyttä painottaviin oppaisiin, mutta varsinainen tietopaketti veganismista on puuttunut. Kasvissyönnin yhteiskunnallisesta näkökulmasta ei ole käsittääkseni kirjoitettu Virossa kovinkaan laajasti. Vuoden 2015 alussa ilmestyi ensimmäinen kattava tietokirja vegaanisesta ruoasta ja elämäntavasta, Vegan – Hooliv ja maitsev elu. Kirjan nimi tarkoittaa vastuullista ja maukasta elämää.

Nälkämaassa ei näännykään nälkään

Maisema Vuokatinvaaralta

Kainuun luullaan monesti sijaitsevan ”jossain Lapissa”, mutta tosiasiassa se on Ouluakin etelämpänä, noin 600 kilometrin päässä pääkaupunkiseudusta. Koko Kainuussa asuu alle 80 000 ihmistä. Silti sielläkin toimii esimerkiksi Vegaaniliiton paikallisryhmä, ja kulttuuritapahtumia on paljon varsinkin kesäisin.

Kainuun keskus on Kajaanin kaupunki, jonka torilla puhutaan leveällä kainuun murteella säästä, Talvivaarasta tai muista päivänpolttavista uutisaiheista.

KajaaniVegaanillekin löytyy Kajaanista syömistä, kun tietää mihin menee. Varmoja valintoja ovat Hesburgerit, joiden falafel-ateria on kastikkeet vaihtamalla vegaaninen, sekä Rosso, josta saa manteli-papupyöryköitä.

Etiopiassa paastopäivät ovat vegaanille juhlaa

Kaverukset

Ihmiskunta on lähtöisin Etiopiasta, mutta veganismi tai kasvissyönti ei taida olla. Kymmenien kielten ja heimojen maassa ruokakulttuuri on yllättävän yhtenäinen, ja vaikka vegaanin näkökulmasta kulttuuri on melko helppo ja yksinkertainen, saattaa se varsinkin pidemmällä matkalla osoittautua puuduttavaksi.

Vietin juuri kolme kuukautta Etiopiassa, lähinnä sen pääkaupungissa Addis Ababassa kehitysyhteistyön merkeissä. Veganismin osalta yritin valmistautua matkaan kyselemällä ihmisten näkemyksiä veganismin toteutettavuudesta. Suurin osa epäili kasvissyönnin olevan vaikeaa alikehittyneessä maassa, jossa syödään paljon lihaa.

Paastoruoka ei saa sisältää eläinperäisiä ainesosia.

Sivut

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa