Kesäkurpitsaa keittiössä

Teksti ja kuvat: Outi Rinne

Vaatimaton ja satoisa kesäkurpitsa on varsinainen kasvisten moniottelija. Kesäkurpitsa jalostuu sekä suolaisiin että makeisin herkkuihin, mutta maistuu myös sellaisenaan pikantin kastikkeen kanssa.
 
Näin sadonkorjuuaikaan kesäkurpitsan ylituotannosta kasvimailla pääsevät usein sivullisetkin nauttimaan. Reseptien suhteen vain mielikuvitus on rajana, sillä kesäkurpitsaa voi käyttää sekä suolaisiin että makeisin herkkuihin. Seuraavissa resepteissä käydään läpi lähes koko menu alkukeitosta jälkiruokaan, välipalaakaan unohtamatta.
 

Keitto grillatusta kesäkurpitsasta

Kesäkurpitsakeitto
  • 8 pientä kesäkurpitsaa
  • 2 palsternakkaa
  • 2 sipulia
  • 1 päärynä
  • 1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (rypsiöljykin käy)
  • 2 dl paahdettuja macadamia- tai cashew-pähkinöitä
  • 1 tl kuivattua rakuunaa
  • 2 tl kuivattua basilikaa
  • 1,5 l mietoa kasvislientä
  • 1 kuivattu pieni chili
  • 2 laakerinlehteä
  • jauhettua mustapippuria
  • (hienoa merisuolaa)
  • (½ dl korintteja viimeistelyyn)

Kesäkurpitsakeittoon uppoaa isompikin määrä kurpitsaa. Varsinainen juju on kuitenkin kasvisten grillaaminen, mutta myös päärynä, joka tekee soseuteusta keitosta hiukan hapanimelän. Mukana kypsyvät pähkinät saostavat keiton kermaiseksi, ja pisteenä i:n päällä ovat korintit, jotka voi myös jättää pois, mikäli haluaa keitosta yksinkertaisemman.

  1. Paloittele kesäkurpitsat. Kuori ja viipaloi palsternakat, viipaloi sipulit. Lohko päärynä, mutta älä kuori.
  2. Asettele kasvikset uunipannulle ja lisää öljy. Grillaa uunin grillivastuksen alla välillä sekoitellen. Kasvikset saavat saada kunnolla väriä.
  3. Siirrä kattilaan, lisää joukkoon pähkinät, mausteet ja kasvisliemi. Jos käytät korintteja, lisää sekaan ne kiehumaan esimerkiksi suuressa teepallossa tai sideharsopussissa. Näin voit ottaa ne ennen pois ennen keiton soseuttamista pois.
  4. Anna keiton kiehua ½ t – 1 t, riippuen, kuinka kiire on ruokapöytään. Pitkä hauduttamisaika parantaa makua.
  5. Poista keitosta chili, laakerinlehdet sekä korintit. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  6. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vielä suolaa ja mustapippuria. Lisää keittoon korintit ja sekoita.
  7. Koristele tuoreella basilikalla tai rakuunalla.

Kesäkurpitsapiiras

Kesäkurpitsapiiras
  • iso kesäkurpitsa
  • valkosipulin kynsi puristettuna
  • ripaus hienoa merisuolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • 1 tl ruokosokeria tai agavesiirappia
  • kuivattua oreganoa ja timjamia

Pohja

  • 2 dl saksanpähkinöitä
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • ½ tl suolaa
  • 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä tai sinistä Keijua
  • 2 rkl soijajugurttia
  • kylmää vettä

Täyte

  • 3 dl maustamatonta soijajugurttia
  • 1 tl sinappia
  • 1 rkl hiivahiutaleita
  • ½ tl sipulijauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl agavesiirappia tai vaahterasiirappia
  • mustapippuria
  • 1 rkl rypsiöljyä
 
  • auringonkukan siemeniä

Tässä piiraassa pähkinäinen pohja täydentää mietoa kesäkurpitsaa. Pohja valmistuu paahdetuista pähkinöistä ja kaurajauhosta. Valmista kaurajauhoa on joskus vaikeaa löytää ja kauran sisältämän rasvan vuoksi se on melko huonosti säilyvää. Toimiva vaihtoehto on jauhaa tarvittava määrä kaurahiutaleita tehosekoittimella. Saksanpähkinät ja kaura ovat täyteläinen yhdistelmä, ja kun osan pähkinöistä jättää rouheeksi, saa pohjasta ekstra rapean. Uunissa hyytyvä soijajugurtti kuorruttaa piiraan ja tekee siitä ruokaisan lounaan tai iltapalan.

  1. Viipaloi kesäkurpitsat noin ½ cm paksuisiksi paloiksi. Mausta puristetulla valkosipulilla, kuivatuilla yrteillä, mustapippurilla, ripauksella suolaa ja agavesiirapilla/sokerilla. Anna maustua sillä aikaa, kun valmistat pohjan.
  2. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Paahda saksanpähkinöitä uunipellillä välillä sekoitellen, kunnes ne alkavat tuoksua ja saavat hiukan väriä. Ole tarkkana, etteivät kärähdä. Ota pähkinät uunista ja anna jäähtyä.
  3. Laita kaurahiutaleet tehosekoittimeen ja käytä hetki (noin 10 s). Lisää 1,5 dl saksanpähkinöitä ja jatka jauhamista, kunnes saat tasaista hienoa jauhoa. Rouhi loput pähkinät (noin ½ dl) rouheeksi ja sekoita muuhun jauhoseokseen. Lisää myös suola.
  4. Nypi kookosöljy (tai margariini) jauhoseokseen sormenpäillä, kunnes saat sen sekoittumaan tasaisesti. Lisää soijajugurtti ja sen verran kylmää vettä, että saat muodostettua levitettävän, mutta kiinteän taikinan. Jos taikina tuntuu takertuvan liikaa käsiin, laita se ½ tunniksi jääkaappiin.
  5. Sekoita täytteen ainekset keskenään mieluiten sauvasekoittimella tai voimakkaasti vatkaten, kunnes saat kermamaisen seoksen.
  6. Levitä pohjataikina 30 cm halkaisijaltaan olevan piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Lado maustuneet kesäkurpitsaviipaleet pohjalle ja kaada päälle soijatäyte.
  7. Ripottele pinnalle siemenet ja paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  8. Kytke uuni pois päältä ja anna piiraan kypsyä jälkilämmössä vielä 10 minuuttia.

Kesäkurpitsa-sienilasagne

Lasagne
Kesäkurpitsatäyte
  • 1 iso kesäkurpitsa tai kaksi keskikokoista 
  • hienoa merisuolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • valkosipulijauhetta
  • 1 tl ruokosokeria
  • 1 ¼ dl vegaanista valkoviiniä (tai yhden sitruunan mehu puristettuna)
  • tuoretta persiljaa silputtuna
 
Sieniseos
  • 1 - 2 l tuoreita, miedon makuisia metsäsieniä (tai herkkusieniä) 
  • 2 salottisipulia
  • 1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä tai rypsiöljyä
 
Pasta
  • 250 g lasagnelevyjä
  • vettä pastan keittämiseen
  • suolaa
  • n. 3 dl kookosmaitoa

Tätä lasagnetyyppistä pastavuokaa ei ole hukutettu paksuun kastikkeeseen, vaan kookosmaito korvaa perinteisen valkokastikkeen. Näin kesäkurpitsa ja sienet saavat tuoda esille omat arominsa, joita kookoksen maku vienosti täydentää. Paras lasagne syntyy tietysti itse poimituista metsäsienistä, mutta jos sienionni ei satu lykästämään, voit sienestää myös kaupan herkkusienitiskillä.

  1. Leikkaa kesäkurpitsat ½ cm paksuisiksi viipaleiksi. Lado kerroksittain laakeaan kulhoon ja ripottele kerrosten väliin mausteet. Kaada lopuksi päälle valkoviini tai sitruunanmehu ja anna marinoitua sillä aikaa, kun valmistelet lasagnen muuta ainekset.
  2. Paloittele sienet kohtalaisen kokoisiksi ja silppua sipuli. Hauduta sieniä pannulla, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Lisää öljy ja sipulisilppu. Hauduta seosta, kunnes sipulit pehmenevät hiukan ja sienet kypsyvät. Aika riippuu jonkin verran myös siitä, mitä sieniä käytät. Siirrä seos hetkeksi pois levyltä odottamaan.
  3. Keitä lasagnelevyt runsaassa, suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi (noin 5 minuuttia merkistä riippuen). Kaada vesi pois ja valuta pastat. Laita pastalevyt takaisin kattilaan ja kääntele joukkoon 2 dl kookosmaitoa siten, että levyt säilyvät irtonaisina. Tämä voi olla vähän työlästä, mutta pihdit ovat avuksi kuumien levyjen käsittelyssä.
  4. Kaada kesäkurpitsojen marinointiliemi sieniseokseen ja kuumenna pannulla kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapipppuria.
  5. Kokoa lasagne: Asettele voideltuun lasagnevuokaan kerroksittain pastalevyjä, kesäkurpitsaviipaleita ja sieniseosta useaksi kerrokseksi. Kesäkurpitsaviipaleet tulevat päällimmäisiksi. Kaada pinnalle jäljelle jäänyt kookosmaito, rouhi pinnalle mustapippuria ja silppua runsaasti tuoretta persiljaa. Ripottele päälle vielä kurpitsansiemeniä tai hasselpähkinärouhetta.
  6. Peitä vuoka foliolla ja paista 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
  7. Tarjoa esimerkiksi vihreän salaatin ja balsamico-siirapin kanssa.

Kookos-kesäkurpitsaskonssit

Skonssit
Annoksia: 
n. 15 kpl
Kosteat ainekset
  • 5 dl kookosmaitoa 
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • 1,5 dl kuivattuja karpaloita, kirsikoita, puolukoita tms.
  • 1,5 dl kuivattuja päärynöitä silputtuna
  • 1,5 dl kookoshiutaleita
  • 5 dl kesäkurpitsaa hienoksi raastettuna
  • 2 dl vaaleaa ruokosokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
 
Kuivat ainekset
  • n. 10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja, joista osa täysjyvää (esim. 3 dl)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 2 tl kananmunan korviketta (esim. No Egg)  (voi jättää poiskin)
  • 2 tl hienoa merisuolaa
 

Hienoksi raastettu kesäkurpitsa mehevöittää monien makeiden ja suolaisten leivonnaisten rakennetta. Sitä voi käyttää myös sidosaineena ja korvata sillä osan rasvasta. Samalla leivonnaisten ravintoarvo kasvaa, ja mikä onkaan ovelampi tapa saada muksut syömään vihreänsä kuin ujuttamalla ne maittavien välipala-skonssien sekaan. Skonssien tai suomalaisittain teeleipien ohjeet vaihtelevat huomattavastikin riippuen maasta ja maanosasta. Nämä amerikkalaistyyliset, vähärasvaiset skonssit ovat nopeita ja helppoja valmistaa, ja käyvät sekä välipalaksi, että aamiaispöytään. Parhaita ne ovat uunituoreina, mutta kurpitsan ja kuivattujen hedelmien vuoksi maistuvat myös seuraavana päivänä.

  1. Laita uuni kuumenemaan noin 200 asteeseen ja voitele kaksi peltiä tai päällystä leivinpaperilla.
  2. Sekoita toisessa kulhossa kosteat ainekset (ja sokerit), toisessa kuivat ainekset. Kuivahiiva saattaa tuntua oudolta, eikä se alkuperäisiin skonssiohjeisiin kuulukaan. Se kuitenkin parantaa leivonnaisen rakennetta ja säilyvyyttä. Jos et halua käyttää hiivaa, laita sen sijaan 1 tl leivinjauhetta.
  3. Sekoita kosteat ainekset jauhoseokseen, vältä ylimääräistä sekoittelua, koska muuten skonsseista tulee sitkeitä. Anna taikinan levätä noin 15 minuuttia ja nostele sitten kahden lusikan avulla leivinpelleille pyöreiksi leipäsiksi. Taikina on löysähköä.
  4. Paista uunissa noin 20 minuuttia kunnes skonssit ovat kullanruskeita.

Päärynäkurpitsakakku

Päärynäkurpitsakakku
Kakkupohja
  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa kuorittuna
  • 4 säilykepäärynän puolikasta (tai iso kypsä päärynä tai 2 pientä)
  • 1 dl kookos- tai soijamaitoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 2,5 dl hienoja täysjyvävehnäjauhoja
  • 1,25 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl maizenaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 rkl soijajauhoja
  • 2 tl leivinsoodaa
  • 0,5 tl suolaa
Mustaviinimarjakreemi
  • 150 g cashew-pähkinöitä tai manteleita
  • 1,25 dl päärynämehua
  • 0,25 tl suolaa
  • 0,5 dl vaahterasiirappia
  • 0,5 l tuoreita mustia viinimarjoja tai 250 g pussi pakastemarjoja
  • 0,75 dl vettä 
  • 3 rkl agar agar -hiutaleita
  • mustaviinimarjahilloa

Tämä mehevä ja kostea kakkupohja maistuu miedosti päärynälle ja on lähes rasvaton, kiitos kesäkurpitsan. Tällä kertaa sitä on ujutettu mukaan kypsästä kurpitsasta tehtynä soseena. Kesäkurpitsan sijaan voi siis käyttää myös talvikurpitsasta tehtyä sosetta. Kakku on hyvää sellaisenaankin ilman täytettä, mutta erityisen herkun siitä saa kuorruttamalla sen mustaherukka-pähkinäkreemillä.

Kakkupohja
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota pyöreä kakkuvuoka. 
  2. Paloittele kesäkurpitsa ja höyrytä kypsäksi, anna jäähtyä. Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kurpitsasoseeseen päärynä ja jatka soseuttamista. Lisää kooko- tai soijamaitoa, kunnes seosta on yhteensä ½ litraa. Lisää vaniljasokeri, viinietikka ja sekoita hyvin.
  3. Sekoita kuivat ainekset leivinkulhossa. Lisää kurpitsaseos ja kääntele kuiviin aineksiin, älä sekoita liikaa. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin alaosassa 35 - 60 minuuttia riippuen kakkuvuoan koosta, yksi korkea kakku vaatii pidemmän ajan. Kokeile kakun kypsyyttä pistämällä tulitikku kakun keskelle. Kakku on kypsä, kun tikku jää puhtaaksi. Jos kakku näyttää ruskistuvan liian tummaksi, peitä pinta foliolla tai leivinpaperilla kypsentämisen loppuvaiheessa. Ota kypsä kakku uunista ja anna jäähtyä täysin (esim. seuraavaan päivään) ennen leikkaamista.
 
Mustaviinimarjakreemi
  1. Jauha pähkinät tai mantelit tehosekoittimessa jauheeksi. Lisää neste ja jatka sekoittamista noin 1 - 2 minuuttia kunnes saat kermamaisen seoksen. Lisää suola ja vaahterasiirappi ja jatka sekoittamista vielä hetki. Laita sivuun odottamaan.
  2. Keitä marjoja vesitilkassa, kunnes niistä irtoaa mehu eli noin 20 minuuttia. Kaada siivilän läpi toiseen astiaan ja puserra marjoista siivilää vasten kaikki mehu. Lisää tarvittaessa mehuun hiukan vettä siten, että mehua on yhteensä 3 dl sekä agar agar -hiutaleet ja keittele noin 5 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes hiutaleet ovat liuenneet nesteeseen. Ota kattila sivuun ja anna jäähtyä hetki.
  3. Sekoita agar-seos pähkinäkreemiin voimakkaasti vatkaten, mieluiten sähkövatkaimella, kunnes seos on täysin sekoittunut ja tasainen. Se alkaa jähmettyä jo tässä vaiheessa. Kaavi seos reunoilta, peitä ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään 4 tunniksi tai seuraavaan päivään.
 
Kokoaminen
  1. Leikkaa kurpitsakakun pinta tasaiseksi ja halkaise kahteen osaan.
  2. Ota viinimarjakreemi jääkaapista ja vatkaa sitä sähkövatkaimella 1 - 2 minuuttia, kunnes se muuttuu kuohkeammaksi (kreemi ei varsinaisesti vaahtoudu). Jos haluat makeamman kreemin, lisää 1 - 2 rkl sokeria vatkausvaiheessa.
  3. Sivele kakun toisen osan pinnalle hilloa ja ohut kerros mustaherukkakreemiä. Laita toinen puoli kanneksi. Jos koristelet kakun reunat tomusokerilla, tee se tässä vaiheessa.
  4. Levitä loppu herukkakreemi kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi. Koristele halutessasi vielä mustaherukoilla ja päärynäviipaleilla.

 

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 3/2009.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa