Kultainen menu

Teksti ja kuvat: Paula Heinonen, Pidempi korsi -blogi

Syksy saapuu ja illat pimenevät, joten mikset nappaisi viimeisiä auringonsäteitä lautasellesi. Loihdi herkullinen menu keltaisen eri sävyissä, joka piristää taatusti mieltä sekä makuaistia. Näillä helpoilla resepteillä päivität kanakeiton vegaaniversioon ja leivot kuohkean piirakan ilman kananmunaa.

Alla olevien ohella monia muitakin herkullisia reseptejä löydät Pidempi korsi -blogista.

Nopeat paprikakiekot

Paprikakiekot
Annoksia: 
15 kpl
  • 5 valmista lehtitaikinalevyä
Tahna
  • 2 pientä paprikaa (eri värejä)
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • reipas nippu tuoretta basilikaa 
  • ripaus suolaa

Nämä helpot ja nopeat pikkusuolaiset valmistuvat kädenkäänteessä. Valmiita vegaanisia taikinalevyjä löydät esimerkiksi Myllyn Paras tai Sunnuntai-merkkisenä. Voit halutessasi kuorruttaa rullat vielä soijajuustolla.

  1. Valmista paprikatahna tehosekoittimessa. Varo soseuttamasta liikaa, tahna saa jäädä karkeaksi.
  2. Levitä jokaiselle taikinalevylle noin ruokalusikallinen paprikaseosta. Tahnaa saa jäädä yli kuorruttamista varten. Älä myöskään hukkaa rullista tekovaiheessa tursuavaa tahnaa pois.
  3. Pyörittele taikinalevyt rullalle ja leikkaa kolmeen noin 3 cm levyiseen osaan.
  4. Asettele kiekot uunipellille ja lusikoi loput tahnat kukkuraksi rullien päälle.
  5. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Paputahna

Papudippi
  • 3 dl isoja valkoisia papuja 
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 tl chilijauhetta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • n. 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl vettä
  • 1 rkl appelsiininmehua (tai sitruunan)
  • muutama tippa tabascoa 
  • ripaus suolaa ja sokeria (tai loraus agavesiirappia)
  • (1 rkl ravintohiivaa tuomaan juustoista makua)

Tästä paputahnasta on moneksi. Käytä sitä leivän päälle, dippinä tai meksikolaistyyppisen ruuan kanssa. Ruokahalua herättelevänä alkupalana siihen sopii dipata vaikkapa rapeita ruisleipätikkuja, jotka valmistat paahtamalla ruisleipää ja viipaloimalla sen suikaleiksi.

  1. Kaikki ainekset tehosekoittimeen ja powerit päälle niin, että tuloksena on sileä tahna. Riippuen tahnan käyttötarkoituksesta voit halutessasi säädellä nesteen määrää. 

"Chickensoup" (kanakeitto vegetyyliin)

Keitto
  • 10 keskikokoista perunaa
  • 1 l vettä
  • kaksi kourallista kuivia soijasuikaleita
  • 1 iso sipuli
  • 2 porkkanaa 
  • 2 dl maissia
  • 2,5 dl kaurakermaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 4 tl currya
  • 1 tl persiljaa
  • 1 kasvisliemikuutio

Pehmeä ja lämmittävä keitto pimeneviin iltoihin.

  1. Keitä soijasuikaleet ohjeen mukaan. Viipaloi valmiita suikaleita hieman ohuemmiksi.
  2. Kuori ja pilko perunat pieniksi ja laita keittymään litraan vettä, jonka maustat kasvisliemikuutiolla.
  3. Ota toiselle levylle paistinpannu ja lorauta siihen öljyä. Paista suikaleet rapsakaksi ja lisää joukkoon sipuli. Lisää pannulle mausteet ja kaurakerma ja anna hautua miedolla lämmölle kymmenisen minuuttia.
  4. Pilko porkkanat ja lisää ne maissin kanssa perunoiden sekaan. Nyt voit lisätä suikalekermaseoksen myös perunoiden joukkoon. Anna sopan hautua vielä 15 minuuttia ja mausta suolalla jos tarpeen.

Nektariinipiirakka

Nektariinipiirakka
  • 1,5 dl sokeria
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl kaurahiutaleita
  • 1 tl soodaa
  • 2 tl kananmunankorviketta esim. No Egg (voit jättää tämän myös huoletta pois)
  • 1 dl öljyä
  • 1,5 dl maustamatonta soijajugurttia
  • ripaus suolaa
Päälle
  • 3 nektariinia
  • n. 4 rkl mustaviinimarjamehua
  • (tähän käy hyvin myös esimerkiksi tuore hedelmämehu tms)
  • 2 tl sokeria
  • agavesiirappia

Herkkusuille, jotka eivät kaipaa kuitenkaan liian makeaa herkkua. Tällä ohjeella saat piirakastasi todella muhkean. Tarjoa piirakka lämpimänä ja upota se soija- tai kauravaniljakastikkeeseen.

  1. Sekoita ensin kuivat aineet hyvin keskenään ja lisää sitten joukkoon öljy ja jugurtti. Kaada taikinaseos voideltuun piirakka- tai kakkuvuokaan.
  2. Viipaloi nektariinit, voit halutessasi myös kuoria viipaleet ja lado ne kauniiseen riviin taikinan päälle. Sivele väriä ja kosteutta antavaa marjamehua jokaiselle viipaleelle tasapuolisesti ja ripottele päälle hieman sokeria.
  3. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla.
  4. Kun piirakka on uunista ulos, kostuta nektariinit vielä kertaalleen mehulla ja valuta nauhana päälle agavesiirappia. 

Uuninektariinit

Uuninektariinit
Annoksia: 
2 annosta
  • 1 kypsä nektariini
  • 2 rkl kaurahiutaleita
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl agavesiirappia
  • 1 rkl Keiju-margariinia

Tämä upea pieni jälkiruoka vie varmasti kielen mennessään. Tee samantien tuplasatsi, koska tulet kuitenkin halajamaan lisää.

  1. Halkaise nektariini ja poista kivi. Sekoita muut aineet keskenään ja annostele seosta molemmille puolikkaille tasapuolisesta.
  2. Paista nektariineja uunissa 225 asteessa 15 minuuttia.
  3. Anna uunihedelmien jäähtyä parisen minuuttia ennen tarjoilua ja kaavi päälle reilut pallot soija- tai kauravaniljajäätelöä.

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 3/2011.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa