Virolainen vegaanikeittiö

Teksti ja reseptien suomennokset: Anniina Ljokkoi
Reseptit: Mikk Mägi ja Loore Emilie Raav
Kuvat: Marju Randmer

KansikuvaKesällä ilmestyi ensimmäinen virolainen vegaanikeittokirja. Tekijät Mikk Mägi ja Loore Emilie Raav ovat nuoria vegaanikokkauksen ammattilaisia. Mikk on koulutukseltaan sekä kondiittori että kokki ja työskennellyt vuosia tallinnalaisessa Aed-ravintolassa. Nyt hän pyörittää yhdessä Loore Emilien kanssa vegaanista catering-yritystä nimeltään Miku Vegan Kohvik.

Kirjan tekijätVegaanikahvila sai alkunsa viime syksynä Tallinnassa. Mikk ja Loore Emilie pitivät kasvisruokamessuilla vegaanista leivospöytää ja hämmästyttivät ihmisiä taitavasti tehdyillä leivoksilla. Maistelijoille piti vakuutella moneen kertaan, että ne suussasulavat kakut ja muffinit ovat todella täysin kasvipohjaisia. Sen jälkeen catering-tilauksia on sadellut erilaisiin tapahtumiin ja juhliin Virossa. Haaveissa on myös kiinteän vegaanikahvilan perustaminen Tallinnaan, sillä Virosta puuttuu tällä hetkellä täysin vegaaninen ruokapaikka.

Keittokirja Toidud ainult taimedest (“Täysin kasviperäisiä ruokia”) on monipuolinen kokoelma kansainvälisiä ruokia. Kirjasta löytyvät niin falafelit ja tofuvartaat kuin suklaakakut ja smoothietkin. Vegaian lukijoille on tässä suomennettu kirjan kaikkein “virolaisimmat” reseptit.

Viro on juustomaa, jossa vegaani oppii nopeasti tilaamaan annoksensa ilma juustuta (ilman juustoa).

Vegejuusto

  • 2,5 dl cashewpähkinöitä
  • n. 1 dl vettä
  • 1 rkl agar-agar-jauhetta
  • n. 0,5 dl oluthiivahiutaleita
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 0,5 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl sokeria
  • öljyä voiteluun
 

  1. Liota cashewpähkinöitä kuusi tuntia ja kaada vesi pois. Pane vesi kiehumaan ja lisää agar-agaria vähitellen koko ajan sekoittaen. Keitä 1–2 minuuttia, kunnes agar-agar on sulanut.
  2. Hienonna pähkinät sauvasekoittimella. Lisää agar-agar-vesi ja muut aineet. Jatka hienontamista, kunnes seos on tasainen. Voitele sopiva vuoka öljyllä ja kaada seos siihen. Pane juusto jääkaappiin 12 tunniksi. Irrota valmis juusto vuoasta.
  3. Taikinaan voi halutessaan lisätä yrttejä ja muita mausteita.

Virolaiset syövät liian vähän salaattia, mutta osaavat maustaa sen hyvin. Makua antavat itse hapatetut tai marinoidut kurkut, yrtit ja sipulit. Suurimmalla osalla virolaisista on edelleen kasvimaa takapihalla tai perheen kesäpaikassa. Mahdollisuutta kasvattaa kurkut ja yrtit itse pidetään velvollisuuden sijasta etuoikeutena.

Papu-kurkkusalaatti

Papu-kurkkusalaatti
  • 8 dl erilaisia papuja
  • 4 keskikokoista hapankurkkua
  • 2 punaista sipulia
  • pieni kimppu persiljaa
  • suolaa ja pippuria

  1. Sekoita suuressa kulhossa pavut, silputtu sipuli, paloitellut hapankurkut ja silputtu persilja. Mausta suolalla ja pippurilla.

Osaatteko kuvitella Itä-Eurooppaa ilman pelmenejä? Virostakin niitä löytyy joka pakastimesta ja pubista.

Aasialaiset pelmenit

Pelmenit
Taikina
  • 2,5 dl vehnäjauhoa
  • n. 0,5 dl vettä
  • 1 tl suolaa
Täyte
  • 1 porkkana
  • 2 keitettyä perunaa
  • 2 kourallista kiinankaalia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • puolikas chilipalko
  • pätkä purjoa
  • 1 tl currymaustetta
  • 1 rkl soijakastiketta
  • suolaa
 

  1. Sekoita taikina ja jätä 5 minuutiksi seisomaan. Paloittele chili, purjo, valkosipuli, kiinankaali ja porkkana hienoksi raasteeksi. Paista vihanneksia kevyesti pannulla, siirrä kulhoon ja raasta joukkoon keitetyt perunat. Mausta currylla, soijakastikkeella ja suolalla. Anna jäähtyä.
  2. Kauli taikina ohueksi levyksi ja paina siitä juomalasin reunoilla ympyröitä. Nosta ympyrän päälle nokare täytettä. Kostuta reunat sormella ja käännä ympyrä kaksinkerroin puoliympyräksi. Painele reunat kiinni haarukalla. Paista uunissa 180 asteessa 10–25 minuuttia tai paistinpannulla kypsiksi.
  3. Tarjoile dippikastikkeen tai maustamattoman soijajogurtin kanssa.

Välillä unohduksiin painuneet hampunsiemenet ovat ennen wanhaan kuuluneet arkiseen ruokapöytään. Nykyään siemenet tuodaan Vironkin ekokauppoihin pääasiassa Saksasta, mutta lehdissä on silloin tällöin vilauteltu suunnitelmia, että ruokahampun kasvatus elvytettäisiin taas.

Hampunsiemenmaito

Hampunsiemenmaito
  • 5 dl vettä
  • reilu 1 dl hampunsiemeniä
  • (ripaus suolaa ja sokeria)

  1. Liota paahtamattomia hampunsiemeniä 12 tuntia ja huuhtele siivilässä.
  2. Hienonna siemenet veden kanssa tehosekoittimessa mahdollisimman hienoksi. Kaada seos tiheän siivilän läpi ja mausta halutessasi suolalla ja sokerilla. Sokerin voi korvata myös agave- tai vaahterasiirapilla.
     
Vinkki! Juoma säilyy jääkaapissa kaksi päivää ja sitä voi käyttää smoothieihin. Jäljelle jääneen siemenmurskan voi käyttää pihveihin tai sämpylöihin.

Neuvostoliitossa ravitseva tattari oli jokapäiväinen ruoka-aine. Neuvostoaikana koulunsa käyneet virolaiset oppivat vihaamaan vetistä tattaripuuroa, eivätkä Viron itsenäistyttyä halunneet pitkään aikaan kuullakaan koko tattarista. Nyt ruoka-aine on tulossa uudelleen suosioon. Siitä saa omaperäisen lisän salaatteihin, aamiaiselle tai aterialle.

Tattari-sienilaatikko

  • 3 dl tattariryynejä/-jyviä
  • 300 g metsäsieniä
  • 2 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 marinoitua kurkkua
  • 2 dl tattari- tai riisijauhoa
  • n. 2 dl vettä
  • kimppu persiljaa
  • suolaa ja pippuria

  1. Keitä tattari kypsäksi.
  2. Raasta porkkana, hienonna sipuli, valkosipuli, sienet ja marinoitu kurkku ja paista kevyesti pannulla. Sekoita joukkoon tattari, jauhot ja silputtu persilja. Mausta suolalla ja pippurilla.    
  3. Kaada seos vuokaan. Päällystä foliolla ja paista 175 asteessa 30–40 minuuttia.

Virossa syödään lähes kyllästymiseen asti perunaa. Kun tyypillisin virolainen arkiruoka ovat paistetut perunat, niin jokaisesta juhlapöydästä löytyy aina iso kulhollinen perunasalaattia. Virolaiset tietävät täsmälleen, millainen perunasalaatin tulee olla, vaikka jokainen tekeekin sitä omalla tyylillään. Perunan lisäksi ainut reseptejä yhdistävä tekijä näyttäisi olevan kerma, jonka seasta muut aineet juuri ja juuri erottuvat. Onneksi myös vegaanit ovat ottaneet oikeuden valmistaa perunasalaattia kukin omalla tyylillään.

Manteli-perunasalaatti

  • 8 keitettyä perunaa
  • 100 g mantelilastuja
  • 2 rkl kapriksia
  • 2 prk kasvikermaa
  • 1 prk kikherneitä
  • 0,5 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
  • kimppu varsi- tai ruohosipulia
  • pätkä purjoa
  • suolaa ja pippuria
 

  1. Keitä ja paloittele perunat keskikokoisiksi paloiksi. Paahda mantelilastuja pannulla ja anna jäähtyä. Paloittele aurinkokuivattu tomaatti, purjo ja sipuli.
  2. Sekoita kaikki aineet sopivassa kulhossa. Kaada joukkoon kasvikerma ja mausta suolalla ja pippurilla.
     

Kun Virossa tilaa pannkoogid (pannukakkuja), saa lettuja. Letut kuuluvat virolaisten elämään kuin omenat syksyiseen puutarhaan.

Omenaletut

Omenaletut
  • 2,5 dl soija- tai kauramaitoa
  • 1 suurehko omena
  • vajaa 1 dl moniviljahiutaleita
  • n. 2 dl jauhoa
  • n. 0,5 dl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 3 rkl öljyä
 

  1. Sekoita kuivat aineet kasvimaitoon. Lisää kuoritut ja paloitellut omenat.
  2. Sekoita taikina ja paista letut pannulla kullanruskeiksi. Tarjoile agavesiirapin kera.

 

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 3/2012.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa

Vegaaniliitto Instagramissa