Ravintolapäivänä vegaanilla on mistä valita!

Jatta Vartiainen, Heikki Ruusunen, Satu Saunio, Heini Mikkonen

Marraskuiseen ravintolapäivään osallistui noin kolmesataa ravintolaa. Vegaaniherkkuja oli tarjolla muun muassa Porissa, Tampereella ja Jyväskylässä.

Karnevaalihenkinen ravintolapäivä sai alkunsa viime toukokuussa, jolloin pop-up ravintoloita perustettiin lähinnä pääkaupunkiseudulle. Heinäkuun ravintolapäivänä myös muiden kaupunkien ruokaharrastajat lähtivät mukaan, ja nyt marraskuussa ravintoloiden lukumäärä oli koko maassa jo kolmesataa.

Ilahduttavaa on, että erityisesti vegaanit ovat huomanneet ravintolapäivän mahdollisuudet. Vegaanit pääsevät ravintolapäivänä näyttämään muillekin, mistä vegaaniruoka on tehty. Muun muassa Porissa, Tampereella ja Jyväskylässä vietettiin marraskuista ravintolapäivää vegaaniherkuista nautiskellen. Alle on koottu ravintolan pitäjien kokemuksia.

Porissa räiskyi Lempi

Ravintola Lempi oli teemaltaan fenno-karibialainen kasvisravintola. Tarjolla oli monipuolinen lista terveellistä luomupainotteista purtavaa ja juotavaa, höysteenä reggae-DJ. 

Menu tarjosi kaksi lämmintä ruokaa: perinteisestä rastaruoasta Ital Stewistä mukailtu Elonpata eli suomalaisia juureksia karibialaisittain maustetussa kookoshaudukkeessa sekä makeantulinen
ananaslinssikeitto. Lisäksi ravintolamme tarjoili elävän ravinnon snäcksilautasen, kurpitsapiirakkaa, vihersmoothieta, yli 20 erilaista teetä, kapinakahvia, pakurikääpä-rooibos- ja kiinanruusu-schizandra-jääteetä.


Yksi ihanista muistoista jäi hyväntuulisesta sekasyöjien pöytäseurueesta, jotka laittoivat kaksi kynttiläpöytää yhteen ja ruokailtuaan ylistivät saamiaan kasvisruokakokemuksia. Tuli fiilis, että juuri tämän takia tätä tehdään. Ihmiset kiittivät muutenkin ruokaa paljon. Paras palaute tuli kuitenkin olemattomasta määrästä biojätettä!

 Koko päivästä teki täydellisen sopiva yhdistelmä kapinaa, karnevaalia ja kasvisruokaa. 



Lempin vihersmoothie

  • 
1,5 varsisellerin vartta

  • 3 lehtikaalin lehteä

  • 1 vihreä omena
  • 
2 tl ceylon-kanelia

Yhdistä ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.

Tampereella soivat 1990-luvun hitit

Kahvilaa varten Kauppakatu 4:n sisäpihalle pystytettiin teltta, josta löytyivät sekä keittiö, myyntitiski että disco. Café Ysäridiscossa sai ostosten lomassa muistella vanhoja hyviä aikoja yhdeksänkymmentäluvun parhaimpia techno- ja dancehittejä kuunnellen. 

Kahvila tarjoili pientä suolaista ja makeaa 1990-luvun tv-sarjojen ja elokuvien mukaan nimettyä syötävää: Speden spelien spitsapaloja, Beverly Hillsin burgereita, Jurassic Parkin juustokakkua, Matrixin mokkapaloja sekä Kaunottaren ja Hirviön pikkukakkusia. Juomaksi sai valita Kapteeni Planeetan kahvin, Tuomion päivän Terminator-teen, Lastentarhan kytän limsan tai Viidakon Ykän vaahtokarkkikaakaon. Kaikki tuotteet oli tehty mahdollisimman pitkälle alusta asti itse luomu- ja reilun kaupan raaka-aineista. Burgerit seitanpihvillä ja itsetehdyllä kurkkusalaatilla sekä vaahtokarkkikaakao olivat illan suurimpia suosikkeja.

Café Ysäridisco jäi mieleen vihmovasta tuulesta, lämmittävistä tanssiaskelista ja tyytyväisistä asiakkaista. Erityisen hyvin mieleen on piirtynyt kuva lapsista leikkimässä pitkällä valokaapelilla muuten pilkkopimeällä sisäpihalla. Kaikkein parasta ravintoloitsijana toimimisessa oli se, kuinka ennakkoluulottomasti myös muut kuin vegaanit tulivat ostamaan ja syömään tarjoiltaviamme.

Ravintolapäivän yksi tärkeimmistä sanomista on mielestämme yhdenvertaisuus, mikä näkyy muun muassa laajana eri maiden ruokakulttuureja esittelevänä ravintolatarjontana. Sama näkyy myös symbolisena tervetulotoivotuksena, kun ravintoloitsijat kutsuvat tuntemattomat ihmiset vieraiksi omiin koteihinsa. Vegaaniravintolat ovat hyvänä esimerkkinä luomassa sellaista uutta ruokakulttuuria, joka tekee myös toiset lajit yhdenvertaisiksi. 

 

Vaahtokarkkikaakao

  • 1 tl kaakaojauhetta
  • 1 pala tummaa suklaata
  • 1 pala vegaanista valkoista suklaata
  • ripaus vaniljajauhetta
  • pienen pieni ripaus suolaa
  • kourallinen vegaanisia vaahtokarkkeja
  • kupillinen omaa suosikkikasvimaitoa (esim. kaura- tai soija-)
  1. Leikkaa suklaa veitsellä pieneksi silpuksi ja laita kupin pohjalle kaakaon, vaniljan ja suolan kanssa.
  2. Kuumenna lempikasvimaitosi höyryäväksi ja kaada kuppiin. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut ja kaakao liuennut.
  3. Heitä kuppiin vielä vaahtokarkit ja nautiskele.

Jyväskylässä väräjöivät viikset

Chuvaki–Chuvaki oli balkanilais-slaavilainen kahvila Tanssisali Lutakon kahvitilassa. Kahvila tarjosi balkanilaistyylisen brunssin vegaanisena. Brunssilla tarjottiin balkanilaista ruokaperinnettä kunnioittaen suhteellisen täyttävää mahan ja mielen ravintoa: blinejä merileväkaviaari-, kurkkukaviaari-, punasipulihilloke- ja suppilovahverosalaattitäytteineen, itsetehtyä maalaisleipää munakoisolevitteellä ja valkosipuli-yrttivoilla, pasteijoita soijarouhe-ohratäytteellä, sinappi”silliä”, ajvaria eli paprikarelissiä, seitankebabia, perunasalaattia marinoiduilla soijasuikaleilla ja pörköltiä eli unkarilaista paprikahöystöä. Juomana tarjoiltiin tuorepuristettua omenamehua, kahvia ja teetä sekä vodkaa, jos osasi pyytää. Jälkiruoksi sai nauttia suklaaminttu- ja sitruunakuppikakkuja.

Ravintolapäivänä ihmiset olivat liikkeellä iloisella ja kokeilevalla mielellä. Tunnelma brunssilla oli iloinen. Hienoa oli myös se, että suurin osa kävijöistä oli sekasyöjiä. Ruoat maistuivat kaikille ja murkina loppuikin ennen brunssin suunniteltua lopetusajankohtaa. Lisäksi brunssilta jäi mieleen balkanilaissävytteinen soittolista ja työntekijöiden muhkeat tekoviikset. Haasteellista balkanilaisen brunssin tekemisessä oli se, että perinteisesti ruoka siellä päin maailmaa on hyvin liha- ja kermapitoista. Onneksi on olemassa maistuvia lihan- ja kermankorvikkeita. Soijasuikaleet- ja rouheet, tofu sekä seitan käyvät loistavasti korvaamaan lihan resepteissä. Maustamaton soijajogurtti, kasvikermat, soijatuorejuustot sekä munattomat majoneesit tuovat ruokiin halutun kermaisuuden. Ruoat maustetaan muutamalla mausteella. Maut saadaan esiin suolan, sokerin sekä happamuuden tasapainolla.

Ravintolapäivänä parasta on se, että ihmiset aktivoituvat käyttämään mielikuvitustaan ja kokoamaan yhteen muita samanhenkisiä, jotka ovat kiinnostuneita ruoasta ja yhteisöllisyydestä. Tuolloin tapaa paljon uusia ihmisiä ja yllättyy, kuinka avoimia uusille elämyksille ihmiset ovat. Hienoa on myös se, että voi ihan kuin huomaamatta levittää kasvissyönnin sanomaa ja todistaa, että kasvisruoka voi olla todella maukasta ja monipuolista. Ravintolapäivänä voi myös haastaa itsensä kokeilemaan sellaisia ruokia ja ideoita, joita ei muulloin tulisi tehtyä. Upeaa on myös leikitellä teemoilla ja nähdä iloisia ja tyytyväisiä ruokailijoita.

Oluiset blinit

  • 4 dl kauramaitoa

  • 1/3 pkt hiivaa
  • 
3 dl tattarijauhoja

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 
½ pulloa olutta
  • 
1 dl sulatettua sinistä Keijua
  • 
1 tl suolaa
  1. 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon ja sekoita mukaan tattarijauhot. Pidä huoneenlämmössä yön yli.
  2. Lisää aamulla vehnäjauhot, olut, margariinisula ja suola.
  3. Paista runsaassa rasvassa noin sentin paksuisia kakkusia.

Punasipulihilloke

  • 3 punasipulia
  • 6 rkl sokeria
  • 3 rkl punaviinietikkaa
  • loraus vettä
  1. Silppua sipulit ja laita ne kattilaan loppujen ainesten kanssa. Keitä miedolla lämmöllä kunnes sipulit muodostavat hillokkeen eli noin 15 minuuttia.

Kurkkukaviaari

  • 2 kurkkua
  • 4 omenaa 
  • 2 isoa sipulia 
  • 2 tl suolaa
  • 0,5 prk soijatuorejuustoa
  • 1 dl maustamatonta soijajogurttia
  • 1 tl sitruunamehua
  • tuoretta tilliä maun mukaan
  • 0,5 tl mustapippuria
  1. Raasta kurkut, laita ne valumaan lävikköön. Tämä siksi, että kaviaarista ei tulisi vetistä.
  2. Raasta omena ja silppua sipulit. Yhdistä kulhossa omenaraaste, sipuli, suola, soijatuorejuusto, jogurtti, sitruunamehu, tilli sekä pippuri. Sekoita hyvin ja maistele maut kohdilleen.
  3. Lisää kurkut juuri ennen tarjoilua. Sekoita tasaiseksi.

Pörkölt – unkarilainen paprikahöystö

  • 3 eriväristä paprikaa
  • seitania haluamasi määrä
  • 3 sipulia
  • tuoretta rosmariinia
  • suolaa
  • pippuria
  1. Suikaloi paprikat, pilko seitan ja sipulit. Paista paprikoita, seitania ja sipuleita runsaassa öljyssä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi reilusti tuoretta rosmariinia.
  2. Anna tekeytyä vähintään pari tuntia. 
 
Vinkki: Jos sinulla ei satu olemaan tuoretta rosmariinia, laita huhmareeseen tilkka öljyä sekä kuivattu rosmariini. Murskaa kuivattu rosmariini öljyn kanssa seokseksi ja lisää sitten salaattiin.
 

Sinappi"silli"

Munakoisosilli
  • 1 munakoiso
  • 1 prk kaurakermaa
  • 3 rkl majoneesia (X-tra Kevyt majoneesi tai Plamil)
  • 3 rkl sinappia
  • etikkaa,
  • tuoretta tilliä
  • tuoretta ruohosipulia
  • mustapippuria
  • suolaa
  1. Pilko munakoiso suikaleiksi. Keitä munakoisosuikaleita suolavedessä noin 5 minuuttia. Nosta suikaleet jäähtymään ja kuivumaan. Anna munakoisojen jäähtyä ja lisää niihin vielä ripaus suolaa.
  2. Tee kastike muista aineksista. Oleellista on käyttää tuoretta tilliä. Voit myös lisätä mausteita maun mukaan.
  3. Sekoita jäähtyneet munakoisosuikaleet kastikkeeseen.
  4. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Munakoisotahna

  • 1 munakoiso
  • 2 rkl tahinia
  • 2–3 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • suolaa
  • 2 rkl öljyä
  1. Laita halkaistut munakoisot uunipellille ja pistele niitä haarukalla. Paista 200 asteessa 30–45 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet. Jos haluat, voit paahtaa myös valkosipulit: laita kynnet pieneen uuninkestävään astiaan öljyn kera ja paahda niitä n. 15 minuuttia.
  2. Jäähdytä valmiita munakoisoja hetki. Kaavi niistä sisus kulhoon ja soseuta. Lisää joukkoon tahini, valkosipulinkynnet, sitruunanmehu sekä öljy. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla. Anna tekeytyä ennen tarjoilua.

Lisää tietoa ravintolapäivästä: ravintolapaiva.com.

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 4/2011.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa