Vegaaniviikko

Teksti: Satu Saunio
Kuvat: Satu Saunio, Arto Säynäjäkangas

Vegaaniliiton Tampereen ryhmä päätti laajentaa 1.11. vietettävän maailman vegaanipäivän viikon mittaiseksi tapahtumaksi eli Vegaaniviikoksi. Viikon jokaisena päivänä halukkaille oli tarjolla vegaaniaktiviteetteja moneen makuun.

Maanantai: Siivetön maistatus

SoijasiipiäSoijasiipiä Katoimme maistatuspöydän kanattomine ja munattomine herkkuineen Runsaudensarvi-kauppaan iltapäivän ajaksi. Tarjolla oli uppopaistettuja, tulisia soijawingsejä sekä kardemumma-mokkapaloja. Maistiaisia kävi päivän aikana ihmettelemässä ja kehumassa noin sata ihmistä.

Tiistai: Tofukokkailu

TofuruokiaNimensä mukaisesti tofukokkailuillan pääraaka-aineena oli tofu monissa muodoissaan. Pääruoaksi valmistimme ja söimme tofupihvejä ja tofusalaattia quinoan sekä tomaattikastikkeen kera, ja jälkkäriksi teimme minttusuklaamoussea, joka sekin oli tietysti tehty tofusta. Kokkailuillasta jäikin varsin tuhti olo!

Keskiviikko: Vegaaninen kauppa- ja kahvilakierros sekä Vegucated-elokuvanäytös

Kakkua Café GopalissaKakkua Café Gopalissa Kauppakierroksella kävimme tutkimassa, mitä kaikkea vegaanista löytyy tavallisista ruokakaupoista. Ja sitähän löytyi! Lihaosasto mukaan lukien kaikilta ruokakaupan osastoilta löytyy vaikka mitä täysin kasviperäistä syötävää. Kierroksemme päättyi herkutteluun Café Gopalin leivostiskille. Illalla Oikeutta Eläimille -yhdistys järjesti Vegucated-elokuvanäytöksen Pääkirjasto Metsossa. Sali oli täynnä kiinnostuneita, jotka halusivat tietää, kuinka käy elokuvan päähahmoille kuuden viikon vegaanihaasteensa kanssa.

Torstai: Pihvi- ja puustimaistatus

Jonoa maistatukseenJonoa maistatukseen Maailman vegaanipäivänä pystytimme Keskustorille teltan, josta jaoimme yli kuudellesadalle ohikulkijalle maistiaisia. Lautaselta löytyi seitan- ja hernerouhepihviä, Kasvisravintola Gopalin valmistamia mausteisia kermaperunoita sekä korvapuusteja. Jaoimme myös Biofermen lahjoittamia Yosa-pakkauksia. Mukana maistatuksessa oli myös Oikeutta Eläimille -yhdistys, joka jakoi omalla pöydällään reseptejä sekä tietoa kasvissyönnistä ja eläinten oikeuksista.

Perjantai: Vegaanibiili

Pakkasimme auton täyteen eläinpukuisia ihmisiä ja kiertelimme ympäri kaupunkia jakamassa ihmisille vegaanituotteita. Runsaudensarven, Heluna Shopin, Allermiinan ja Biofermen lahjoittamia tuotteita annettiin kotiinviemisiksi niin Hervannassa, Turtolassa, Lielahdessa, Linnainmaalla, Kalevassa kuin Keskustorillakin.

Lauantai: Leikki- ja leipomispäivä

Eläinten kesken -kerho kokoontui toimistolle leipomaan sämpylöitä, askartelemaan taikataikinasta sekä pelaamaan kasvisrunopeliä. Iltapäivä oli sen verran touhukas, että vain muutama hassu sämpylä jäi nälkäisiltä sämpylänsyöjiltä jäljelle.

Sunnuntai: Saunomis- ja lautapeli-iltapäivä

Viikko päätettiin rennoissa merkeissä Veisun kaupunginosassa sijaitsevassa vegaanikommuunissa ruokaa tehden, lautapelejä pelaillen ja saunoen.

 

Reseptejä

Tuliset soijasiivet

  • soijaleikkeitä
  • vettä
  • kasvisliemijauhetta tai -kuutio
  • öljyä uppopaistamiseen tai paistamiseen
  • Texas Pete -kastiketta (tai muuta tulista kastiketta)
  • vegaanista margariinia (esim. sininen Keiju-margariini)
  1. Keitä soijaleikkeet pehmeiksi kasvisliemessä. Puristele ylimääräiset nesteet pois.
  2. Uppopaista soijaleikkeet rapeiksi. Jos et halua näin yltiöpäistä rasvaisuutta, voit myös paistaa leikkeleet paistinpannulla.
  3. Valmista Texas Pete -kastikkeesta ja sulatetusta margariinista soijasiiville kastike. Perussuhde kastikkeelle on 1:1, mutta voit vaihdella kastikkeen voimakkuutta mielesi mukaan.
 

Kardemumma-mokkapalat

Kardemumma-mokkapalat
Annoksia: 
pellillinen
  • 1 dl kahvia
  • 4 dl kauramaitoa
  • 1,5 dl rypsi- tai kookosöljyä
  • 0,25 tl vaniljajauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl kristallisuolaa (tai 0,5 tl perussuolaa)
  • 5 dl ruokosokeria
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
Kuorrute
  • 0,5 dl kahvia
  • hyppysellinen vaniljaa
  • hyppysellinen kardemummaa
  • hyppysellinen suolaa
  • 5–6 dl tomusokeria
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja levitä leivinpaperi uunipellille.
  2. Sekoita kahvi, kauramaito, öljy, vanilja, kardemumma, suola ja sokeri.
  3. Mittaa ensin toiseen kulhoon vehnäjauhot sekä leivinjauhe ja sekoita ne hyvin. Kaada jauhoseos nesteiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Muutamat pienet paakut taikinassa eivät haittaa.
  4. Kaada taikina tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle, paista esilämmitetyssä uunissa 35 minuuttia ja valmista sillä aikaa kuorrute.
  5. Mittaa kulhoon kahvi ja mausteet. Lisää tomusokeria desilitra kerrallaan hyvin sekoittaen, kunnes kuorrute on melko jämäkkää, mutta vielä levittyvää.
  6. Levitä kuorrute kuuman pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.
  7. Leikkaa paloihin vielä, kun kuorrute on hieman lämmintä, jotta kuorrute ei leikatessa murru ruman näköiseksi. Anna ruutujen jäähtyä ja syö.
 

Tofupihvit

Annoksia: 
10 kpl
  • 1 pkt (270g) kylmäsavutofua
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 0,5 dl korppujauhoja
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl savupaprikajauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl meiramia
  • 2 tl basilikaa
  • 1 tl timjamia
  • (vettä)
  • Paistamiseen öljyä
  1. Murenna tofu kulhoon, silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynsi.
  2. Yhdistä kaikki aineet joko sauvasekoittimella soseuttamalla tai käsin puristelemalla. Jos seos tuntuu kuivalta, lisää siihen hieman vettä.
  3. Muotoile massasta pihvejä ja paista ne kuumassa öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Tomaattikastike

  • öljyä
  • 3 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 prk tomaattimurskaa
  • 1 tuubi tomaattipyrettä
  • (vettä)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • basilikaa
  • 1 tl sokeria
  1. Pilko sipulit ja murskaa valkosipulit ja kuullota niitä hetken aikaa öljyssä.
  2. Lisää tomaattimurska, tomaattipyre, (vesi) ja mausteet ja keitä matalalla lämmöllä kymmenisen minuuttia.
 

Tofusalaatti

  • 1 pkt maustettua tofua
  • 1 rkl (tai enemmän) vegaanista pestoa
  • 2 tl öljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 4 tomaattia
  • puolikas kurkku
  • kaksi suippopaprikaa
  • 1 tammenlehväsalaatti
  • (pinnalle paahdettuja cashewpähkinöitä ja/tai inkivääri-auringonkukansiemeniä)
  1. Pilko tofu kuutioiksi. Jos haluat, voit paistaa tofun rapeaksi.
  2. Sekoita öljy, pesto sekä murskattu valkosipulinkynsi ja yhdistä ne tofupaloihin.
  3. Pilko loput kasvikset sopivan kokoisiksi paloiksi ja sekoita kaikki salaatin ainekset yhteen.
 

Minttusuklaamousse

  • 150 g maidotonta tummaa (minttu)suklaata
  • 300 g pehmeää tofua eli silken tofua
  • 1 dl kaura-, soija-, riisi- tai kookosmaitoa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  1. Pilko suklaa paloiksi ja sulata se vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa.
  2. Valuta ylimääräiset nesteet pois pehmeästä tofusta. Soseuta se sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi.
  3. Lisää kasvimaito, vaniljasokeri sekä suola ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi vielä sulatettu suklaa ja sekoita.
  4. Jaa annoskulhoihin ja laita jääkaappiin kylmenemään vähintään kymmeneksi minuutiksi.
  5. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi kookoshiutaleiden tai tuoreiden marjojen kera.
 

Korvapuustit

Korvapuustit
Annoksia: 
10 kpl
Taikina
  • 2,5 dl kaura- tai soijamaitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • noin 8 dl vehnäjauhoja
  • 75 g margariinia
Täyte
  • 50 g margariinia
  • 0,25 dl sokeria
  • noin 4 rkl kanelia
Voiteluun
  • 0,5 dl vettä
  • 0,25 dl rypsiöljyä
Pinnalle
  • noin 0,5 dl raesokeria
  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää myös kardemumma, suola ja sokeri. Lisää sitten vähitellen jauhoja, samalla taikinaa vaivaten. Sekoita lopuksi taikinaan myös margariini. Anna taikinan nousta vähintään 20 minuuttia.
  2. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Käytä jauhoja apuna kaulimisessa, jotta taikina ei jää kiinni pöytään tai kaulimeen.
  3. Levitä margariini, sokeri ja kaneli taikinalevyn päälle.
  4. Rullaa taikinalevy käärölle ja leikkaa siitä veitsellä noin 4 cm:n paksuisia rullia.
  5. Asettele rullat uunipellille leivinpaperin päälle. Paina taikinarullien päälle kuoppa.
  6. Sekoita vesi ja rypsiöljy lasissa keskenään ja voitele rullat seoksella.
  7. Ripottele raesokeria kuoppiin.
  8. Paista uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia.
 

Minttusuklaamousse

  • 150 g maidotonta tummaa (minttu)suklaata
  • 300 g pehmeää tofua eli silken tofua
  • 1 dl kaura-, soija-, riisi- tai kookosmaitoa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  1. Pilko suklaa paloiksi ja sulata se vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa.
  2. Valuta ylimääräiset nesteet pois pehmeästä tofusta. Soseuta se sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi.
  3. Lisää kasvimaito, vaniljasokeri sekä suola ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi vielä sulatettu suklaa ja sekoita.
  4. Jaa annoskulhoihin ja laita jääkaappiin kylmenemään vähintään kymmeneksi minuutiksi.
  5. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi kookoshiutaleiden tai tuoreiden marjojen kera.
 

Hernerouhepihvit

Hernerouhepihvit
Annoksia: 
5-8 kpl
  • 2 dl luomuhernerouhetta
  • 2 dl vettä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 pientä luomusipulia
  • 2 luomuvalkosipulinkynttä
  • 2 tl sinappijauhetta
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 tl luomumeiramia
  • 1,5 tl ruohosipulia
  • 1 dl luomuvehnäjauhoja
  • Paistamiseen rypsiöljyä
  1. Turvota hernerouhetta 2 dl:ssa vettä vähintään 15 minuuttia. Murskaa sillä aikaa valkosipuli ja silppua sipuli pieneksi.
  2. Sekoita hernerouheeseen sipuli, valkosipuli, öljy ja mausteet. Anna maustua 15–30 minuuttia. Sekoita joukkoon vehnäjauho.
  3. Muotoile pihveiksi ja paista runsaassa öljyssä, kunnes pihvit ovat ruskistuneet kunnolla.
 
 
 
Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 4/2012.

Vegaiassa esitetyt näkemykset eivät edusta Vegaaniliitto ry:n kantaa ellei näin nimenomaisesti ole mainittu.

Vegaaniliitto Facebookissa