Savustetun ja säilötyn lihan kulutuksella yhteys leukemiaan

Breaking Medical Newsin julkaiseman tutkimuksen mukaan savustetun tai säilötyn lihan ja kalan käytöllä on yhteys riskiin sairastua leukemiaan, joka on yleisin lapsilla esiintyvä syöpätyyppi. Sen sijaan kasvisten ja tofun runsaampi käyttö näyttäisi vähentävän riskialttiutta. Taiwanissa tehdyssä tutkimuksessa vertailtiin 145 akuuttia leukemiatapausta 370:een koehenkilöön, jotka olivat iältään 2–20-vuotiaita. Arveltu syy leukemiariskiin piilee tutkimuksen mukaan vatsassa muodostuvissa karsinogeenisissa N-nitroso-yhdisteissä, joita muodostuu vatsassa syötäessä savustettua tai säilöttyä lihaa.

Liu C. et al. Cured meat, vegetables, and bean-curd foods in relation to childhood acute leukemia risk: A population based case-control study. BMC Cancer 2009;9:15.