Supermarket-ketju Veganz laajenee

Teksti: Jutta Ristola

Vegaanisten ruokakauppojen määrä lisääntyy maailmalla. Saksassa liikkeitä on jo useissa kaupungeissa, ja touko-kuussa avasi ovensa liike Wienissä, kertoo saksalainen nettilehti The Local.

Supermarket-ketju Veganzin takana on entinen lihafanaatikko Jan Bredack, joka perusti maailman ensimmäisen vegaanisen supermarket-ketjun Berliiniin vuonna 2011. Bredackilla on The Localin mukaan suunnitelmissa laajentaa eri puolille Eurooppaa.

Liikkeeseen astuessa on vaikea uskoa, ettei eläinkunnan tuotteita ole tarjolla. Hyllyistä löytyy kaikkea mahdollista juusto- ja lihakorvikkeista alkaen.

Kritiikkiä on esitetty muun muassa ulkomailta kuljetettuja tuotteita kohtaan. Bredack puolustautuu painottamalla, että tavarankuljetus tapahtuu rahtilaivoilla. Lisäksi hän muistuttaa tuntevansa jokaisen tavarantoimittajan yli 30 eri maasta.

Veganzin tuotteita saa pian myös erilaisissa tapahtumissa rekoista tapahtuvan myynnin kautta ympäri Eurooppaa.

Vuonna 2016 aloittaa toimintansa vegaaninen ostoskeskus myös Yhdysvalloissa, Portlandissa. Ruokakaupan lisäksi se sisältää ravintolan sekä vaate- ja kenkätarjonnan.

Lähde: The Local, How I built world’s first vegan supermarket chain, 5.6.2014, www.thelocal.de

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Vegaian numerossa 3/2014.