Seleeni

Teksti: Sari Komulainen ja Lotta Pelkonen, TtK

Seleeni on tärkeä hivenaine, ja se osallistuu muun muassa erilaisten antioksidanttien, entsyymien ja muiden proteiinien toimintaan.

Ruoasta saatavan seleenin määrä riippuu siitä, missä ruoka on kasvatettu. Suomen maaperä on seleeniköyhää, joten seleeniä lisätään lannoitteisiin. Luomuviljelyssä ei käytetä seleenirikastettua lannoitetta, joten jos ruokavalio koostuu pääosin luomutuotteista, seleenin saanti jää vähäiseksi.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan seleenin päivittäinen saantisuositus on sekaruokavaliota noudattaville aikuisille naisille 50 µg/vrk ja miehille 60 µg/vrk. Jatkuva yli 300 µg:n päivittäinen saanti voi olla haitallista terveydelle. (1)

10 parapähkinää viikossa riittää mainiosti tarvittavan seleenimäärän saamiseen. 

Hyviä seleenin lähteitä ovat (µg / 100 g): (2)

  • Parapähkinä 1017
  • Auringonkukansiemen 49
  • Seesaminsiemen 49
  • Rousku (suolattu) 36
  • Täysjyväriisi 23
  • Valkoinen tai ruskea papu 21,3

1) Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 (PDF)
2) Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksikkö. Elintarvikkeiden koostumustietokanta. Versio 16. Helsinki 2013. www.fineli.fi