Uutiset ja tiedotteet

Tiedote vegaanilasten ravitsemuksesta

Viime aikainen uutisointi vegaanilapsia koskevasta tutkimuksesta on herättänyt huolta vegaanihuoltajissa. Asiasta on myös uutisoitu kärjistäen ja nettikeskusteluissa asia on vain paisunut.
Vegaaniliiton ravitsemusasiantuntijat ovat laatineet tiedotteen jossa on sisältöä niin huoltajille kuin median edustajillekin. Lue tiedote tästä.
Tiedote on luettavissa nyt myös englanniksi / The press release is now available also in English.

Avoin kirje Suomen hallitukselle

Vegaaniliitto on lähettänyt avoimen kirjeen Suomen hallitukselle, ja se on kokonaisuudessaan luettavissa sivuiltamme.

Kirjeessä toivotaan siirtymistä kestävään, turvalliseen ja ilmastoystävälliseen ruoantuotantoon.

Avoimen kirjeen ja siihen liittyvän tiedotteen pääsee lukemaan tästä.

Vegaanikeittokirja ”Härkäpapua sarvista” nyt saatavilla ilmaiseksi!

Ilmastovastuulliseen paikallisruokailuun syventyvä Härkäpapua sarvista -keittokirja on nyt ladattavissa ilmaiseksi sivuiltamme. Kyseessä on klassikon asemaa saaneen kirjan neljäs, korjattu painos. Pdf-kirjan voi ladata tai tulostaa Vegaaniliiton sivuilta kokonaisuudessaan.

Jos hyllyssäsi on jo teoksen aiempi painos, vilkaise ainakin uudet tempereseptit ja katso kaurajogurtin sekä hefun (hampputofun) päivitetyt reseptit. Myös esimerkiksi ravitsemustekstiin on tehty olennaisia muutoksia. Tämän tekstin alle on listattu kirjan kokonaan uudet reseptit.

Vegaaninen keittokirja Härkäpapua sarvista ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 2006. Kirjassa otetaan laajasti huomioon ruokailun ympäristövaikutukset ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Teoksen noin 250 monipuolista ruokaohjetta perustuvat kotimaisiin raaka-aineisiin. Maistuisivatko tempeburgerit, hamppuvoi, uunipalsternakat tai tyrni-lakritsijäätelö?

Härkäpavun lisäksi keittokirjan resepteissä on käytetty yli sataa eri raaka-ainetta: juurespohjaisten ruokien ohella kirjassa on runsaasti esimerkiksi hamppureseptejä. Ohjeissa on hyödynnetty ennakkoluulottomasti myös villivihanneksia, marjoja ja sieniä. Reseptit eivät toisaalta edellytä omaa kasvimaata tai keräilyharrastusta, vaan ne voi toteuttaa pääosin lähikauppojen valikoimiin nojautuen.

Keittokirjan reseptit on testattu huolellisesti. Makuelämyksiä on tarjolla sekä kiireiseen arkeen että jaloihin juhliin. Reseptit on jaoteltu raaka-aineiden saatavuuden mukaan sato- ja varastokauteen, ja niiden suunnittelussa on otettu huomioon terveellisyys sekä ravitsemuksellinen täysipainoisuus. Kotinurkillamme avautuu runsas ja rikas ruokamaailma!

Kirjan ovat kirjoittaneet Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto ja Henri Haimi. Kirjassa on myös ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiaisen kirjoittama artikkeli, jossa annetaan selkokieliset ohjeet ravitsemuksellisesti täysipainoisen, lähiruoasta koostuvan vegaaniruokavalion noudattamiseen.

Kokonaan uudet reseptit vuoden 2018 painoksessa:

– hamppu-lupiinikeksit
– tattarikakku
– kauramaito
– kaurajogurtti ja hamppu-kaurajogurtti
– paahdettu kvinoa
– hamppu-härkäpapupihvit
– tempeburgerit
– lupiinitempe-parsakaalipaistos
– herne-tempecurry
– tempeä ja kiinankaalia
– lehtikaalisalaatti
– uunipalsternakat
– valkoisen vuodenajan pitsa

Kannattaa tarkistaa myös hefun (hampputofun), pellavamajoneesin, hapankaalin ja hapanjuureen valmistetun ruisleivän resepteihin tehdyt muutokset. Pieniä korjauksia on tehty moniin kymmeniin ohjeisiin. Lisäksi kirjan tietotekstejä on ajankohtaistettu.

Tutustu uuteen luettavaa-osioomme, josta kirja on ladattavissa!

Oikein koostettu vegaaniruoka sopii myös lapsille

Lokakuun alussa on uutisoitu vuonna 2018 sattuneesta tapauksesta, jossa australialaiset vanhemmat olivat aiheuttaneet lapselleen vakavan aliravitsemuksen. Asia on noussut uudelleen otsikoihin, koska siitä on käyty oikeutta nyt. Tapauksesta ovat uutisoineet mm. Iltalehti (1.10.2020) MTV Uutiset (28.9.2020) ja aiemmin Ilta-Sanomat (22.8.2019).

Uutisten mukaan syynä lapsen aliravitsemukseen oli vegaaniruokavalio. MTV Uutisten jutussa lapsen isän kertoman mukaan lapsi oli ”hedelmädieetillä”. Vanhemmat olivat syöttäneet lapselleen ruokaa, mikä on ollut hyvin rajoittunutta sisältäen vain muutamia ruoka-aineita ja jota ei oltu täydennetty ravintolisillä. Ilta-sanomien uutisessa lapsen kerrottiin sairastuneen myös riisitautiin. Riisitauti johtuu D-vitamiinin puutoksesta.

Oikein koostettu vegaaniruokavalio ei ole tällainen eikä aiheuta uutisissa mainittuja seurauksia. Kukaan ravitsemusasiantuntija ei suosittele lapsille ”hedelmädieettiä”, raakaravintoa tai rajoittunutta, vain muutamaa ruoka-ainetta sisältävää ruokavaliota. Huolellisesti koostettu vegaaniruokavalio sen sijaan sopii myös lapsille, todetaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimissa suosituksissa.

Huolellisesti koostettu vegaaniruokavalio on monipuolinen sisältäen sekä kypsennettyjen että raakojen kasvisten lisäksi viljatuotteita, palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä, hedelmiä, marjoja ja kasvirasvaa. Lihan, kalan ja muiden eläinproteiinien tilalla käytetään kasviproteiineja kuten papuja, linssejä, herneitä, soijatuotteita (esim. tofu) ja kasviproteiinivalmisteita kuten nyhtökauraa ja härkistä. Vegaaniruokavaliota täydennetään aina myös B12-vitamiinilla, D-vitamiinilla ja jodilla. Näitä ravintoaineita lisätään nykyään myös moniin kasvijuomiin (kasvimaitoihin).

Suurin osa vegaaneista huolehtii hyvin sekä omasta että lastensa ravitsemuksesta. Vegaaniperheillä on mahdollisuus käydä ravitsemusterapeutin vastaanotolla. Vegaanijärjestöt ympäri maailman neuvovat vegaaneja ruokavalion täyspainoisessa koostamisessa ja tarvittavista ravintolisistä. Myös Vegaaniliitossa tehdään töitä sen eteen, että tieto ruokavalion turvallisesta koostamisesta olisi jokaisen vegaanin saatavilla. Vegaaniliitossa on tällä hetkellä kolme ravitsemusasiantuntijaa, jotka ovat lukeneet yliopistossa ravitsemustiedettä pääaineenaan. Tavoitat meidät osoitteesta [email protected]

Johanna Kaipiainen, ETM, laillistettu ravitsemusterapeutti
Charlotta Hyttinen, ETM, ravitsemustieteilijä
Eevi Peltola, TtK
ravitsemusasiantuntijat, Vegaaniliitto ry

Päivitys: Terveys-teksti uusittu

Vegaaniliiton ravitsemusasiantuntijat ovat puurtaneet viime aikoina päivittäen sivuiltamme löytyviä artikkeleita ravitsemuksesta ja terveydestä. Viimeisin mittava päivitys on juuri julkaistu kattava katsaus syihin miksi veganismi on terveyden kannalta hyvä ratkaisu.
Klikkaa tästä lukemaan!

Kannanotto lapsien oikeudesta vegaaniruokaan

Vegaaniliitto on huolissaan perheistä joiden lapset eivät saa sopivaa ruokaa päiväkodeissä, kouluissa tai oppilaitoksissa. Veganismissa kysymys on vakaumuksesta, joka on Suomessa yhdenvertaisuuslain suojaama asia. Ruokavalio on yksi tärkeimmistä keinoista toteuttaa tätä eettistä vakaumusta, jonka mukaan eläinten käyttäminen ravintona tai muina hyödykkeinä ja esimerkiksi viihteenä on väärin. Vegaaniperheiden lapsille tulee tarjota täyspainoista ja ravitsevaa vegaanista ruokaa, esimerkiksi lakto-ovo-vegetaarinen ruoka ei ole vaihtoehto.

Tarjottavan kasvisruoan valmistaminen suoraan vegaaniseen ruokavalioon sopivana mahdollistaisi kustannusten laskun lisäksi muna- ja maitoallergisten ihmisten huomioimisen ja sopisi monen kaupungin ja kunnan ilmastostrategioiden tavoitteisiin.

Lue Vegaaniliiton kannanotto tästä (PDF-tiedosto).

On(ko) aika mitata D-vitamiinipitoisuudet? (Yritysyhteistyö)

Ravitsemustiimimme on vastannut usein kysyttyyn kysymykseen – pitäisikö vegaanin tarkistaa joidenkin ravintoaineiden saanti laboratoriokokein? Vastauksen voit lukea Vegaaniliiton nettisivuilta, tästä linkistä (lyhyesti: ei todellakaan ole kaikille välttämätöntä, mutta joskus siitä voi olla hyötyä).  Jos tulet siihen tulokseen, että mittauksia olisi hyvä tehdä, yksi tapa tehdä se kätevästi on käyttää Vegaaniliiton asiantuntijoiden itse suunnittelemaa pakettia Puhti -laboratoriopalveluissa:https://www.puhti.fi/tuote/vegaanin-testipaketti/ Tämän paketin hinnasta Vegaaniliitto saa pienen provision, joten tuet samalla toimintaamme. Huom! Juuri tästä paketista ei sitten vastaavasti saa 10 % alennusta, joka meillä on jäsenetuna muiden pakettien kohdalla.

Vegaaniliitto yhteistyöhön Norex Selected Brands Oy:n kanssa

Vegaaniliitto ja alkoholialan maahantuontiyritys Norex Selected Brands Oy ovat aloittaneet yhteistyön. Yhteistyö koskee Norexin maahantuomia vegaanisia viinejä ja Viikonviini.fi-sivustoa. 

Yhteistyön tarkoituksena on lisätä tietoutta viinien valmistusprosessien eettisyydestä ja vegaanisten viinien tarjonnasta. Tavoitteena on myös edistää vegaanisten viinien kysyntää viiniä ostavien kuluttajien, ravintoloiden ja hotellien keskuudessa. Esittelemme muun muassa eri juhlakausiin sopivia viinejä sekä ruoan ja viinin makupareja. 

Vegaaniliitto toivoo, että jatkossa niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin huomaavat, että vegaaniset viinit sopivat erinomaisesti kaikille viininjuojille ruokavaliosta riippumatta. 

Norex Selected Brands Oy on vuonna 1981 perustettu perheyritys. Tuotevalikoimasta löytyvät niin viinit, väkevöidyt viinit kuin väkevät alkoholijuomatkin. Vegaanisia viinejä on valikoimassa noin 60 kattaen puna-, valko-, rosé- ja kuohuviinit. 

Lue lisää vegaanisista viineistä Viikonviini.fi-sivustolta: https://viikonviini.fi/vegaaniset-viinit