Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Arki » Vaatetus

Vaatetus

Vaatteissa yleisimmin käytettäviä eläinperäisiä materiaaleja ovat nahka, turkikset, villa, silkki, untuva ja höyhenet. Eläinperäiset materiaalit ovat kulutuksen kestäviä ja helposti käsiteltäviä, mutta niiden tuotantoprosessi on eläimille haitallinen. Joidenkin eläinperäisten materiaalien, kuten nahan tuotantoprosessi on haitallinen eläimen kärsimyksen lisäksi myös ihmisille ja ympäristölle. Nahkaa käsitellään parkitsemalla, jonka myötä ympäristöön päätyy myrkyllisiä kromipäästöjä.

Tarkempaa tietoa erilaisista vaatemateriaaleista löytyy esimerkiksi Rabbit Glow -blogista.

Vegaaniset vaatekuidut

Vegaanisia vaatekuituja ovat luonnonkuituihin lukeutuvat kasvikuidut kuten puuvilla, pellava, hamppu ja nokkonen. Näille kuiduille ominaista on niiden kestävyys. Kasvikuidut imevät kosteutta ja esim. pellavalla on hyvä lämmönjohtokyky, minkä vuoksi se tuntuu lämpimällä kelillä ihoa vasten viileältä. Kasvikuidut rypistyvät helposti, mutta niistä puuttuu sähköisyyden tuntu. Pellava, hamppu ja nokkonen ovat vanhimpia kuitumateriaaleja ja niitä on hyödynnetty vaate- ja kangasmateriaalina jo tuhansia vuosia sitten. Puuvillan tuotannon myötä niiden käyttö vaate- ja kangasmateriaalina on hiipunut hiukan. Kuituhamppu ja nokkonen ovat lisäksi hyvin monipuolisia ja monikäyttöisiä kasveja. Nokkonen on tunnettu ravinnepitoisuudestaan ja terveysvaikutuksistaan, kun taas kuituhampun eri osat voidaan hyödyntää kasvista kokonaan, esim. varren kuitu kuivikepelleteiksi, sekä lehdet ja siemenet ravinnoksi.

Tekokuiduiksi luokiteltuja muuntokuituja ovat viskoosi, lyocell (Tencell) ja modaali, jotka on valmistettu puuselluloosasta liotus- ja kehruuprosessin avulla. Tekokuituihin kuuluvia synteettisiä kuituja ovat polyesteri (Terylene), polyamidi (Nylon), akryyli, polypropeeni ja elastaani (Lycra). Nämä kuidut valmistetaan eri prosessein pienimolekyylisistä lähtöaineista, jotka ovat peräisin öljyteollisuudesta. Muovipohjaisista tekokuiduista päätyy mikromuovia meriin, mutta vaatteiden pesua varten on kehitelty pesupusseja keräämään mikromuovikuitu pesuvedestä. Monia näistä tekokuiduista löytyy eri kuitujen sekoitteena ja monien niistä rakennetta on opittu käsittelemään vaatteen käyttömukavuuden ja pitkäikäisyyden lisäämiseksi.

Innovaatioita kuitujen saralla

Joitain uudehkoja vegaanisia materiaaleja löytyy myös, kuten ananaksen lehdistä tehty kuitu Pinatex, jossa hyödynnetään ananaskasvin muuten hävikkiin menevät lehdet kuiduksi. Tuotantoprosessi on ympäristöystävällinen ja lopputuote muistuttaa eläinperäistä nahkaa. Pinatexin tuotannon ympärille on kehitetty myös sertifikaatti takaamaan reiluja, ympäristöystävällisiä ja turvallisia tuotanto-olosuhteita.

Sienirihmastosta jopa biojätettä hyödyntäen tuotettu “sieninahka” muistuttaa myös eläinperäistä nahkaa. Tuotantoprosessi on ekologisempi ja nopeampi kuin eläinperäisen nahan tuotannossa, sekä täysin myrkytöntä. Sieninahasta voi löytää käytettävän nimikkeitä mushroom leather tai MuSkin. Kehitteillä on myös sieninahan valmistaminen rakennusmateriaaliksi ja tiilien korvaajaksi. Lisää tästä voi lukea (englanniksi) täältä (Mylo) ja täältä (MuSkin).

Ioncell taas on Suomessa kehitelty ja vielä testivaiheessa oleva muuntokuitu, jota valmistetaan koivusta saatavasta sellusta ionisten liuottimien avulla.

Kengät

Kengissä useimmiten käytettäviä eläinperäisiä valmistusmateriaaleja ovat nahka, mokka, nupukki ja villa. Monilla tavallisilla kenkävalmistajilla on valikoimissaan myös vegaanisia kasvikuiduista tai synteettisistä materiaaleista valmistettuja kenkiä, joita löytyy useiden kauppojen hyllyistä. Valmistusmateriaalit selviävät erikseen esim. netistä tarkistamalla tai kaupassa kenkien merkinnöistä.

  • Bourgeois Boheme. Englantilainen nettikauppa joka myy tyylikkäitä kenkiä, laukkuja ja vöitä.
  • Ethical Wares. Suuri brittiläinen vegaanikenkien valmistaja. Yrityksen eettiset periaatteet eivät koske pelkästään muita eläimiä, vaan myös ympäristö ja ihmiset otetaan huomioon.
  • Vegan Store – Nimensä mukaisesti monipuolisen vegaanisen tuotevalikoiman verkkokauppa. Kenkiä, vaatteita, kosmetiikkaa, vitamiineja, herkkuja, pesuaineita, kynttilöitä, kirjoja, tarroja, …
  • Vegetarian Shoes – brittiläinen vegaanisten kenkien valmistuttaja, jolla on laaja valikoima erilaisia kenkiä, sandaaleja, vöitä, keinonahkatakkeja ja sieltä löytyy jopa keinonahkahousutkin! Yrityksellä on kauppa Brightonissa, jonne on Lontoosta vain parin tunnin junamatka.

Lankoja

Vegaanisia lankoja löytyy monipuolisesti tavallisista lankoja myyvistä liikkeistä. Vegaanisia lankoja ovat puuvilla-, banaani-, nokkos-, hamppu- ja pellavalangat tai niiden ja tekokuitujen sekoitelangat. Lankaa valittaessa kannattaakin tarkistaa tuoteselosteesta mitä eri kuituja lankaan on punottu.

Lisätietoja ja lukuvinkkejä

Tuoreita (uusimmat vuodelta 2018) tilastotietoja kasvi- ja eläinperäisten kuitujen tuotantomääristä Suomen tekstiili ja muoti -julkaisussa.

ProAgria Kainuu ry:n ja Kainuun maa- ja kotitalousnaisten tietopaketti kuituhampusta.

Mikä kuitu? on yläkouluikäisille suunnattu tietosivusto kangaskuiduista, mutta sisältää mielenkiintoista materiaalia vanhemmallekin lukijakunnalle.

Kuluttaja.fi -sivuston artikkeli nahan tuotannon epäkohdista.

Animalian ylläpitämä lista suomalaisista liikkeistä, jotka ovat sitoutuneet turkittomuuteen vaatemateriaaleissaan.

Kauppoja

Nämä liikkeet myyvät ainoastaan vegaanisia tuotteita.

  • Ethical Wares. Suuri brittiläinen vegaanikenkien valmistaja. Yrityksen eettiset periaatteet eivät koske pelkästään muita eläimiä, vaan myös ympäristö ja ihmiset otetaan huomioon.
  • Vegetarian Shoes – brittiläinen vegaanisten kenkien valmistuttaja, jolla on laaja valikoima erilaisia kenkiä, sandaaleja, vöitä, keinonahkatakkeja ja sieltä löytyy jopa keinonahkahousutkin!