Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ravitsemus » Ravitsemusviestinnän periaatteet

Ravitsemusviestinnän periaatteet

Teksti: Vegaaniliiton ravitsemusasiantuntijat Charlotta Hyttinen (ETM), Eevi Peltola (Ttk) ja Johanna Kaipiainen (ETM, laillistettu ravitsemusterapeutti)

Asiasanat: artikkelit, FAQ / UKK, ravitsemus, terveys

Päivitetty:

Tarkistettu:

Miksi Vegaaniliitto puhuu ravitsemuksesta?

Veganismi on filosofia, tai eettinen vakaumus, jossa pyritään välttämään vahingon tekemistä eläimille niin pitkälti kuin mahdollista. Nyky-yhteiskunnassa tämä pyrkimys tulee useimmin eteen kulutusvalinnoissa, ja selkeimmin siinä, mitä syömme. Moni jopa käsittää veganismin tarkoittavan ruokavaliota. Vegaaniliiton kannalta veganismi ei ole ruokavalio, vaan veganismia toteutetaan mm. ruokavalinnoin. Haluamme kuitenkin auttaa ja helpottaa vegaanisen ruokavalion toteuttamista myös muista kuin eettisistä syistä (ilmastokysymykset, terveydelliset syyt).Viestintämme tarkoituksena on kertoa suurelle yleisölle vegaanisen ravitsemuksen perusteista, ja esittää se heillekin mahdollisena valintana. Toisena tarkoituksena, yhtä tärkeänä, on antaa vegaanista ruokavaliota jo noudattaville tietoa ruokavalion turvallisesta ja terveellisestä koostamisesta, sekä käytännön neuvoja, esimerkiksi reseptejä ja ateriasuunnitelmia. Kolmanneksi haluamme välittää tietoa ravitsemuksen ammattilaisten, ja ravitsemusasioiden kanssa tekemisissä olevien muiden, kuten hoitoalan ammattilaisten pariin siitä, mitä tietoa ja tutkimusta on olemassa, ja mitä jatkuvasti kertyy erityisesti vegaaniravitsemuksesta. Haluamme palvella myös ravitsemus- ja ruokapalveluiden järjestäjiä ja satunnaisesti vegaaniruokaa esimerkiksi vieraille valmistavia, kertomalla heille mitä vegaani syö.

Vegaaniliiton perusväittämä ravitsemuksesta on:

Vegaaniruokavalio on lähes kaikkien mahdollista toteuttaa. Useimpien on mahdollista toteuttaa se niin, että ruoka on kohtuuhintaista, helppoa valmistaa, hyvänmakuista, ja että tutuista ruokailutottumuksista ei tarvitse luopua (esimerkiksi ateriarytmi, minkäkaltaisista ruoista pitää, miten on tottunut ruokia valmistamaan), joskin myös uusia taitoja ja uusiin ruoka-aineryhmiin tutustumista tarvitaan. Vegaaniruokavalioon siirtyminen ei tarkoita, että automaattisesti alkaa myös syödä ilmastoystävällisesti tai terveellisesti – sitä ei luvata eikä edellytetä. Vegaaniliitto kuitenkin kannustaa ihmisiä tekemään myös nämä valinnat, turvallisuus huomioiden.

Vegaaniliiton ravitsemusneuvonta on:

  • Tutkittuun tietoon perustuvaa silloin, kun tehdään terveysväitteitä.
  • Kokemukseen perustuvat väitteet ilmoitetaan selkeästi sellaisiksi.
  • Helppoa ymmärtää ilman alan asiantuntemusta.
  • Käytännöllisyysnäkökulman huomioivaa.
  • Asiantuntevaa. 

Ravitsemusneuvontamme ei ole: 

Saarnaavaa tai suostuttelevaa. Ravitsemusneuvonnan ei ole tarkoitus käännyttää ketään vegaaniksi. Ihmiset tekevät tämän päätöksen muilla perusteilla, ja meiltä saa neutraalisävyistä, luotettavaa ja tieteelliseen näyttöön perustuvaa neuvontaa ruokavalion toteuttamiseksi.

Vastaamme mielellämme kysymyksiin! 

Ravitsemusasiantuntijamme tavoitat sähköpostilla ravitsemus@vegaaniliitto.fi
Ruoka- ja ruoanlaittoasiantuntijamme  puh. 040 0392581 (Pietar Viittanen) tai info@vegaaniliitto.fi