Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Raakaruokavalio

Raakaruokavalio

Teksti: Johanna Kaipiainen (ETM, laillistettu ravitsemusterapeutti) Evy Peltola (TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti), Charlotta Hyttinen (ravitsemusasiantuntija, ETM)

Asiasanat: erityisruokavaliot, raakaruoka, raakaruokavalio

Päivitetty: 27.2.2022

Tarkistettu:

Raakaruokavalio koostuu enimmäkseen kypsentämättömistä kasvikunnan tuotteista, mutta voi sisältää myös osittain kypsennettyä ruokaa. Moni kokee saavansa siitä apua kroonisten sairauksien hoidossa. Osa koetusta terveyden paranemisesta voi johtua yksinkertaisesti myös siitä, että raakaruokavalioon siirryttäessä todennäköisesti laihtuu.

Pidemmällä aikavälillä raakaruokavalion haittapuolet voivat ohittaa mahdolliset terveysedut. Huonosti suunniteltuna raakaruokavalio voi sisältää liian vähän energiaa, proteiinia ja monia kivennäisaineita. Yhdessä tutkimuksessa raakaruokaa syövistä miehistä 14,7 % ja naisista 25 % oli alipainoisia (painoindeksi alle 18,5). Samoin alle 45-vuotiaista naisista kuukautiset olivat jääneet pois joko kokonaan tai osittain 30 %:lla (Koebnick ym. 1999). Normaalin kuukautiskierron ylläpitämiseen tarvitaan naishormoni estrogeenia, minkä tuotto hiipuu, jos naisen rasvaprosentti on liian pieni. Aina ei kypsentämätön ruoka ole automaattisesti parempi vaihtoehto, vaan esimerkiksi A-vitamiinin esiasteena toimivat karotenoidit imeytyvät paremmin kypsennetyistä kasviksista. Ravitsemussuositusten mukaan raakaruokavalio ei ole ravitsemuksellisesti riittävä ruokavalio etenkään lapsille, raskaana oleville ja imettäville.  Emme suosittele muille aikuisillekaan kokeilemaan raakaruokavaliota ainakaan pitkäaikaisesti.

Lähteet

  1. Davis Brenda ja Melina Vesanto: Clean, Strong Vegan Eating. Kirjassa Davis Brenda ja Melina Vesanto. Becoming Vegan. Book Publishing Company 2014.
  2. Koebnick C, Strassner C, Hoffmann I, Leitzmann C. Consequences of a long-term raw food diet on body weight and menstruation: results of a questionnaire survey. Annals of nutrition & metabolism 1999;43(2):69-79.
  3. Norris J. Raw Food Vegan Diets. www.veganhealth.org (viitattu 22.1.2022)