Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » energiaravintoaineet

energiaravintoaineet

Ovatko täydennetyt elintarvikkeet sinulle tuttuja? Täydennetyistä elintarvikkeista puhuttaessa tarkoitetaan esimerkiksi kasvijuomia ja -jogurtteja, joihin on lisätty ravintoaineita.

Ravintoaineilla täydennettyjä elintarvikkeita suositellaan vegaaneille, sillä niistä saadaan monia tärkeitä ravintoaineita, kuten B12-vitamiinia, D-vitamiinia ja kalsiumia1, 2, 3, 4. Kasvipohjaisten, maitotuotteiden tapaan käytettävien tuotteiden käyttäminen tuo ruokavalioon monipuolisuutta ja ne soveltuvat hyvin myös suomalaiseen ruokakulttuuriin. Tuotteista suositeltavimpia ovat monipuolisesti täydennetyt vaihtoehdot, jotka sisältävät ainakin kalsiumia, jodia, B2-, B12- ja D-vitamiineja, ja joihin ei ole lisätty sokeria5.

Tuotteet ja niiden saatavuus

Suomessa täydennettyjen elintarvikkeiden valikoima on kasvanut viime aikoina ja uusia tuotteita tulee markkinoille säännöllisesti. Suomessa vegaanisten täydennettyjen elintarvikkeiden valikoimaan kuuluu esimerkiksi soija-, riisi-, kaura-, manteli-, cashewpähkinä-, hasselpähkinä- ja kookospohjaisia maidon tavoin käytettäviä juomia. Lisäksi on saatavilla jogurttia, rahkaa ja vanukkaita korvaavia soija- ja kaurapohjaisia vaihtoehtoja sekä A- ja D2-vitamiineilla täydennettyjä margariineja ja kasvirasvalevitteitä. Kasvijuomissa kivennäisaine- ja vitamiinitäydennykset vaihtelevat sekä tuotteittain että valmistajittain: yleisin täydennys on kalsium, joissain tuotteissa on lisäksi esimerkiksi B2-, B12- ja D2-vitamiinia ja jodia. Luomutuotteisiin ei lisätä ravintoaineita, mutta osa luomulaatuisista kasvijuomista täydennetään kalsiumilla.

Kasvijuomia, -jogurtteja ja muita vastaavia elintarvikkeita on saatavilla useilta eri valmistajilta. Voit tutustua tuotevalikoimaan tarkemmin Vegaanituotteet.net sivustolla. Vegaaniset margariinit ja muut kasviöljyvalmisteet löydät koottuna Vegaanituotteet.net sivuilta haulla margariinit.

Ravintosisältö

Kasvijuomien ravintosisältö vaihtelee sen mukaan, mistä raaka-aineista ne on valmistettu ja onko tuotteita täydennetty ravintoaineilla. Oheisessa taulukossa on esitetty soijajuoman, kaurajuoman, mantelijuoman ja riisijuoman ravintosisältöä energiaravintoaineiden osalta. Vertailuun on valittu Alpro-merkkisiä tuotteita, koska kyseisen merkin valikoimista löytyy jokaisesta neljästä edellä mainitusta raaka-aineesta valmistettuja täydennettyjä juomia, joita ei ole maustettu ja joihin ei ole lisätty sokeria.

Taulukko 1.

Ravintosisältö / 100 mlSoijajuomaKaurajuomaMantelijuomaRiisijuoma
Energia, kcal32441347
Hiilihydraatti, g
josta sokereita, g
0,2
0,1
6,8
3,3
0,1
0,1
9,5
3,3
Proteiini, g3,30,30,40,1
Rasva, g
josta tyydyttynyttä, g
1,8
0,3
1,5
0,1
1,1
0,1
1,0
0,1
Ravintokuitu, g0,61,40,40,0
Makeuttamattoman ja maustamattoman soija-, kaura-, manteli- ja riisijuoman ravintosisältötietoja (5)

Soijajuoma on kasvijuomista proteiinipitoisin. Siinä on saman verran proteiinia kuin lehmänmaidossa. Muissa kasvijuomissa proteiinia on alle 0,5 grammaa desilitrassa.  Kaikki vertailussa olleet kasvijuomat sisältävät rasvaa vähintään prosentin, mutta niiden rasva on hyvälaatuista ja suositeltavaa: tyydyttynyttä (kovaa) rasvaa on vain vähän ja tyydyttymätöntä runsaasti. Rasvaprosenttia ei siis tarvitse tuijottaa. Kookospohjaisissa tuotteissa tyydyttyneen rasvan määrä on sen sijaan korkeampi. Kasvijuomat sisältävät myös pääsääntöisesti pieniä määriä terveyttä edistävää kuitua. Kaura- ja riisijuoman sisältämä sokeri on viljojen omaa, ei lisättyä sokeria.

Kasvijuomia käytetään samalla tavoin kuin lehmänmaitotuotteita. Taulukossa 2 on vertailtu joidenkin kasvijuomien ravintosisältöä lehmänmaidon ravintosisältöön.

Taulukko 2.
Vertailussa kasvijuomia ja lehmänmaito.

Tuote
/ 100 g
B12-vitamiini, µgD2-vitamiini, µgJodi, µgKalsium, mgB2-vitamiini, mg
Lehmänmaito0,41 (D3)13,71200,19
Alpro soijajuoma täydennetty0,380,751200,21
Alpro soijajuoma täydentämätön0,616,80,003
Fazer Aito kaurajuoma*0,41161200,2
Kotimaista kaurajuoma*0,41161200,2
Oatly kaurajuoma0,381,122,51200,21
Oattis kaurajuoma*0,411200,21
Oddlygood kaurajuoma0,4122,51200,21
Pirkka iskukuumennettu kaurajuoma*0,60,751200,21
Pirkka korkeapastoröitu kaurajuoma*0,41161200,2
Planti kaurajuoma*0,60,751200,21
Rainbow kaurajuoma**0,380,751200,21
* sisältävät lisäksi foolihappoa 22-30 µg/100 g
** Rainbow kaurajuoman sisältö muuttui maaliskuussa 2020. Se ei enää sisällä A- ja E- vitamiineja kuten aiemmin.

Ravintoaineilla täydennetyn soijajuoman ravintosisältö on hyvin lähellä rasvattoman lehmänmaidon ravintosisältöä: kalsiumia, B2-vitamiinia, B12-vitamiinia ja D-vitamiinia on lisätty tuotteeseen likimain saman verran kuin mitä lehmänmaito sisältää. Jodia soijajuomiin ei ole lisätty, mutta useisiin kaurajuomiin sitä lisätään nykyään. D-vitamiini on aina lisättyä, myös lehmänmaitoon.

Täydentämätön luomusoijajuoma vastaa energiaravintoaineiden osalta täydennettyä vaihtoehtoa, mutta tuotteiden erot tulevat esille kalsiumin ja vitamiinien kohdalla. Vegaanien kannattaa siis suosia elintarvikkeita, jotka on täydennetty monipuolisesti. Koko väestölle suunnattujen suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan nestemäisten maitotuotteiden (esim. maito, jogurtti ja piimä) sijaan voidaan käyttää kasvipohjaisia, täydennettyjä vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi soija- tai kaurajuomaa2.

Lain mukaan kasvimaitoja ei saa myydä ja markkinoida maitoina, siksi niiden mainonnassa ja pakkausmerkinnöissä käytetään termiä “juoma”. Yleiskielisissä teksteissä, kuten uutisissa, voi käyttää käyttää vakiintuneita termejä, kuten kasvimaito tai  -kerma7.

Lähteet

  1. Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2012 - Integrating nutrition and physical activity. Nord 2014:002. http://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:704251/FULLTEXT01.pdf
  2. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta - Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Juvenes Oy, Helsinki 2014, ISBN 978-952-453-801-5. https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/
  3. Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: vegetarian diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2016;116:1970-1980.
  4. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille. Tampere: THL Kide 26, 2016.
  5. Alpro. Tuotevalikoiman ravintosisältötietoja. Luettu 16.12.2016. https://www.alpro.com/fi/tuotteemme
  6. Fineli®. Elintarvikkeiden koostumustietopankki. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, ravitsemusyksikkö. Luettu 15.11.2016. http://www.fineli.fi
  7. Hyvärinen R. Kauramaito ja kaurajuoma. Kielikello (kielenhuollon tiedotuslehti) 4/2018.

Energiaravintoaineita ovat proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit. Proteiineja ja rasvoja nauttimalla saadaan myös elimistön toiminnoille välttämättömiä aminohappoja ja rasvahappoja. Hiilihydraatteihin lukeutuvat tärkkelys, sokerit sekä suoliston hyvinvointia tukevat kuidut. Kun energian saanti on tasapainossa energian kulutukseen kanssa, ihminen pysyy normaalipainoisena. Lapsilla normaali kasvu kertoo siitä, että energian saanti on ollut riittävä.

Hiilihydraatit

Hiilihydraatit ovat tärkein energianlähde ja niiden osuudeksi suositellaan 45–60 % (Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014) päivittäisestä energiansaannista. Sokerin osuuden olisi hyvä olla alle 10 %. Kuitua suositellaan saatavaksi vähintään 25–35 g päivittäin. Tärkeitä hiilihydraattien lähteitä ovat viljatuotteet, peruna, kasvikset, hedelmät ja marjat sekä palkokasvit. Kasvissyöjä saa suositellun määrän hiilihydraatteja helposti. Vaikka vähähiilihydraattiset dieetit ovat muodissa tällä hetkellä, ravitsemusasiantuntijat eivät suosittele niitä. Ne voivat aiheuttaa pitkällä aikavälillä ravintoainepuutoksia ja lisätä sairastumisriskiä.

Rasvat

Terveellinen ruokavalio ei ole rasvaton, vaan sopiva päivittäin nautittava rasvamäärä on 25–40 % kokonaisenergiasta (Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014). Kovan eli tyydyttyneen rasvan määrän tulisi olla alle 10 % päivän kokonaisenergiasta ja transrasvahappojen määrän mahdollisimman pieni. Useat kasviöljyt, pähkinät ja siemenet sisältävät elimistölle tärkeitä rasvahappoja. Vegaaniruokavalio sisältää yleensä riittävästi omega-6-rasvahappoja, mutta omega-3:n saantiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Pellavansiemen-, hamppu- ja rypsiöljy ovat hyviä omega-3-rasvahapon lähteitä. Esimerkiksi 1,5 rkl jauhettuja pellavansiemeniä, 2 rkl rypsiöljyä tai 5 rkl kokonaisia hampunsiemeniä hyvin pureskeltuina tyydyttää päivittäisen omega-3-rasvahappojen tarpeen.

Proteiini

Proteiinien saantisuositus on 10–20 % kokonaisenergiantarpeesta, ikääntyneille 15–20 % (Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014). Hyviä proteiininlähteitä kasvisruokavaliossa ovat palkokasvit, täysjyvävilja, pähkinät ja siemenet. Useissa kasvikunnan tuotteissa jotakin välttämätöntä aminohappoa on hyvin vähän, mutta yhdistämällä täysjyväviljaa joko palkokasveihin (pavut, linssit, herneet) tai perunaan, sieniin, juureksiin tai muihin vihanneksiin saadaan hyvälaatuinen proteiiniseos, joka riittää kattamaan proteiinin tarpeen. Erityisesti soijaproteiinin etuna on paitsi hyvä aminohappokoostumus, myös monipuolinen tuotevalikoima ja helppo saatavuus. Kaikkia aminohappoja ei tarvitse saada samalla aterialla, vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee lopputuloksen. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan aikuiset ja yli 2-vuotiaat tarvitsevat proteiinia päivässä 1,1–1,3 g painokiloa kohti.

Proteiinia saa tarpeeksi vegaaniruokavaliollakin. Sekaruokavaliossa sen sijaan proteiinien saanti ylittää usein tarpeen, mikä ei ole terveellistä.

Ateriaesimerkkejä proteiinin osalta löytyy urheiluartikkelista. Huomaa, että ateriaesimerkkien proteiinisuositus (1,2 g/kg) on korkeampi, koska ateriaesimerkit on suunnattu helpottamaan erityisesti urheilijoiden riittävän proteiininsaannin laskemista.

Oheisessa taulukossa on listattu eri kasvisruoka-aineiden proteiinipitoisuuksia.

Elintarvike (kuivana, ellei toisin mainittu)Proteiini G/100GHiilihydraatti G/100GRasva G/100GKalsium MG/100GEnergiaa KCAL/100GLähde
Adukipapu25571?340Pakkaus
Auringonkukansiemen2312,649,5116582Fineli
Avokado, kokonainen1,90,513,810,6132Fineli
Banaani kuorineen0,712,30,34,756Fineli
Cashewpähkinä2018,846,345568Fineli
Falafel, kikherneistä6,514,44,2246123Fineli
Gluteenijauho (seitanin raaka-aine)8082365Pakkaus
Grahamjauho10,660,72,226309Fineli
Gramjauho, kikherneistä22,457,86,7?385,4Pakkaus
Halva1934,840,6682,6578Fineli
Hampunsiemen243033168513Pakkaus
Hasselpähkinä14,13,461138611Fineli
Herkkusieni, säilyke2,10,20,31813Fineli
Herne17,948,51 59282Fineli
Härkäpapu30,458,32,6?378Pakkaus
Jogurtti, soija4160,322,784Fineli
Kaurahiutale14,5577,343355Fineli
Kidneypapu, ruskea/valkoinen22,239,51,5139,5264Fineli
Kikherne20,5614,8?360Pakkaus
Linssi, punainen24,760,11,179340Pakkaus
Linssi, vihreä/ruskea24,445,7171293Fineli
Maapähkinä25,613,24378538Fineli
Maissinjyvä12,755,46,70,4336Fineli
Maito, kaura16,54120 (lisätty)45Pakkaus
Maito, soija32212035Pakkaus
Makaroni, tumma13,565,73 23348Fineli
Mannasuurimo10,263,61,113310Fineli
Manteli24,16,654276602Fineli
Mungpapu24601?310Pakkaus
Mustapapu23611?339Pakkaus
Nokkonen, tuore5,91,30,759436Fineli
Ohrasuurimo8,363,2220208Fineli
Parapähkinä14,312,2766,4160656USDA
Parsakaali4,620,34830Fineli
Pellavansiemen29720198323Fineli
Peruna1,613,20,24,863Fineli
Pistaasipähkinä21,352746110569USDA
Punainen papu22481,5?298Pakkaus
Riisi, tumma7722,310341Fineli
Ruisleipä6,740,71,424,1205Fineli
Ruusunmarja, tuore3,6160,525794Fineli
Saksanpähkinä14,73,365,2140650Fineli
Sarviapilansiemen28494?335Pakkaus
Seesaminsiemen26,96,958975651Fineli
Sinimailasensiemen32306?305Pakkaus
Sipuli, kuivattu10,535,11,6216205Fineli
Soijajauho, rasvainen34,523,523,5213444Fineli
Soijajauho, vähärasvainen45,328,47,2240363Fineli
Soijapapu35,915,817,7226366Fineli
Soijapapurouhe, vaalea, paahdettu412721?461Pakkaus
Soijarouhe, vaalea, teksturoitu38,546,32,3241365Fineli
Soijasuikale52281,5363330Pakkaus
Spagetti10,266,41,116321Fineli
Tattarisuurimo/jauho11,960,5218312Fineli
Tofu16,51,58,5?145Pakkaus
Valkoinen papu24,760,11,1?340Pakkaus
Vehnäjauho11,5701,413344Fineli
Vehnänalkio29,4311041334Fineli

Lisää ravintosisältöjä löydät osoitteesta www.fineli.fi.