Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » raakaruokavalio

raakaruokavalio

Voiko noudattaa vegaaniruokavaliota, jos sairastaa jotain sairautta, jossa joutuu rajoittamaan ruokavaliota jotenkin? Tai jos ei pysty syömään esimerkiksi papuja tai viljatuotteita? Yleensä vegaaniruokavalion voi yhdistää muuhun erityisruokavalioon, jos ruokavalion suunnittelee huolella siihen perehtyneen ravitsemusasiantuntijan kanssa. Vegaaniruokavalion karsiminen omin päin on riski, joka voi johtaa energian tai joidenkin ravintoaineiden vajaaseen saantiin. Itse asiassa vain harvoin on edes tarpeen välttää kokonaan jotakin ruoka-ainetta. Kokosimme tietopaketin joistain yleisistä sairauksista ja ruokavalioista vegaanin näkökulmasta katsottuna.

Tärkeintä on ensin selvittää mistä on kyse, jos esim. vatsa oireilee. Usein vegaaniruokaan siirryttäessä elimistöltä kestää jonkin aikaa tottua uuteen ruokavalioon. Erityisesti kuidun määrän lisääntyminen voi aiheuttaa alussa vatsaoireita, kuten turvotusta ja ilmavaivoja. Jos kuitenkin oireet pitkittyvät ja haittaavat selvästi normaalia elämää, niiden syy on hyvä selvittää lääkärillä. Jatkuva ripuli, tahaton laihtuminen tai epätavallinen väsymys ovat aina syitä hakeutua viipymättä lääkärin tutkimuksiin. Jos mitään sairautta ei löydy, ruokavalion riittävyys ja monipuolisuus voi olla hyvä tarkistuttaa yliopistokoulutuksen käyneellä ravitsemusasiantuntijalla.

Monipuoliseen vegaaniruokavalioon kuuluvat viljatuotteet, palkokasvit, kasvikset, hedelmät, marjat, pähkinät, siemenet ja kasvirasvat, näistä valmistetut elintarvikkeet sekä ravintolisinä B12-vitamiini, D-vitamiini ja jodi. Jos jotain ruoka-aineryhmää voi syödä vain rajoitetusti tai ei ollenkaan, on tärkeä tietää, minkä ravintoaineiden saanti voi tällöin jäädä riittämättömäksi, ja millä sen voi korvata. Esimerkiksi täysjyväviljatuotteet ovat tärkeitä kuidun, proteiinin, B-ryhmän vitamiinien, raudan, sinkin, magnesiumin ja seleenin lähteitä. Ilman palkokasveja taas riittävä proteiinin, raudan, sinkin sekä B-ryhmän vitamiinien saanti tulee haasteelliseksi.

Vegaaninen ruoka sopii moneen yleiseen erityisruokavalioon, kuten laktoosittomaan, maidottomaan, kala-,  kananmuna- ja pähkinäallergisille. Ruoanlaitto helpottuu kun samaa ruokaa voi tarjota kaikille. On kuitenkin tiettyjä erityisruokavalioita, joissa ruokavalion koostamiseen tulee perehtyä erityisen huolellisesti tai ammattilaisen avulla.

Lue lisää erityisruokavalioista ja syömishäiriöistä.

Raakaruokavalio koostuu enimmäkseen kypsentämättömistä kasvikunnan tuotteista, mutta voi sisältää myös osittain kypsennettyä ruokaa. Moni kokee saavansa siitä apua kroonisten sairauksien hoidossa. Osa koetusta terveyden paranemisesta voi johtua yksinkertaisesti myös siitä, että raakaruokavalioon siirryttäessä todennäköisesti laihtuu.

Pidemmällä aikavälillä raakaruokavalion haittapuolet voivat ohittaa mahdolliset terveysedut. Huonosti suunniteltuna raakaruokavalio voi sisältää liian vähän energiaa, proteiinia ja monia kivennäisaineita. Yhdessä tutkimuksessa raakaruokaa syövistä miehistä 14,7 % ja naisista 25 % oli alipainoisia (painoindeksi alle 18,5). Samoin alle 45-vuotiaista naisista kuukautiset olivat jääneet pois joko kokonaan tai osittain 30 %:lla (Koebnick ym. 1999). Normaalin kuukautiskierron ylläpitämiseen tarvitaan naishormoni estrogeenia, minkä tuotto hiipuu, jos naisen rasvaprosentti on liian pieni. Aina ei kypsentämätön ruoka ole automaattisesti parempi vaihtoehto, vaan esimerkiksi A-vitamiinin esiasteena toimivat karotenoidit imeytyvät paremmin kypsennetyistä kasviksista. Ravitsemussuositusten mukaan raakaruokavalio ei ole ravitsemuksellisesti riittävä ruokavalio etenkään lapsille, raskaana oleville ja imettäville.  Emme suosittele muille aikuisillekaan kokeilemaan raakaruokavaliota ainakaan pitkäaikaisesti.

Lähteet

  1. Davis Brenda ja Melina Vesanto: Clean, Strong Vegan Eating. Kirjassa Davis Brenda ja Melina Vesanto. Becoming Vegan. Book Publishing Company 2014.
  2. Koebnick C, Strassner C, Hoffmann I, Leitzmann C. Consequences of a long-term raw food diet on body weight and menstruation: results of a questionnaire survey. Annals of nutrition & metabolism 1999;43(2):69-79.
  3. Norris J. Raw Food Vegan Diets. www.veganhealth.org (viitattu 22.1.2022)