Voiko noudattaa vegaaniruokavaliota, jos sairastaa jotain sairautta, jossa joutuu rajoittamaan ruokavaliota jotenkin? Tai jos ei pysty syömään esimerkiksi papuja tai viljatuotteita? Yleensä vegaaniruokavalion voi yhdistää muuhun erityisruokavalioon, jos ruokavalion suunnittelee huolella siihen perehtyneen ravitsemusasiantuntijan kanssa. Vegaaniruokavalion karsiminen omin päin on riski, joka voi johtaa energian tai joidenkin ravintoaineiden vajaaseen saantiin. Itse asiassa vain harvoin on edes tarpeen välttää kokonaan jotakin ruoka-ainetta. Kokosimme tietopaketin joistain yleisistä sairauksista ja ruokavalioista vegaanin näkökulmasta katsottuna.
Tärkeintä on ensin selvittää mistä on kyse, jos esim. vatsa oireilee. Usein vegaaniruokaan siirryttäessä elimistöltä kestää jonkin aikaa tottua uuteen ruokavalioon. Erityisesti kuidun määrän lisääntyminen voi aiheuttaa alussa vatsaoireita, kuten turvotusta ja ilmavaivoja. Jos kuitenkin oireet pitkittyvät ja haittaavat selvästi normaalia elämää, niiden syy on hyvä selvittää lääkärillä. Jatkuva ripuli, tahaton laihtuminen tai epätavallinen väsymys ovat aina syitä hakeutua viipymättä lääkärin tutkimuksiin. Jos mitään sairautta ei löydy, ruokavalion riittävyys ja monipuolisuus voi olla hyvä tarkistuttaa yliopistokoulutuksen käyneellä ravitsemusasiantuntijalla.
Monipuoliseen vegaaniruokavalioon kuuluvat viljatuotteet, palkokasvit, kasvikset, hedelmät, marjat, pähkinät, siemenet ja kasvirasvat, näistä valmistetut elintarvikkeet sekä ravintolisinä B12-vitamiini, D-vitamiini ja jodi. Jos jotain ruoka-aineryhmää voi syödä vain rajoitetusti tai ei ollenkaan, on tärkeä tietää, minkä ravintoaineiden saanti voi tällöin jäädä riittämättömäksi, ja millä sen voi korvata. Esimerkiksi täysjyväviljatuotteet ovat tärkeitä kuidun, proteiinin, B-ryhmän vitamiinien, raudan, sinkin, magnesiumin ja seleenin lähteitä. Ilman palkokasveja taas riittävä proteiinin, raudan, sinkin sekä B-ryhmän vitamiinien saanti tulee haasteelliseksi.
Vegaaninen ruoka sopii moneen yleiseen erityisruokavalioon, kuten laktoosittomaan, maidottomaan, kala-, kananmuna- ja pähkinäallergisille. Ruoanlaitto helpottuu kun samaa ruokaa voi tarjota kaikille. On kuitenkin tiettyjä erityisruokavalioita, joissa ruokavalion koostamiseen tulee perehtyä erityisen huolellisesti tai ammattilaisen avulla.
Lue lisää erityisruokavalioista ja syömishäiriöistä.
Ruoka-allergioiden esiintyminen on yleisempää lapsilla, kuin aikuisilla. Lapsilla esiintyvyys on 5–8 %, kun taas aikuisilla 2 – 5%. Usein lapsuuden allergiat häviävät kouluikään mennessä, mutta ei aina. Sen sijaan 20 % suomalaisista sairastaa siitepölyallergiaa, mikä aiheuttaa osalle ns. ristireaktion siitepölyä muistuttaviin ruoka-aineisiin. Allergia on perinnöllinen ominaisuus ja syntyy elimistön kehittäessä vasta-aineita joidenkin ruoka-aineiden proteiineille. Näitä allergiaa aiheuttavia proteiineja kutsutaan allergeeneiksi.
Ruoka-aineallergia diagnosoidaan altistuskokeella ja mahdollisesti lisäksi laboratoriokokein. Ruoka aiheuttaa myös muita kuin allergisia oireita, mutta nämä sekoitetaan usein allergioihin. Ruoka-intoleranssit, keliakia ja ärtyvän suolen aiheuttamat oireet eivät ole allergiaa. On tärkeää selvittää, onko kyseessä allergia vai jokin muu sairaus. Jos allergiaa ei ole todettu, mitään ruoka-ainetta ei tarvitse välttää varmuuden vuoksi.
Aikuisten allergioista suurin osa on onneksi lieviä. Tavallisimpia aikuisten allergian aiheuttajia, silloin kun kyseessä ei ole ristireaktio siitepölyn kanssa, ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset. Pähkinäallergia voi olla joko lievää ristireagointia siitepölyn kanssa tai siitepölystä riippumatonta herkistymistä. Ruoka-aineiden ehdoton välttäminen on tarpeen vain silloin, kun on olemassa riski hengenvaaralliselle anafylaksialle eli vaikealle allergiselle reaktiolle. Lievässä oireilussa ruoka-ainetta voi syödä sietokyvyn mukaan. Ristireagoinnissa siitepölyn kanssa siitepölykautena oireita aiheuttavia ruoka-aineita voi yleensä syödä ilman oireita muina aikoina.
Vegaaniruokavalio voidaan hyvin toteuttaa myös ilman pähkinöitä, jos on niille allerginen. Tällöin täytyy huolehtia muuten monipuolisesta proteiinin ja välttämättömien rasvahappojen saannista. Jos on allerginen jollekin vegaaniruokavaliossa olennaiselle ruokaryhmälle, kuten esimerkiksi palkokasveille, ruokavalion monipuolisuus on syytä varmistaa ravitsemuksen ammattilaisen kanssa. Samoin ruokavalion riittävyys on arvioitava ammattilaisen kanssa silloin, jos ruoka-allergiat ovat laaja-alaisia ja useita ruoka-aineita joudutaan välttämään.
On tärkeää, että kun ruoka-aineallergia on diagnosoitu, sen hoitoon saa yksilöllistä neuvontaa. Allergisia palvelee Allergia-, Iho – ja Astmaliitto ry.