Kalsium on kivennäisaine, josta yli 99 % on sitoutuneena luustoon1. Kalsium on tärkeä luuston rakennusaine, mutta se vaikuttaa elimistössä muuhunkin: esimerkiksi monien entsyymireaktioiden säätely, hermoston toiminta ja lihassupistukset vaativat toimiakseen kalsiumia. Elimistön reaktioissa tarvittavat kalsiummäärät ovat pieniä, mutta reaktiot toimivat oikein vain, jos veren kalsiumpitoisuus on tietyllä tasolla2. Tämän takia veren kalsiumpitoisuus on tarkkaan säädelty ja tarvittaessa luuston kalsiumvarastoista irrotetaan kalsiumia verenkiertoon. Verestä mitattu kalsiumin pitoisuus ei siis kerro kalsiumin saannista tai luuston kunnosta. Jos epäilet kalsiumin saantisi olevan riittämätöntä tai olet huolestunut luustosi kunnosta, kannattaa keskustella asiasta lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa.
Kalsiumia kasviksista – riittävä kalsiumin saanti vegaaniruokavaliolla
Vegaaniruokavaliossa hyviä kalsiumin lähteitä ovat muun muassa kalsiumilla täydennetyt kasvijuomat- ja jogurtit, seesaminsiemenet etenkin tahnana, tofu, valkoiset pavut, soija, kaalikasvit ja tummanvihreät lehtivihannekset3, 4. Kalsiumia saadaan siis monista eri lähteistä ja sen riittävästä saannista voidaan huolehtia eri tavoin. Täydennettyjen elintarvikkeiden käyttö on suositeltavaa, sillä niitä käyttämällä kalsiumia saadaan helposti5, 6.
Miten kalsiumia sitten saadaan riittävästi? Seuraavassa on kaksi erilaista mallia riittävän kalsiumin saannin turvaamiseksi. Molemmista malleista saadaan kalsiumia noin 800 mg, mikä vastaa aikuisen päivittäistä saantisuositusta.
Elintarvike | Määrä | Kalsiumia, mg |
---|---|---|
Soija- tai kaurajogurtti, kalsiumilla täydennetty* | 2 dl | 240 |
Kasvijuoma**, kalsiumilla täydennetty* | 2 dl | 240 |
Soijarahka (maustamaton, Alpro) | 2 dl | 240 |
Manteli | 3 rkl | 83 |
Kalsiumia yhteensä | 803 mg |
*Tarkista pakkauksesta onhan kalsiumia lisätty tuotteeseen
** Esimerkiksi soijasta, kaurasta, riisistä tai manteleista valmistettu
Elintarvike | Määrä | Kalsiumia, mg |
---|---|---|
Valkoinen papu, keitetty | 100 g | 82 |
Tahini, tumma (seesaminsiementahna) | 2 rkl | 195 |
Kasvijuoma, kalsiumilla täydennetty* | 2 dl | 240 |
Tofu (esim. Jalotofu Kylmäsavu) | 150 g | 173 |
Manteli | 3 rkl | 83 |
Parsakaali | 80 g | 38 |
Kalsiumia yhteensä | 811 mg |
* Esimerkiksi soijasta, kaurasta, riisistä tai manteleista valmistettu. Tarkista pakkauksesta, että tuotteeseen on lisätty kalsiumia.
Voit tutustua elintarvikkeiden kalsiumpitoisuuksiin tarkemmin osoitteessa www.fineli.fi.
Luuston kunto – muutakin kuin pelkkä kalsium
Kalsium on tunnetusti luuston kuntoon merkittävästi vaikuttava ravintoaine, mutta on syytä muistaa, että luustoon vaikuttavia tekijöitä on monia muitakin1. D-vitamiini on tärkeässä roolissa kalsiumin imeytymisessä ja luuston mineralisaatiossa7. Kalsiumin ja D-vitamiinin lisäksi muita luuston kuntoon vaikuttavia ravintoaineita ovat esimerkiksi proteiini, fosfori, magnesium, sinkki, kupari, mangaani, C-vitamiini, B12-vitamiini, K-vitamiini ja kalium. Useimpia luuston kuntoon vaikuttavia ravintoaineita saadaan helposti monipuolisesta vegaaniruokavaliosta, mutta kalsiumin, D-vitamiinin, B12-vitamiinin ja proteiinin riittävään saantiin kannattaa kiinnittää huomiota. Löydät niistä lisää tietoa Vegaaniliiton nettisivuilta.
Luuston kunto on monien tekijöiden summa, eikä ravitsemus ole suinkaan ainoa asiaan vaikuttava tekijä. Perimä vaikuttaa monilla tavoin saavutettavaan luun huippumassaan1. Luustoa kuormittava liikunta on myös suuressa roolissa. Runsasta suolan käyttöä kannattaa välttää, sillä runsas suolan saanti lisää kalsiumin eritystä virtsaan ja voi tätä kautta vaikuttaa luuston kuntoon9.
Ikä | Saantisuositus, mg/vrk |
---|---|
6-11 kk | 540 |
12-23 kk | 600 |
2-5 v | 600 |
6-9 v | 700 |
10-20 v | 900 |
Aikuiset | 800 |
≥75 v | 800 |
Raskaana olevat | 900 |
Imettävät | 900 |
Ruokien ravintoainemäärät näet terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Finelin elintarvikkeiden koostumustietopankista.