Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Tietoa » Energiaravintoaineet

Energiaravintoaineet

Teksti: Sari Komulainen ja Lotta Pelkonen, TtK

Asiasanat: energiaravintoaineet, proteiini, ravitsemus

Päivitetty: 21.8.2025

Tarkistettu: Henna Immonen, ravitsemusasiantuntija, FM ja Charlotta Hyttinen, ravitsemusasiantuntija, ETM

Energiaravintoaineita ovat proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit. Proteiineja ja rasvoja nauttimalla saadaan myös elimistön toiminnoille välttämättömiä aminohappoja ja rasvahappoja. Hiilihydraatteihin lukeutuvat tärkkelys, sokerit sekä suoliston hyvinvointia tukevat kuidut. Kun energian saanti on tasapainossa energian kulutuksen kanssa, ihminen pysyy normaalipainoisena. Lapsilla normaali kasvu kertoo siitä, että energian saanti on ollut riittävää1.

Hiilihydraatit

Ravinnon hiilihydraatteihin kuuluvat sokerit, tärkkelys ja ravintokuitu. Niiden ensisijainen tehtävä on toimia elimistön energianlähteenä, mutta monipuolisista hiilihydraattilähteistä saadaan myös elimistölle tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita2. Hiilihydraattien osuudeksi suositellaan 45–60 % päivittäisestä energiansaannista. Lisätyn sokerin osuuden olisi hyvä olla alle 10 %. Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan kotona tai elintarviketeollisuudessa ruokaan tai elintarvikkeisiin lisättyä sokeria, jota löytyy esimerkiksi makeisista, leivonnaisista sekä virvoitusjuomista. Sen sijaan hedelmien, marjojen, vihannesten ja viljan sisältämät sokerit eivät ole lisättyä sokeria, eikä niitä tarvitse välttää2 3. Gramma hiilihydraattia pitää sisällään 4 kcal (17 kJ) energiaa. Kuitua suositellaan saatavaksi vähintään 25–35 g päivittäin, mikä puolestaan sisältää energiaa 2 kcal (9 kJ) grammaa kohden. Hiilihydraattien vaikutus terveyteen ei riipu kuitenkaan vain määrästä, vaan myös siitä, minkä tyyppisiä hiilihydraatteja ja mistä lähteistä niitä nautitaan3.

Tärkeitä hiilihydraattien lähteitä ovat täysjyväviljavalmisteet, peruna, kasvikset, hedelmät ja marjat sekä palkokasvit, pähkinät ja siemenet2 3. Täysjyväviljatuotteet valmistetaan koko viljanjyvästä, jolloin mukana ovat myös kuoriosan ravintoaineet kuten kuidut. Kuitu hidastaa verensokerin nousua aterian jälkeen ja tukee suoliston normaalia toimintaa sekä auttaa lisäämään kylläisyyden tunnetta. Suositeltava kuitupitoisuus leivässä on vähintään 6 g/100 g tai 10 g/100 g näkkileivissä ja hapankorpuissa2.

Vähäkuituisissa viljatuotteissa puolestaan käytetään vain jyvän ydintä, jolloin suuri osa kuidusta, vitamiineista ja kivennäisaineista jää pois. Vähäkuituisia ja runsassokerisia valmisteita suositellaan käyttämään maltillisesti, sillä ne sisältävät runsaasti energiaa, mutta vain vähän elimistölle hyödyllisiä suojaravintoaineita2. Vegaanilasten ruokavaliossa vähäkuituisilla viljatuotteilla voi kuitenkin olla ajoittain paikkansa, sillä ne voivat auttaa turvaamaan riittävän energiansaannin ilman runsaan kuidun aiheuttamaa täyttävyyttä. 

Kasvissyöjä saa usein suositellun määrän hiilihydraatteja ja kuitua helposti. Vaikka vähähiilihydraattiset dieetit ovat muodissa tällä hetkellä, ravitsemusasiantuntijat eivät suosittele niitä. Ne voivat aiheuttaa pitkällä aikavälillä ravintoainepuutoksia ja lisätä sairastumisriskiä.

Rasvat

Rasva on elimistölle välttämätöntä. Sitä tarvitaan muun muassa solujen rakennusaineeksi, hormonituotantoon sekä energianlähteeksi2. Tasapainoisessa ja monipuolisessa ruokavaliossa rasvan määrä on  25–40 % kokonaisenergiasta. 1 gramma rasvaa sisältää 9 kcal (37 kJ) energiaa3. Riittämätön rasvan saanti voi haitata välttämättömien rasvahappojen sekä rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä sekä lisätä ravitsemuksellisesti heikompien hiilihydraattilähteiden kulutusta2 3. Vielä rasvan määrääkin oleellisempaa on kuitenkin rasvan laatu.

Kovan eli tyydyttyneen rasvan määrän tulisi olla alle 10 % päivän kokonaisenergiasta ja transrasvahappojen määrän mahdollisimman pieni3. Useat kasviöljyt, pähkinät ja siemenet sisältävät elimistölle tärkeitä rasvahappoja. Suomalainen vegaaniruokavalio sisältää yleensä riittävästi sekä omega-6-, että omega-3-rasvahappoja, mutta omega-3-saantiin kannattaa silti kiinnittää erityistä huomiota. Sen osuus tulisi olla vähintään 0,5 % kokonaisenergiasta4. Pellavansiemen-, hampunsiemen-, rapsi- ja rypsiöljy, chiasiemenet sekä saksanpähkinät ovat hyviä omega-3-rasvahapon lähteitä. Esimerkiksi 0,5 rkl jauhettuja pellavansiemeniä, 1 rkl rypsiöljyä tai 3 rkl saksanpähkinöitä tyydyttää päivittäisen omega-3-rasvahappojen tarpeen3 5.

Proteiini

Kehomme tarvitsee proteiinia muun muassa energiatuotantoon, kudosten uusiutumiseen sekä ylläpitääkseen normaalia vastustuskykyä. Proteiinien saantisuositus on 10–20 % kokonaisenergiantarpeesta, mikä tarkoittaa noin 1,1-1,3 grammaa proteiinia painokiloa kohden2 3. Proteiinissa on 4 kcal (17 kJ) energiaa grammassa. Hyviä proteiininlähteitä kasvisruokavaliossa ovat palkokasvit kuten soija sen eri muodoissa, pavut, linssit ja herneet, täysjyvävilja, pähkinät ja siemenet.

Monipuolisesta ja huolellisesti koostetusta vegaaniruokavaliosta on mahdollista saada riittävästi proteiinia. Kasviproteiineja saatetaan usein pitää heikompilaatuisina eläinproteiineihin verrattuna. Proteiinien ravitsemuksellinen laatu vaihtelee sen mukaan mistä lähteestä ne ovat peräisin. On totta, että joidenkin kasvikunnan proteiinien välttämättömien aminohappojen määrä voi olla vähäinen, mutta yhdistelemällä eri kasviperäisiä proteiininlähteitä kuten täysjyväviljaa ja palkokasveja on mahdollista saavuttaa ravitsemuksellisesti laadukas aminohappokoostumus1. Soijaproteiini on yksi ravitsemuksellisesti laadukkaimmista kasviproteiineista. Sen etuna on paitsi hyvä aminohappokoostumus, myös monipuolinen tuotevalikoima ja helppo saatavuus. Kaikkia aminohappoja ei tarvitse saada samalla aterialla, vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee lopputuloksen.

Ateriaesimerkkejä proteiinin osalta löytyy urheiluartikkelista. Huomaa, että ateriaesimerkkien proteiinisuositus (1,2-2,0 g/kg) on korkeampi, koska ateriaesimerkit on suunnattu helpottamaan erityisesti urheilijoiden riittävän proteiininsaannin laskemista.

Oheisessa taulukossa on listattu eri kasvipohjaisten elintarvikkeiden energiaravintoaineiden määriä.

Elintarvike (käyttövalmiina, ellei toisin mainittu)Proteiini G/100GHiilihydraatti G/100GRasva G/100GEnergiaa KCAL/100GLähde
Adukipapu9,321,30,2137Fineli
Auringonkukansiemen24,32,756,1617Fineli
Avokado, kokonainen1,90,513,8141Fineli
Banaani kuorineen0,812,30,359Fineli
Cashewpähkinä20,018,846,4574Fineli
Chiansiemen22,90,233,9459Fineli
Falafel, kikherneistä6,514,44,6134Fineli
Gluteenijauho (seitanin raaka-aine)8082365Pakkaus
Grahamjauho12,961,72,5344Fineli
Gramjauho, kikherneistä22,457,86,7385,4Pakkaus
Halva, seesaminsiemenvalmiste16,430,622,5407Fineli
Hampunsiemen, kuorittu33,02,453,6625Fineli
Hasselpähkinä14,13,461,0644Fineli
Herkkusieni, tuore2,10,30,215Fineli
Herne, tuore5,69,50,875Fineli
Härkäpapu, keitetty7,614,10,4102Pakkaus
Härkäpapuvalmiste, Härkis17,013,19,0210Fineli
Jogurtti, soija4,02,12,347Fineli
Kaurahiutale13,660,07,3382Fineli
Kidneypapu, ruskea/valkoinen, keitetty8,615,30,5116Fineli
Kikherne, keitetty8,417,62,5137Fineli
Kvinoa, keitetty4,822,92,4139Fineli
Linssi, punainen, keitetty7,615,60,4101Fineli
Linssi, vihreä/ruskea, keitetty7,014,00,697Pakkaus
Maapähkinä25,612,543,0551Fineli
Maissinjyvä, keitetty2,724,31,3128Fineli
Maito, kaura1,27,21,145Fineli
Maito, soija3,12,01,839Pakkaus
Makaroni, tumma, raaka13,565,72,5355Fineli
Mannasuurimo11,563,61,1321Fineli
Manteli24,16,651,2601Fineli
Mungpapu, keitetty7,714,90,4105Fineli
Mustapapu, säilyke6,09,70,379Fineli
Nokkonen, tuore6,20,80,243Fineli
Ohrasuurimo8,263,12,0322Fineli
Parapähkinä14,32,666,4670Fineli
Parsakaali3,91,60,535Fineli
Pellavansiemen22,12,443,8537Fineli
Peruna, keitetty1,715,50,175Fineli
Pistaasipähkinä21,416,746,0569Fineli
Riisi, tumma, keitetty2,121,40,7104Fineli
Ruisleipä9,545,91,4257Fineli
Saksanpähkinä15,23,265,2664Fineli
Seesaminsiemen, kuorittu24,61,259,7655Fineli
Sinimailasensiemen (idätetty)4,00,30,729Pakkaus
Sipuli, kuivattu10,535,10,7264Fineli
Soijajauho, rasvainen34,523,523,5466Fineli
Soijajauho, vähärasvainen45,328,47,2390Fineli
Soijapapu, keitetty16,14,68,0168Fineli
Soijarouhe, vaalea tai tumma, kuiva49,220,92,4334Fineli
Soijasuikale700,40,5328Pakkaus
Spagetti, kuiva12,066,41,4337Fineli
Tattarisuurimo/jauho13,060,52,0327Fineli
Tempeh18,55,510,8201Fineli
Tofu, kiinteä17,30,58,7154Fineli
Valkoinen papu, keitetty8,314,00,8111Fineli
Vehnäjauho11,674,01,6368Fineli
Vehnänalkio29,431,010,0360Fine

Lähteet

  1. Mutanen M, Voutilainen E, Freese R. Energiaravintoaineet, ravintokuitu ja alkoholi. Kirjassa Aro A, Mutanen M, Uusitupa M, toim. Ravitsemustiede. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim 2021.
  2. Schwab U. Terveyttä edistävä ruokavalio. Duodecim Terveyskirjasto; 2025 [viitattu 10.6.2025]. Saatavilla: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00935/terveytta-edistava-ruokavalio#s4
  3. Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kestävää terveyttä ruoasta - Suomalaiset ravitsemussuositukset 2024. Helsinki: PunaMusta OY, 2024. Saatavilla: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2024 (PDF)
  4. Schwab U. Omega-rasvahapot. Duodecim Terveyskirjasto; 2023 [viitattu 23.6.2025]. Saatavilla: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00900
  5. Fineli®. Elintarvikkeiden koostumustietopankki. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, ravitsemusyksikkö. http://www.fineli.fi