Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Trehaloosi-intoleranssi

Trehaloosi-intoleranssi

Teksti: Johanna Kaipiainen (ETM, laillistettu ravitsemusterapeutti) Evy Peltola (TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti), Charlotta Hyttinen (ravitsemusasiantuntija, ETM)

Asiasanat: erityisruokavaliot, sienisokeri, trehalaasi, trehaloosi, trehaloosi-intoleranssi

Päivitetty: 27.2.2022

Tarkistettu:

Jos sienten syöminen aiheuttaa oireita, syynä saattaa olla sienten sisältämä sokeri, trehaloosi. Trehalaasi on tätä sienisokeria pilkkova entsyymi, multa osalta ihmisistä tämä entsyymi puuttuu. Oireet ovatkin samantapaisia kuin laktoosi-intoleranssissa.

Trehaloosi-intoleranssia voidaan periaatteessa tutkia trehaloosialtistuksen avulla, mutta se on yleensä tarpeetonta. Jos sieniateriat aiheuttava toistuvasti vatsavaivoja, hoidoksi riittää sienten välttäminen. Sienet eivät onneksi ole sellainen oleellinen ruoka-aine, jonka välttäminen heikentäisi mitenkään ravitsemusta. Jakavathan sienet muutenkin mielipiteitä: toisen rakastavat, toiset vihaavat.

Lähteet

  1. Mustajoki P. Sienisokerin aiheuttamat vatsavaivat (trehaloosi-intoleranssi). Duodecim Terveyskirjasto 21.3.2019 (viitattu 17.1.2022).