Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » vegaani

vegaani

Voiko noudattaa vegaaniruokavaliota, jos sairastaa jotain sairautta, jossa joutuu rajoittamaan ruokavaliota jotenkin? Tai jos ei pysty syömään esimerkiksi papuja tai viljatuotteita? Yleensä vegaaniruokavalion voi yhdistää muuhun erityisruokavalioon, jos ruokavalion suunnittelee huolella siihen perehtyneen ravitsemusasiantuntijan kanssa. Vegaaniruokavalion karsiminen omin päin on riski, joka voi johtaa energian tai joidenkin ravintoaineiden vajaaseen saantiin. Itse asiassa vain harvoin on edes tarpeen välttää kokonaan jotakin ruoka-ainetta. Kokosimme tietopaketin joistain yleisistä sairauksista ja ruokavalioista vegaanin näkökulmasta katsottuna.

Tärkeintä on ensin selvittää mistä on kyse, jos esim. vatsa oireilee. Usein vegaaniruokaan siirryttäessä elimistöltä kestää jonkin aikaa tottua uuteen ruokavalioon. Erityisesti kuidun määrän lisääntyminen voi aiheuttaa alussa vatsaoireita, kuten turvotusta ja ilmavaivoja. Jos kuitenkin oireet pitkittyvät ja haittaavat selvästi normaalia elämää, niiden syy on hyvä selvittää lääkärillä. Jatkuva ripuli, tahaton laihtuminen tai epätavallinen väsymys ovat aina syitä hakeutua viipymättä lääkärin tutkimuksiin. Jos mitään sairautta ei löydy, ruokavalion riittävyys ja monipuolisuus voi olla hyvä tarkistuttaa yliopistokoulutuksen käyneellä ravitsemusasiantuntijalla.

Monipuoliseen vegaaniruokavalioon kuuluvat viljatuotteet, palkokasvit, kasvikset, hedelmät, marjat, pähkinät, siemenet ja kasvirasvat, näistä valmistetut elintarvikkeet sekä ravintolisinä B12-vitamiini, D-vitamiini ja jodi. Jos jotain ruoka-aineryhmää voi syödä vain rajoitetusti tai ei ollenkaan, on tärkeä tietää, minkä ravintoaineiden saanti voi tällöin jäädä riittämättömäksi, ja millä sen voi korvata. Esimerkiksi täysjyväviljatuotteet ovat tärkeitä kuidun, proteiinin, B-ryhmän vitamiinien, raudan, sinkin, magnesiumin ja seleenin lähteitä. Ilman palkokasveja taas riittävä proteiinin, raudan, sinkin sekä B-ryhmän vitamiinien saanti tulee haasteelliseksi.

Vegaaninen ruoka sopii moneen yleiseen erityisruokavalioon, kuten laktoosittomaan, maidottomaan, kala-,  kananmuna- ja pähkinäallergisille. Ruoanlaitto helpottuu kun samaa ruokaa voi tarjota kaikille. On kuitenkin tiettyjä erityisruokavalioita, joissa ruokavalion koostamiseen tulee perehtyä erityisen huolellisesti tai ammattilaisen avulla.

Lue lisää erityisruokavalioista ja syömishäiriöistä.

Jo vuosituhansia ihmiset ovat pohtineet, miten elää sopusoinnussa muiden eläinlajien ja ympäristönsä kanssa. Veganismilla ja kasvissyönnillä on pitkät perinteet kautta maailman. Erilaisia syitä ryhtyä vegaaniksi voivat olla mm. eläinten oikeudet, eläinten olot, oma terveys, ympäristövaikutukset ja myös henkiset tai uskonnolliset syyt.

Veganismi käy kaikenlaisille ja kaikenikäisille ihmisille. Vegaaninen ruokavalio voi olla aivan yhtä yksipuolista tai monipuolista kuin mikä tahansa muukin ruokavalio, mutta oikein koostettuna käy kenelle tahansa eri tarpeisiin ja elämänvaiheisiin.

Mikä on vegaani?

Vegaani on henkilö, joka ei osta mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon.


Miksi veganismi?

Vegaanit eivät ole yhtenäistä massaa, jolla olisi yhtenevä maailmankuva, vaan he ovat mitä erilaisimpia yksilöitä, jotka kaikki ovat kuitenkin syystä tai toisesta ryhtyneet vegaaneiksi.


Vegaanin oikeudet

Vegaaniliitto pyrkii edistämään myös vegaanien oikeuksia ja asemaa yhteiskunnassa, jonka rakenteet perustuvat vahvasti muunlajisten eläinten sorrolle.


Usein kysytyt kysymykset

Tutustu kysymyksiin joita vegaanit ja Vegaaniliitto useimmin saa, ja kerromme vastaukset. Voit esittää myös oman kysymyksesi meille.


Veganismi on filosofia, tai eettinen vakaumus, jossa pyritään välttämään vahingon tekemistä eläimille niin pitkälti kuin mahdollista. Nyky-yhteiskunnassa tämä pyrkimys tulee useimmin eteen kulutusvalinnoissa, ja selkeimmin siinä, mitä syömme. Moni jopa käsittää veganismin tarkoittavan ruokavaliota. Vegaaniliiton kannalta veganismi ei ole ruokavalio, vaan veganismia toteutetaan mm. ruokavalinnoin. Haluamme kuitenkin auttaa ja helpottaa vegaanisen ruokavalion toteuttamista myös muista kuin eettisistä syistä (ilmastokysymykset, terveydelliset syyt).

Sivumme sisältävät koulutettujen ravitsemusasiantuntijoiden koostamaa ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa ravitsemuksesta, joka sopii kaikkien käyttöön, mutta jossa huomioidaan erityisesti vegaanien tarpeet.

Lue lisää ruokavalion koostamisesta, energiaravintoaineista, ja siitä milloin ja mitä ravintoarvoja vegaanin kannattaisi mittauttaa?