Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Vegaaniosaamista ruokapalveluihin

Vegaaniosaamista ruokapalveluihin

Ilahduttavasti Vegaaniliitolta kysytään yhä useammin neuvoa, miten suunnitella, valmistaa ja tarjota vegaaniruokaa ruokapalveluissa, kuten kouluissa, varhaiskasvatuksessa, lounasruokaloissa ja laitoksissa.  
 
Vegaaniruoan valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta jonkin verran uutta osaamista voidaan tarvita, jotta tarjottava ruoka on riittävän proteiinipitoista ja maukasta, kuitenkin kohtuullisilla kustannuksilla. Suosittelemmekin ehdottomasti hankkimaan koulutusta asiaan. Vegaaniliiton oma ravitsemusasiantuntija tarjoaa yksilöllisesti räätälöitävää koulutusta, tai kevyempänä vaihtoehtona myös reseptiikan muokkaamista ja esimerkiksi ruokalistasuunnittelua Ruokailo -yrityksensä kautta.  
 
Jos koulutukseen osallistuminen ei ole ajankohtaista, tässä joitakin vinkkejä aiheeseen tutustumiseen:   
 
Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja ja reseptipankki on toteutettu Helsingin yliopiston tutkimushankkeessa.  Kampanjan Ilmastoruokaa.fi nettisivuilla on 30 ilmastokestävää ja vegaanista pääruokareseptiä. Reseptit on suunnattu ruokapalveluille. Sivuilta löytyy myös taustatietoa ja perusteluita ilmastokestävän kasviperäisen ruoan tarjoamiselle.  Nämä reseptit sopivat myös päiväkoti-ikäisten ruokailuihin, kun suolan määrää vähennetään huomattavasti (ja jätetään pois suolakurkkua sisältävät reseptit).  
 
Ympäristöministeriö on osana Kokeilun paikan ilmastokokeiluja toteuttanut yhteistyössä Reilu ruokamurros (JUST-FOOD) -tutkimushankkeen kanssa julkaisun Kouluruoka 2030 – näin ilmastovaikutukset puolitetaan (12/2020).  Esite sisältää myös joitakin kouluruokailussa hyväksi todettuja ilmastoviisaita reseptejä Palvelukeskus Helsingin ja Muuramen ravitsemispalveluiden ammattilaisilta (päiväkoti-ikäisille suolan määrä sopeutettava). Kuuden viikon esimerkkiruokalista havainnollistaa, miltä ilmasto-vaikutuksiltaan puolitettu kouluruokalista voisi esimerkiksi näyttää. Lista täyttää ravitsemussuositukset ja on kustannuksiltaan hyväksyttävissä. Kyseessä ei ole pelkästään vegaaninen ruokalista, mutta kasviperäisen ruoan osuus on huomattava.  
 
Yksittäisille vegaaniasiakkaalle ruokaa valmistettaessa hyötyä voi olla myös Vegaaniliiton reseptipankista, josta löytyy monia yksinkertaisia perusruokalajeja vegaanisina versioina.  
 
Muitakin reseptipankkeja löytyy, mutta ilman asiaan perehtymistä niitä ei voi varauksetta suositella, koska esimerkiksi pääruoista ei aina löydy lainkaan proteiiniosaa.  
 
Vegaaniliitto muistuttaa, että silloin, kun vegaaniruoka tarjotaan asiakkaalle vakaumuksen perusteella, on ruoan oltava yhtä täysipainoista kuin muillakin, jotta yhdenvertaisuus toteutuu. Kasviperäinen ruoka on kuitenkin tulevaisuuden valinta yhä useammalle myös ilman erityistä vakaumusta, ja sitä koskeva osaaminen hyödyttää sekä ruokapalveluiden toteuttajaa että asiakkaita vuosiksi ja vuosikymmeniksi!