Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Vegaaniruoka ei ole viherpesua

Vegaaniruoka ei ole viherpesua

Suomen suurimpien festivaalien joukkoon lukeutuvan Provinssin päätös myöntää ruokamyyjille alennusta ilmastoystävällisten raaka-aineiden käytöstä on herättänyt keskustelua. Kokonaan vegaanisesta menusta saa suurimman alennuksen myyntipaikasta. Vegaaniliitolle on tullut kyselyitä liittyen Provinssin päätökseen ja tapahtumien ruokatarjonnan säätelyyn yleisesti.

Provinssin linjaus ei velvoita ruokamyyjiä tarjoamaan yksinomaan vegaaniruokaa. Ainoa edellytys on, että jokaisella ruokamyyjällä tulee olla vähintään yksi vegaaninen annos tarjolla. Myyntipaikoista myönnettävät alennukset eivät rajoita ruokatarjontaa, mutta ne rohkaisevat tarjoamaan ilmasto- ja eläinystävällistä ruokaa.

Vegaaniruokaa on musiikki- ja kulttuurifestivaaleilla yleensä runsaasti tarjolla, ja sille on kysyntää. Itse ruokatarjonta ei välttämättä muutu ratkaisevasti, mikäli järjestäjä lisää kannustimia vegaaniruoan tarjoamiseen. Ilmasto- ja ympäristöystävällisyyteen perustuvat alennukset ennen kaikkea auttavat ylläpitämään tietoutta siitä, että meidän kaikkien tulee olla mukana ilmastotalkoissa ja että ruokajärjestelmämme pitää muuttua. Lisäksi ne voivat mahdollistaa vegaaniruoan laatuun panostamisen.

Eläintuotteita valmistavat tahot ovat argumentoineet, että vegaaniruoka ei ole sekaruokaa ilmastoystävällisempää. Heidän mukaansa tapahtumaruokailuissa tulisi painottaa lähi- ja luomuruokaa. Vegaanisia annoksia voidaan myös koota lähi- ja luomutuotetuista aineksista. Sesongin mukaisista kasviksista ja kotimaisista kasviproteiineista syntyy monenmoisia festariruokailuun sopivia annoksia. On kuitenkin huomioitava, että kuljetuksen osuus elintarvikkeen hiilijalanjäljestä on verrattain pieni, eikä lähituotettu elintarvike automaattisesti ole tuontielintarviketta ekologisempi.

Vegaaniruoan suosimista on samassa yhteydessä luonnehdittu jopa viherpesuksi. Asia on todellisuudessa päinvastoin – eläintuotteita markkinoidaan jatkuvasti idealistisen kuvaston avulla. Tehotuotannossa elävät lehmät eivät todellisuudessa kirmaa vapaina laitumilla.

Provinssi ei ole ensimmäinen festivaali, jossa kasvisruokaa suositaan. Esimerkiksi Flow-festivaali on luopunut punaisesta lihasta jo aiemmin. Kasvisruoan osuuden kasvattamista tarvitaan kaikilla yhteiskunnan sektoreilla, ja festivaalit tuovat kortensa kekoon kannustimien avulla. On myös hyvä muistaa, että eläintuotanto hyötyy massiivisista maataloustuista, eikä tukipolitiikka ole linjassa EU:n tai kansallisten ilmastotavoitteiden kanssa. Ruokamyyjien ilmastoalennukset ovat vain osa tarvittavaa keinovalikoimaa tilanteen tasaamiseksi.

Susanna Vilkamaa
Puheenjohtaja
Vegaaniliitto

Avainsanat: