Pikkukakkuset

Hasselpähkinäkakkuset. Kuva: Satu Saunio, Kamomillan konditoria -blogi.

Hasselpähkinäkakkuset

Ruokatyyppi: 

Hasselpähkinäkakkusten ja muidenkin kuohkeiden cupcake-leivonnaisten eli pikkukakkusten salaisuus piilee riittävän löysässä taikinassa, joka tarvitsee paistuakseen kunnolliset, mutta helposti saatavilla olevat välineet: muffinssipellin ja paperiset muffinssivuoat tai vaihtoehtoisesti uunissa leviämättömät vuoat, joita ovat esimerkiksi amerikan muffinivuoat, kartonkiset italian leivosvuoat tai foliovuoat. Kuorrutteessa kannattaa käyttää margariinia, jonka rasvapitoisuus on ainakin 70 %, sillä vähärasvaisemmat margariinit juoksettuvat helposti.

Ainekset: 
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 2 dl sokeria
  • 0,5 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 1,5 dl hasselpähkinärouhetta
  • 2,5 dl kasvimaitoa
  • 1 dl öljyä

Kaakaokuorrute

  • 100 g kasvimargariinia
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • n. 1 pkt tomusokeria
  • 2 rkl kasvimaitoa
  • koristeeksi n. 2 rkl hasselpähkinärouhetta

Valmistus: 
  1. Laita paperiset muffinssivuoat muffinssipellin koloihin tai käytä uunissa leviämättömiä vuokia. Laita uuni kuumenemaan 190 °C:een.
  2. Sekoita kuivat aineet. Lisää niiden joukkoon kasvimaito ja rasva. Sekoita tasaisesti, mutta älä sekoita liikaa, jotta taikina ei sitkostu.
  3. Jaa taikina 12 muffinssivuokaan ja paista esilämmitetyssä uunissa n. 18 minuuttia. Kakkuset ovat kypsiä, kun niihin työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa.
  4. Anna kakkusten jäähtyä kunnolla ennen niiden kuorruttamista.

 

Kaakaokuorrute
  1. Mittaa margariini, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja noin puolet tomusokerista kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos on tasaista. Lisää kasvimaito ja sen verran tomusokeria, että kuorrute on jämäkkää mutta helposti levittyvää.
  2. Pursota jäähtyneiden muffinssien päälle ja ripottele pikkukakkusten päälle lopuksi hasselpähkinärouhetta.
 
Pehmeä tofu on mainio raaka-aine leivonnassa. Se antaa sitruunaruutujen tahmean kirpeälle täytteelle hyvän rakenteen. Sitä voi käyttää myös kananmunan vastikkeena esimerkiksi muffinssi- ja kuivakakkutaikinoissa.
 

Lähde: 

Satu Saunio, Kamomillan konditoria -blogi

Vegaaniliitto Facebookissa

Vegaaniliitto Instagramissa