Munkit

Munkit. Kuva: Satu Saunio, Kamomillan konditoria -blogi

Munkit

Annoksia: 
n. 30 kpl

Mitäpä olisi elämä ilman munkkeja. Nämä tavallisista vehnäjauhoista valmistettavat munkit maistuvat herkullisilta, hillolla tai ilman! Reseptiä voi kuitenkin varioida ja tehdä esimerkiksi gluteenittomia munkkeja tai pikamunkkeja ilman kohotusta.

Ainekset: 
  • 2,5 dl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
  • 25 g hiivaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 50 g vegaanista margariinia
  • n. 8 dl vehnäjauhoja
  • Paistamiseen rypsiöljyä
  • Sokeroimiseen sokeria
  • Lisäksi tarvitset kattilan ja sille kannen, reikäkauhan sekä talouspaperia
Valmistus: 
  1. Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi ja sekoita sen joukkoon hiiva, sokeri, suola ja kardemumma.
  2. Sekoita taikinan joukkoon puolet vehnäjauhoista ja huoneenlömpöinen margariini. Vaivaa taikinan joukkoon niin paljon vehnäjauhoja, että taikina on kimmoisaa eikä tartu enää käsiin. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
  3. Vaivaa taikina uudelleen ja muotoile haluamasi mallisiksi munkeiksi. Suosittelen tekemään rinkeleitä, sillä ne paistuvat pyöreitä munkkeja helpommin kypsiksi myös sisäpuoleltaan. Anna munkkien vielä kohota.
  4. Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Suosittelen käyttämään lämpömittaria, mutta lämpötilan voi testata myös taikinalla: Tiputa pieni pala taikinaa öljyyn. Jos se ruskistuu minuutissa kauniin väriseksi, on öljy tarpeeksi kuumaa.
  5. Nosta muutama munkki kerrallaan öljyyn kypsymään. Käännä munkki reikäkauhalla, kun se on alapuoleltaan kauniin ruskea. (Pyöreät munkit kääntyvät itsestään, kun ovat alapuoleltaan tarpeeksi kypsiä.)
  6. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi munkit, kun ne ovat vielä lämpimiä. Jos aiot pakastaa munkkeja, niin sokeroi ne vasta sulattamisen jälkeen.

Hillomunkki: Jos haluat hillomunkkeja, tee silloin munkeista pyöreitä ja paista ne valmiiksi. Täytä pursotuspussi hillolla ja pursota hillo kypsän munkin sisälle munkkityllalla tai muulla vastaavalla.

Kaakaomunkki: Valmista munkit ohjeen mukaan, anna niiden jäähtyä ja kuorruta hasselpähkinäpikkukakkusten kuorrutteella (Kamomillan konditorian ohje). Kuorruteannos kannattaa puolittaa, paitsi siinä tapauksessa jos haluat erittäin paksusti kuorrutettuja munkkeja. Ripottele pinnalle halutessasi pähkinä- tai mantelirouhetta.

Katso Kamomillan konditoriasta lisää ohjeita:

Lähde: 

Vegaaniliitto Facebookissa

Vegaaniliitto Instagramissa