Hasselpähkinäkakkusten ja muidenkin kuohkeiden cupcake-leivonnaisten eli pikkukakkusten salaisuus piilee riittävän löysässä taikinassa, joka tarvitsee paistuakseen kunnolliset, mutta helposti saatavilla olevat välineet: muffinssipellin ja paperiset muffinssivuoat tai vaihtoehtoisesti uunissa leviämättömät vuoat, joita ovat esimerkiksi amerikan muffinivuoat, kartonkiset italian leivosvuoat tai foliovuoat. Kuorrutteessa kannattaa käyttää margariinia, jonka rasvapitoisuus on ainakin 70 %, sillä vähärasvaisemmat margariinit juoksettuvat helposti.
Ainekset
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl ruokasoodaa
- 2 dl sokeria
- 0,5 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
- 0,5 tl suolaa
- 1,5 dl hasselpähkinärouhetta
- 2,5 dl kasvimaitoa
- 1 dl öljyä
- 100 g kasvimargariinia
- 0,5 dl kaakaojauhetta
- 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
- n. 1 pkt tomusokeria
- 2 rkl kasvimaitoa
- koristeeksi n. 2 rkl hasselpähkinärouhetta
Valmistus
- Laita paperiset muffinssivuoat muffinssipellin koloihin tai käytä uunissa leviämättömiä vuokia. Laita uuni kuumenemaan 190 °C:een.
- Sekoita kuivat aineet. Lisää niiden joukkoon kasvimaito ja rasva. Sekoita tasaisesti, mutta älä sekoita liikaa, jotta taikina ei sitkostu.
- Jaa taikina 12 muffinssivuokaan ja paista esilämmitetyssä uunissa n. 18 minuuttia. Kakkuset ovat kypsiä, kun niihin työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa.
- Anna kakkusten jäähtyä kunnolla ennen niiden kuorruttamista.
Kaakaokuorrute
- Mittaa margariini, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja noin puolet tomusokerista kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos on tasaista. Lisää kasvimaito ja sen verran tomusokeria, että kuorrute on jämäkkää mutta helposti levittyvää.
- Pursota jäähtyneiden muffinssien päälle ja ripottele pikkukakkusten päälle lopuksi hasselpähkinärouhetta.
Pehmeä tofu on mainio raaka-aine leivonnassa. Se antaa sitruunaruutujen tahmean kirpeälle täytteelle hyvän rakenteen. Sitä voi käyttää myös kananmunan vastikkeena esimerkiksi muffinssi- ja kuivakakkutaikinoissa.
Lähde
Satu Saunio, Kamomillan konditoria -blogi