Nämä ovat päältä rapeita ja sisältä pehmeähköjä. Kaneliässät pysyvät hienosti muodossaan paistettaessa, kunhan taikina on uuniin mennessään kylmää. Käytä siis jääkaappikylmää margariinia ja anna taikinan jähmettyä jääkaapissa ennen sen muotoilua ja paistamista.
Ainekset
- 100 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
- 1 dl tomusokeria
- 1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
- hyppysellinen suolaa
- hyppysellinen vaniljajauhetta (tai 0,5 tl vaniljasokeria)
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 dl omenasosetta
- 3 dl vehnäjauhoja
Pinnalle
- 2 tl kanelia
- 0,5 dl sokeria
Valmistus
- Vaahdota jääkaappikylmä margariini ja tomusokeri sähkövatkaimella.
- Lisää maissitärkkelys, suola, vaniljajauhe sekä leivinjauhe ja sekoita. Lisää myös omenasose ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
- Laita taikina jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi, jotta sen pyörittely ässiksi käy helposti.
- Sekoita kaneli ja sokeri pienessä kulhossa.
- Ota taikina jääkaapista, jaa se kuuteentoista osaan ja pyörittele ne noin kymmenen sentin pituisiksi, sormen paksuisiksi pötköiksi. Tee pyörittely leivinpaperin päällä, jotta taikina ei tartu kiinni alustaan. Taikina on melko pehmeää, mutta sitä pystyy kyllä käsittelemään. Jos taikina lämpenee liikaa, voi sen pyörittely käydä suttuiseksi, joten toimi nopeasti ja sopivan hellävaraisesti.
- Kierittele valmiit pötköt yltä päältä kaneli-sokerissa ja muotoile sen jälkeen ässiksi leivinpaperille.
- Paista ässiä 190 asteessa 10 minuuttia.
Lähde
Satu Saunio, Kamomillan konditoria -blogi