Kesäkurpitsakeittoon uppoaa isompikin määrä kurpitsaa. Varsinainen juju on kuitenkin kasvisten grillaaminen, mutta myös päärynä, joka tekee soseuteusta keitosta hiukan hapanimelän. Mukana kypsyvät pähkinät saostavat keiton kermaiseksi, ja pisteenä i:n päällä ovat korintit, jotka voi myös jättää pois, mikäli haluaa keitosta yksinkertaisemman.
Ainekset
- 8 pientä kesäkurpitsaa
- 2 palsternakkaa
- 2 sipulia
- 1 päärynä
- 1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (rypsiöljykin käy)
- 2 dl paahdettuja macadamia- tai cashew-pähkinöitä
- 1 tl kuivattua rakuunaa
- 2 tl kuivattua basilikaa
- 1,5 l mietoa kasvislientä
- 1 kuivattu pieni chili
- 2 laakerinlehteä
- jauhettua mustapippuria
- (hienoa merisuolaa)
- (0,5 dl korintteja viimeistelyyn)
Valmistus
-
Paloittele kesäkurpitsat. Kuori ja viipaloi palsternakat, viipaloi sipulit. Lohko päärynä, mutta älä kuori.
-
Asettele kasvikset uunipannulle ja lisää öljy. Grillaa uunin grillivastuksen alla välillä sekoitellen. Kasvikset saavat saada kunnolla väriä.
-
Siirrä kattilaan, lisää joukkoon pähkinät, mausteet ja kasvisliemi. Jos käytät korintteja, lisää sekaan ne kiehumaan esimerkiksi suuressa teepallossa tai sideharsopussissa. Näin voit ottaa ne ennen pois ennen keiton soseuttamista pois.
-
Anna keiton kiehua 0,5 – 1 tuntiin, riippuen, kuinka kiire on ruokapöytään. Pitkä hauduttamisaika parantaa makua.
-
Poista keitosta chili, laakerinlehdet sekä korintit. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
-
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vielä suolaa ja mustapippuria. Lisää keittoon korintit ja sekoita.
-
Koristele tuoreella basilikalla tai rakuunalla.
Lähde
Outi Rinne, Keittiökameleontti-blogi