Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Kesäkurpitsa-sienilasagne

Kesäkurpitsa-sienilasagne

RuokatyyppiLaatikot, Uuniruoat
RuokavalioPähkinätön, Palkokasviton, Soijaton

Tätä lasagnetyyppistä pastavuokaa ei ole hukutettu paksuun kastikkeeseen, vaan kookosmaito korvaa perinteisen valkokastikkeen. Näin kesäkurpitsa ja sienet saavat tuoda esille omat arominsa, joita kookoksen maku vienosti täydentää. Paras lasagne syntyy tietysti itse poimituista metsäsienistä, mutta jos sienionni ei satu lykästämään, voit sienestää myös kaupan herkkusienitiskillä.

Ainekset

Kesäkurpitsatäyte
  • 1 iso kesäkurpitsa tai kaksi keskikokoista
  • hienoa merisuolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • valkosipulijauhetta
  • 1 tl ruokosokeria
  • 1,25 dl vegaanista valkoviiniä (tai yhden sitruunan mehu puristettuna)
  • tuoretta persiljaa silputtuna
Sieniseos
  • 1 - 2 l tuoreita, miedon makuisia metsäsieniä (tai herkkusieniä)
  • 2 salottisipulia
  • 1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä tai rypsiöljyä
Pasta
  • 250 g lasagnelevyjä
  • vettä pastan keittämiseen
  • suolaa
  • n. 3 dl kookosmaitoa

Valmistus

  1. Leikkaa kesäkurpitsat 0,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Lado kerroksittain laakeaan kulhoon ja ripottele kerrosten väliin mausteet. Kaada lopuksi päälle valkoviini tai sitruunanmehu ja anna marinoitua sillä aikaa, kun valmistelet lasagnen muuta ainekset.
  2. Paloittele sienet kohtalaisen kokoisiksi ja silppua sipuli. Hauduta sieniä pannulla, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Lisää öljy ja sipulisilppu. Hauduta seosta, kunnes sipulit pehmenevät hiukan ja sienet kypsyvät. Aika riippuu jonkin verran myös siitä, mitä sieniä käytät. Siirrä seos hetkeksi pois levyltä odottamaan.
  3. Keitä lasagnelevyt runsaassa, suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi (noin 5 minuuttia merkistä riippuen). Kaada vesi pois ja valuta pastat. Laita pastalevyt takaisin kattilaan ja kääntele joukkoon 2 dl kookosmaitoa siten, että levyt säilyvät irtonaisina. Tämä voi olla vähän työlästä, mutta pihdit ovat avuksi kuumien levyjen käsittelyssä.
  4. Kaada kesäkurpitsojen marinointiliemi sieniseokseen ja kuumenna pannulla kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapipppuria.
  5. Kokoa lasagne: Asettele voideltuun lasagnevuokaan kerroksittain pastalevyjä, kesäkurpitsaviipaleita ja sieniseosta useaksi kerrokseksi. Kesäkurpitsaviipaleet tulevat päällimmäisiksi. Kaada pinnalle jäljelle jäänyt kookosmaito, rouhi pinnalle mustapippuria ja silppua runsaasti tuoretta persiljaa. Ripottele päälle vielä kurpitsansiemeniä tai hasselpähkinärouhetta.
  6. Peitä vuoka foliolla ja paista 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
  7. Tarjoa esimerkiksi vihreän salaatin ja balsamico-siirapin kanssa.

Lähde

Outi Rinne, Keittiökameleontti-blogi