Ainekset
Pohja
- 3 dl vehnä- tai puolikarkeita spelttijauhoja
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 0,5 dl sokeria
- 0,5 dl rypsiöljyä
- 0,5 dl siirappia
- 1,5 dl kaurakermaa tai 1 dl kauramaitoa
- 1 dl vettä + 2 tl etikkaa
Täyte
- 2 omenaa
- jauhettua kanelia
Kuorrutus
- 0,5 dl kaurakermaa
- 1 dl kaura- tai spelttihiutaleita
- 0,5 dl sokeria
- 0,5 dl rypsiöljyä
Valmistus
-
Säädä uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan noin 24 cm piirakkavuoka.
-
Valmista pohja: Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää öljy, siirappi, kaurakerma ja veteen sekoitettu etikka. Sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasainen. Levitä taikina vuokaan.
-
Poista omenista siemenkota ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Asettele omenat taikinan päälle ja ripottele pinnalle kanelia.
-
Paista uunin keskiosassa 15 minuuttia.
-
Valmista kuorrutus paistamisen aikana. Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta seos niin, että sokeri alkaa sulaa. Sekoita tasaiseksi ja levitä seos omenatortun päälle.
-
Jatka paistamista vielä 20 minuuttia tai kunnes tortun pinta on kauniin ruskea.
Lähde
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi: Härkäpapua sarvista - Herkullista kasvisruokaa läheltä. Moreeni 2010.