Reunoilta rapeita, sisältä pehmeitä ja isoja keksejä. Keksien teosta on myös video Kamomillan konditorian sivuilla.
Ainekset
Täyte
- 100 g (n. 0,5 prk) Tofutti maustamatonta soijatuorejuustoa tai Sour Supremea
- 0,5 dl tomusokeria
- 1/8 tl suolaa
- 1/8 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
- 100 g maidotonta suklaata pieniksi paloiksi leikattuna
Keksitaikina
- 100 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
- 0,25 dl öljyä
- 0,5 dl vettä
- 1 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 0,5 dl kaakaojauhetta
- 1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja (ei pakollinen)
- 0,5 tl suolaa
- 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
- 0,5 tl ruokasoodaa
- 4 dl vehnäjauhoja
Valmistus
- Tee ensin keksien täyte sekoittamalla soijatuorejuusto, tomusokeri, suola ja vanilja tasaiseksi ja sekoittamalla lopuksi niiden sekaan myös suklaa. Vaihtoehtoisesti voit myös sulattaa suklaan ja sekoittaa sen muihin täytteen aineksiin. Näin saat aikaan tasaisen, suklaajuustokakkumaisen täytteen kekseille.
- Sekoita haarukalla margariini, öljy, vesi, sokeri, fariinisokeri, kaakaojauhe, maissitärkkelys, suola ja vaniljajauhe mahdollisimman tasaiseksi. Lisää ruokasooda ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja sekoita. Jos et saa taikinaa tasaiseksi haarukalla sekoittamalla, sekoita taikina loppuun käsin.
- Jaa taikina kahteenkymmeneen samankokoiseen osaan: Jaa taikina ensin puoliksi ja sitten puolikkaat taas puoliksi. Nyt sinulla on neljä samankokoista palaa taikinaa. Nyt sinun on helppo jakaa jokainen pala viiteen samankokoiseen palaan.
- Pyöritä ja painele taikinapala noin kämmenen kokoiseksi ja suurin piirtein pyöreäksi levyksi ja aseta se leivinpaperin päälle.
- Nosta taikinan keskelle vajaa ruokalusikallinen täytettä.
- Muotoile toinen taikinapala pyöreäksi levyksi ja paina se kevyen napakasti täytteen päälle. Taikina saattaa tässä vaiheessa hieman revetä, mutta älä anna sen häiritä.
- Painele taikinalevyjen reunat hellästi yhteen ja muotoile keksi kauniin muotoiseksi työntämällä litistyneet reunat lähemmäksi keksin keskustaa tämän kuvan tyyliin.
- Nosta keksi varovasti käteesi ja käännä se ylösalaisin leivinpaperin päälle. Näin toimimalla saat mahdollisimman nättejä keksejä, sillä kaikki saumat jäävät paistamisen alla keksin alapuolelle piiloon.
- Kekseistä tulee isoja, joten ne kannattaa paistaa kahdessa erässä, jotta ne mahtuvat hyvin uunipellille. Paista keksejä 190-asteisen uunin keskitasolla 12–14 minuuttia eli kunnes keksin reunat ovat saaneet hieman väriä.
- Anna keksien jäähtyä ja hieman kovettua viisi minuuttia uunipellillä ja nosta ne sitten esimerkiksi ritilälle jäähtymään. Keksit voi kyllä syödä heti, mutta parhaimmillaan ne ovat jäähtyneinä tai jääkaappikylminä. Säilytä valmiit keksit jääkaapissa.
Lähde
Satu Saunio, Kamomillan konditoria -blogi