Mitäpä olisi elämä ilman munkkeja. Nämä tavallisista vehnäjauhoista valmistettavat munkit maistuvat herkullisilta, hillolla tai ilman! Reseptiä voi kuitenkin varioida ja tehdä esimerkiksi gluteenittomia munkkeja tai pikamunkkeja ilman kohotusta.
Ainekset
- 2,5 dl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
- 25 g hiivaa
- 0,5 dl sokeria
- 0,5 tl suolaa
- 1 tl kardemummaa
- 50 g vegaanista margariinia
- n. 8 dl vehnäjauhoja
- Paistamiseen rypsiöljyä
- Sokeroimiseen sokeria
- Lisäksi tarvitset kattilan ja sille kannen, reikäkauhan sekä talouspaperia
Valmistus
- Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi ja sekoita sen joukkoon hiiva, sokeri, suola ja kardemumma.
- Sekoita taikinan joukkoon puolet vehnäjauhoista ja huoneenlämpöinen margariini. Vaivaa taikinan joukkoon niin paljon vehnäjauhoja, että taikina on kimmoisaa eikä tartu enää käsiin. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
- Vaivaa taikina uudelleen ja muotoile haluamasi mallisiksi munkeiksi. Suosittelen tekemään rinkeleitä, sillä ne paistuvat pyöreitä munkkeja helpommin kypsiksi myös sisäpuoleltaan. Anna munkkien vielä kohota.
- Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Suosittelen käyttämään lämpömittaria, mutta lämpötilan voi testata myös taikinalla: Tiputa pieni pala taikinaa öljyyn. Jos se ruskistuu minuutissa kauniin väriseksi, on öljy tarpeeksi kuumaa.
- Nosta muutama munkki kerrallaan öljyyn kypsymään. Käännä munkki reikäkauhalla, kun se on alapuoleltaan kauniin ruskea. (Pyöreät munkit kääntyvät itsestään, kun ovat alapuoleltaan tarpeeksi kypsiä.)
- Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi munkit, kun ne ovat vielä lämpimiä. Jos aiot pakastaa munkkeja, niin sokeroi ne vasta sulattamisen jälkeen.