Hienoksi raastettu kesäkurpitsa mehevöittää monien makeiden ja suolaisten leivonnaisten rakennetta. Sitä voi käyttää myös sidosaineena ja korvata sillä osan rasvasta. Samalla leivonnaisten ravintoarvo kasvaa, ja mikä onkaan ovelampi tapa saada muksut syömään vihreänsä kuin ujuttamalla ne maittavien välipala-skonssien sekaan. Skonssien tai suomalaisittain teeleipien ohjeet vaihtelevat huomattavastikin riippuen maasta ja maanosasta. Nämä amerikkalaistyyliset, vähärasvaiset skonssit ovat nopeita ja helppoja valmistaa, ja käyvät sekä välipalaksi, että aamiaispöytään. Parhaita ne ovat uunituoreina, mutta kurpitsan ja kuivattujen hedelmien vuoksi maistuvat myös seuraavana päivänä.
Ainekset
Kosteat ainekset
- 5 dl kookosmaitoa
- 2 tl omenaviinietikkaa
- 1,5 dl kuivattuja karpaloita, kirsikoita, puolukoita tms.
- 1,5 dl kuivattuja päärynöitä silputtuna
- 1,5 dl kookoshiutaleita
- 5 dl kesäkurpitsaa hienoksi raastettuna
- 2 dl vaaleaa ruokosokeria
- 2 tl vaniljasokeria
Kuivat ainekset
- n. 10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja, joista osa täysjyvää (esim. 3 dl)
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl soodaa
- 1 tl kuivahiivaa
- 2 tl kananmunan korviketta (esim. No Egg) (voi jättää poiskin)
- 2 tl hienoa merisuolaa
Valmistus
-
Laita uuni kuumenemaan noin 200 asteeseen ja voitele kaksi peltiä tai päällystä leivinpaperilla.
-
Sekoita toisessa kulhossa kosteat ainekset (ja sokerit), toisessa kuivat ainekset. Kuivahiiva saattaa tuntua oudolta, eikä se alkuperäisiin skonssiohjeisiin kuulukaan. Se kuitenkin parantaa leivonnaisen rakennetta ja säilyvyyttä. Jos et halua käyttää hiivaa, laita sen sijaan 1 tl leivinjauhetta.
-
Sekoita kosteat ainekset jauhoseokseen, vältä ylimääräistä sekoittelua, koska muuten skonsseista tulee sitkeitä. Anna taikinan levätä noin 15 minuuttia ja nostele sitten kahden lusikan avulla leivinpelleille pyöreiksi leipäsiksi. Taikina on löysähköä.
-
Paista uunissa noin 20 minuuttia kunnes skonssit ovat kullanruskeita.
Lähde
Outi Rinne, Keittiökameleontti-blogi