Hamppusämpylät

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ainekset

  • 5 dl hamppumaitoa tai vettä
  • 30 g hiivaa
  • 1 rkl siirappia
  • 1 rkl etikkaa
  • 2 dl ohrajauhoa
  • 2 dl hamppurouhetta
  • n. 8 dl sämpyläjauhoa
  • 1 tl suolaa
  • 3 rkl öljyä
  • voiteluun: hamppumaitoa tai vettä
  • koristeluun: hampunsiemeniä

Leipäohjeessa mukana oleva pieni määrä etikkaa edistää hiivataikinan kohoamista ja viljan kivennäisaineiden imeytymistä (se toimii hapatteena).

Valmistus

  1. Kuumenna neste kädenlämpöiseksi. Murenna siihen hiiva, lisää siirappi ja etikka. Alusta joukkoon jauhot, lisää öljy loppuvaiheessa. Lisää suola taikinaan vasta jauhojen jälkeen, koska suola haittaa hiivan toimintaa. Täysjyväpitoinen taikina saa olla löysempi kuin pullataikina.
  2. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi liinan alla, noin puoli tuntia. Sopiva vedoton paikka on esimerkiksi mikrossa (ei lämpöä).
  3. Vaivaa kohonnut taikina uudelleen ja leivo sämpylöiksi. Kohota uudelleen 20 minuuttia. Jos leipomishuone on viileä, niin hyvä kohotuspaikka on kuumalla vedellä täytetyn tiskialtaan yllä.
  4. Voitele ja korista sämpylät. Paista 225 asteessa keskitasolla kypsiksi, noin 20 min tai kunnes sämpylät kopisevat pohjaa koputettaessa ja kuoressa on väriä. Nosta sämpylät pois pelliltä ja jäähdytä ritilän päällä, peitä leivinliinalla.
Lähde:

Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi: Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä. Moreeni 2010.

Samankaltaisia reseptejä:

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeen tilaajanamme saat tietää ensimmäisenä uusista jutuista.