Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Hefu eli ”hampputofu”

Hefu eli ”hampputofu”

RuokatyyppiMakkarat, Pihvit, Pyörykät
RuokavalioGluteeniton, Pähkinätön, Palkokasviton, Soijaton, Vehnätön

Tästä reseptistä valmistuu noin 250 g tofumaista tuorejuustoa (kuorittuja siemeniä käytettäessä enemmän). Hefu säilyy jääkaapissa pari päivää kylmään veteen upotettuna: pakkaa lasipurkkiin tai tiiviiseen rasiaan. Kuorituista siemenistä syntyy kaikkein vaaleinta hefua ja enemmän käytettyä siemendesiä kohti.

Ainekset

  • 5 dl hampunsiemeniä
  • 1,5 litraa vettä
  • vahvaa harsokangasta

Valmistus

  1. Valmista hamppumaito. Tähän annokseen hyvä määrä on 5 dl siemeniä ja 1,5 litraa vettä.
  2. Kuumenna hamppumaito vesihauteessa, jotta se ei pala pohjaan. Keitä noin 25–30 minuuttia. Tai lämmitä maitoa mikrossa täydellä teholla noin 15 minuuttia. Sekoittele välillä pohjaa myöten. Vähitellen paksu, kokkareinen hefujuustomassa alkaa erottua, ja lopuksi kirkkaampi hera erottuu selvästi juustomassasta.
  3. Aseta harsokangas siivilän päälle ja kaada seos siihen. Hefumassa jää harsoon ja hera valuu pois. Massaan voi lisätä mausteita tässä vaiheessa. Heran voi käyttää esimerkiksi puuroon, pannukakkuun tai juoda jäähtyneenä sellaisenaankin.
  4. Sulje harsokangas tiiviisti, nosta lautaselle ja aseta päälle paino, esimerkiksi lautanen ja vedellä täytetty kattila. Anna hefun tiivistyä vähintään puoli tuntia. Jos puristat pitempään, saat kiinteämpää hefua.
Miten hefua käytetään?
  • Tofun tapaan salaateissa, piirakoissa, levitteissä, omelettina, kasvispihveissä. Tai marinoi ja paista. Hefu hajoaa herkemmin kuin tofu, joten inspiraatiota kannattaa katsoa paneerin ja ricottan resepteistä. Hefu sopii myös makeisiin jälkiruokiin, kuten marjarahkaan.
  • Pehmeästä hefumassasta (ilman kiinteytystä) saa dippikastiketta. Lisäämällä reippaasti öljyä voit käyttää hefua majoneesin tilalla.
  • Pehmeä hefumassa, johon lisätään heraa (tai vettä) 1:1, soveltuu kermaviiliksi piirakkataikinoihin. Lisäämällä hefumassan joukkoon veden sijaan noin kolmanneksen verran kaurakermaa saat rahkan tapaan käytettävän päällysteen leivonnaisia varten (koostumuksen tulee vastata silkentofua).

Lähde

Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi: Härkäpapua sarvista - Herkullista kasvisruokaa läheltä. Moreeni 2010.