Tässä piiraassa pähkinäinen pohja täydentää mietoa kesäkurpitsaa. Pohja valmistuu paahdetuista pähkinöistä ja kaurajauhosta. Valmista kaurajauhoa on joskus vaikeaa löytää ja kauran sisältämän rasvan vuoksi se on melko huonosti säilyvää. Toimiva vaihtoehto on jauhaa tarvittava määrä kaurahiutaleita tehosekoittimella. Saksanpähkinät ja kaura ovat täyteläinen yhdistelmä, ja kun osan pähkinöistä jättää rouheeksi, saa pohjasta ekstra rapean. Uunissa hyytyvä soijajugurtti kuorruttaa piiraan ja tekee siitä ruokaisan lounaan tai iltapalan.
Ainekset
- iso kesäkurpitsa
- valkosipulin kynsi puristettuna
- ripaus hienoa merisuolaa
- rouhittua mustapippuria
- 1 tl ruokosokeria tai agavesiirappia
- kuivattua oreganoa ja timjamia
- 2 dl saksanpähkinöitä
- 3 dl kaurahiutaleita
- 0,5 tl suolaa
- 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä tai sinistä Keijua
- 2 rkl soijajugurttia
- kylmää vettä
- 3 dl maustamatonta soijajugurttia
- 1 tl sinappia
- 1 rkl hiivahiutaleita
- 0,5 tl sipulijauhetta
- 1 tl valkosipulijauhetta
- 1 tl paprikajauhetta
- 2 tl omenaviinietikkaa
- 1 tl suolaa
- 1 tl agavesiirappia tai vaahterasiirappia
- mustapippuria
- 1 rkl rypsiöljyä
- auringonkukan siemeniä
Valmistus
-
Viipaloi kesäkurpitsat noin o,5 cm paksuisiksi paloiksi. Mausta puristetulla valkosipulilla, kuivatuilla yrteillä, mustapippurilla, ripauksella suolaa ja agavesiirapilla/sokerilla. Anna maustua sillä aikaa, kun valmistat pohjan.
-
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Paahda saksanpähkinöitä uunipellillä välillä sekoitellen, kunnes ne alkavat tuoksua ja saavat hiukan väriä. Ole tarkkana, etteivät kärähdä. Ota pähkinät uunista ja anna jäähtyä.
-
Laita kaurahiutaleet tehosekoittimeen ja käytä hetki (noin 10 s). Lisää 1,5 dl saksanpähkinöitä ja jatka jauhamista, kunnes saat tasaista hienoa jauhoa. Rouhi loput pähkinät (noin 0,5 dl) rouheeksi ja sekoita muuhun jauhoseokseen. Lisää myös suola.
-
Nypi kookosöljy (tai margariini) jauhoseokseen sormenpäillä, kunnes saat sen sekoittumaan tasaisesti. Lisää soijajugurtti ja sen verran kylmää vettä, että saat muodostettua levitettävän, mutta kiinteän taikinan. Jos taikina tuntuu takertuvan liikaa käsiin, laita se ½ tunniksi jääkaappiin.
-
Sekoita täytteen ainekset keskenään mieluiten sauvasekoittimella tai voimakkaasti vatkaten, kunnes saat kermamaisen seoksen.
-
Levitä pohjataikina 30 cm halkaisijaltaan olevan piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Lado maustuneet kesäkurpitsaviipaleet pohjalle ja kaada päälle soijatäyte.
-
Ripottele pinnalle siemenet ja paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
-
Kytke uuni pois päältä ja anna piiraan kypsyä jälkilämmössä vielä 10 minuuttia.
Lähde
Outi Rinne, Keittiökameleontti-blogi