Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Vaalea täytekakkupohja

Vaalea täytekakkupohja

RuokatyyppiJälkiruoat, Kakut
RuokavalioPähkinätön, Palkokasviton, Soijaton

Uunipellillä paistettuna kakkupohja paistuu tasaisesti, minkä lisäksi sen kanssa ei tarvitse pysytellä perinteisessä pyöreässä muodossa, vaan voi tehdä vaihteeksi kantikkaan tai pitkulaisen kakun. Uunipellillä paistettuja kakkupohjia voi tehdä vaikka kolme ja koota niistä yhden jättiläiskakun.

Ainekset

  • 3 dl sokeria
  • 0,25 tl suolaa
  • 1,5 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua, koska se maistuu läpi)
  • 2 dl omenasosetta
  • 0,5 tl vaniljajauhetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl vissyä

Valmistus

  1. Levitä leivinpaperi uunipellille ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita sokeri, suola, rypsiöljy, omenasose ja vaniljajauhe. Anna seoksen odottaa viisi minuuttia, jotta sokeri ehtii sulaa.
  3. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe.
  4. Kun uuni on kuuma, kaada ensin puolet jauhoista nesteiden sekaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot sekä vissy ja sekoita tasaiseksi. Muutama pieni paakku taikinassa ei haittaa, joten älä sekoita liian kauan, jotta taikina ei sitkostu ja jotta vissyn kuplat eivät pääse karkaamaan.
  5. Kaada taikina tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle ja laita uuniin paistumaan n. 30 minuutiksi.
  6. Kakkupohja on valmis, kun se on pinnaltaan kauniin värinen ja siihen työnnettyyn tikkuun tai veitseen ei jää ulosvedettäessä taikinaa.
Tässä vielä pari huomiota, jotka tekevät uunipeltikakkupohjan paistamisesta vieläkin helpompaa:
  • Anna kakkupohjan jäähtyä kunnolla ennen sen leikkaamista osiin. Kakun reunoilta kannattaa leikata sentin levyiset siivut pois, jotta kakusta tulee mahdollisimman siisti.
  • Kun on aika kostuttaa kakku, käännä kakkupohja ylösalaisin. Tee tämä siksi, että kakun leivinpaperia vasten ollut ja täten huokoinen puoli imee nestettä, kun taas kakun yläpuoli eli paistopinta hieman hylkii nesteitä.
  • Jos teet jättiläiskakun ja paistat useita kakkupohjia, valmista jokaiseen pellilliseen uusi taikina vasta juuri ennen taikinan laittamista uuniin, jotta taikina ei lässähdä ennen paistamista.
Tutustu myös Täytekakkuoppaaseen, josta löydät tietoa niin kakun kostuttamisesta, täyttämisestä kuin koristelustakin.

Lähde

Satu Saunio, Kamomillan konditoria