Ainekset
Yhteensä 2 dl jauhoja (esim. puoli desiä kutakin neljästä ensin mainitusta):- hamppujauho
- pellavansiemenmurska
- soijajauho
- vehnälese, ruislese tai vehnänalkio
- kookosjauho
- mantelijauho
- 2 rkl seesaminsiemeniä (ei pakollinen)
- 0,25 tl ksantaanikumia tai psylliumia (ei pakollinen, mutta parantaa rakennetta huomattavasti)
- 0,25 tl leivinjauhetta (ei pakollinen)
- 0,25 tl suolaa
- 2 dl kasvimaitoa tai vettä
- 1 tl öljyä
Valmistus
- Ota nelikulmainen puolen litran pakasterasia tai vastaava pieni astia. Sekoita kaikki kuivat aineet hyvin keskenään. Sekoita joukkoon neste ja öljy. Taikinan pitäisi muistuttaa paksua puuroa, jonka saa lusikalla levitettyä jotenkuten tasaiseksi. Jos se on selvästi "valuvaa", lisää jauhoja, jos liian paksua, lisää nestettä.
- Aseta rasia mikroon täydelle teholle noin kahdeksi minuutiksi. Kypsennysaika riippuu mikrosta, mutta se vaihtelee yleensä 1,5 minuutista vähän alle kahteen minuuttiin. Taikinaa voi tarkistaa reilun minuutin jälkeen: kypsänä sen pitäisi olla päältä selvästi kuivan näköistä, mutta voi näyttää vielä aavistuksen tarttuvan rasian pohjaan.
- Ota rasia pois mikrosta ja kumoa sämpylä varovasti esim. leikkuulaudalle. Jos pohja tuntuu vielä tahmaiselta (ei vain kostealta), paista ensi kerralla hetki kauemmin. Jos taas pohjassa tuntuu kova kohta, paistoaika oli liian pitkä (silloin kannattaa laittaa rasia takaisin sämpylän peitoksi, jolloin siitä nouseva höyry pehmentää sitä vähän).
- Anna sämpylän jäähtyä n. 15 – 20 minuuttia ennen syömistä. Se kiinteytyy vielä tänä aikana. Jos käytit ksantaania tai psylliumia, sämpylä pitäisi pystyä leikkaamaan keskeltä kahtia kahdeksi leipäviipaleeksi. Jos et käyttänyt, se saattaa murentua liikaa.
Lähde
Maija Haavisto (Vegaia 4/2012)