Ainekset
Pohja
- 1 pss kuivahiivaa
- 5 dl kädenlämpöistä vettä
- 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita (käytimme Provenan Gluteenittomia Isoja Kaurahiutaleita)
- 1 rkl psylliumia
- 1 tl suolaa
- 1,5 rkl sokeria
- 0.5 dl rypsiöljyä
- 5 dl gluteenitonta jauhoa (käytimme Semperin gluteenittomia Tattari&Teff -jauhoja)
Täyte
- 4 kpl (500g) sipuleita suikaloituna
- 1 rkl oliiviöljyä (tai rypsiöljyä)
- 1/8 tl suolaa
Soijapekoni
- 2 dl isoja soijahiutaleita
- 2.5 rkl gluteenitonta soijakastiketta (esim. Urtekram Luomu Tamari Gluteeniton Soijakastike)
- 1 tl omena-, valko- tai balsamiviinietikkaa
- 2 tl sokeria
- 1 tl nestemäistä savuaromia
- 1 tl grillimaustetta
- 0.5 dl vettä
- öljyä paistamiseen
Kastike
- 300 g maustamatonta soijajogurttia
- 3 rkl rypsiöljyä
- 1 tl suolaa
- 0.5 dl oluthiivahiutaleita
- 1 tl omenaviinietikkaa
- Mustapippurirouhetta
Valmistus
- Sekoita kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen.
- Lisää mukaan kaurahiutaleet sekä psyllium ja anna taikinan saostua 10 min.
- Lisää sekaan suola, sokeri sekä rypsiöljy ja sekoita lusikalla.
- Sekoita käsin mukaan gluteeniton jauho.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun n.20 cm x 30 cm vuokaan ja levitä taikina lusikan tai taikinan nuolimen avulla tasaisesti vuokaan.
- Peitä vuoka esim. kelmulla ja laita vuoka lämpimään paikkaan noin 30 minuutiksi. Valmista odotellessa täyte.
- Kuumenna öljy pannussa ja paista sipuleita, kunnes niistä tulee läpikuultavia ja pehmeitä. Mausta suolalla. Levitä sipulit piirakkapohjan päälle.
- Sekoita soijahiutaleet, soijakastike, etikka, sokeri, grillimauste, vesi ja nestemäinen savuaromi yhteen.
- Paista hiutaleita öljyssä, kunnes ne ovat ruskistuneita. Levitä vegaaninen soijapekoni sipulien päälle.
- Sekoita kaikki kastikkeen ainekset. Levitä kastike piirakan täytteen päälle.
- Ripottele päälle vielä mustapippurirouhetta.
- Paista 200-asteisessa uunissa n. 30-35 min.
Soijapekonin ohje on muokattu täältä: http://vegaaninenversio.blogspot.fi/2011/07/vegaaninen-pekoni.html